
Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen og dermed regeringen løber fra sit medansvar for en stram økonomiaftale. Det mener flere borgmestre. Det er især en formulering om at holde hånden under velfærden, som gør borgmestrene frustrerede.
Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk
Flere borgmestre mener, at regeringen allerede har brudt den del af økonomiaftalen for 2023, som handler om at bakke kommunerne op i hårde prioriteringer på velfærdsområdet. Det fortæller de i en rundspørge foretaget af NB-Økonomi.
Blækket var knap tørt på økonomiaftalen, da den nyslåede indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) skrev på Facebook (se opslag nederst i artiklen):
“Den økonomiske situation og høje inflation kræver hårde prioriteringer i årene fremover, men vi leverer på vores løfte om at holde hånden under velfærden ved at lade pengene følge med, når vi bliver flere børn og ældre”.
Men det mener flere borgmestre ikke er retvisende. De penge, der blev givet til demografien, vil nemlig blive brugt til andre områder i kommunerne, da regeringen ikke ville afsætte ekstra penge til de mest udsatte borgere på handicap- og sundhedsområdet i økonomiaftalen.
Formuleringen om at holde hånden under velfærden er særlig interessant, fordi det var afgørende for kommunerne, at regeringen tog et medansvar for de hårde prioriteringer på velfærden. Det regeringen kalder prioriteringer, men kommunerne kalder besparelser.
“Jeg oplever med de formuleringer, der kommer nu, hvor de siger, at vi kommer til at holde hånden under velfærden, så oplever jeg faktisk, at de ikke påtager sig det medansvar – som de havde lovet kommunerne – for de prioriteringer, læs besparelser, som vi skal ud at lave,” siger en tydeligt frustreret Merete Amidsen (S), der er borgmester i Ishøj Kommune, til NB-Økonomi.
Den kritik bakker andre borgmestre op om.
“Det er virkelighedsfjernt, at man påstår, at ‘velfærden er intakt’, når man siger, at børn og ældre ikke rammes, fordi man dér betaler og anerkender opdriften,” siger borgmester Søren Steen Andersen (V) fra Assens Kommune og tilføjer:
“Når det samme ikke sker inden for handicapområdet, så må man kunne regne ud, at pengene skal tages andre steder fra. Når ministeren (social- og ældreministeren, red.) samtidig taler forventningerne inden for handicapområdet op, så stritter det hele jo i hver sin retning.”
Man er ikke mere begejstret for indenrigs- og boligministerens udmelding i Jammerbugt Kommune.
“Dette er på ingen måde et retvisende billede – vi har et stort efterslæb på de specialiserede områder fra tidligere år – og igen i år gives der ingen penge til den opdrift, der er på området – dette er en klar udhuling af velfærden – og igen bliver det normalområdet, der kommer til at betale,” siger borgmester Mogens Christian Gade (V), Jammerbugt Kommune.
Indenrigsministeren er uforstående overfor kritikken
Kritikken fra borgmestrene forstår indenrigs- og boligministeren dog ikke, skriver han til NB-Økonomi. Han har netop prøvet at ramme den svære balance mellem en stram økonomiaftale og den del med, at regeringen trods alt har tilføjet 1,3 mia. kr. til demografien.
”Jeg forstår ikke kritikken. Mit Facebook-opslag afspejler netop den balance, der er i den økonomiske aftale: At vi på den ene side fastholder at holde hånden under velfærden, og at vi på den anden side anerkender, at den aktuelle situation for kommunerne – på et tidspunkt med mange kommunale opgaver og en stigende inflation – kommer til at kræve nogle hårde prioriteringer ude i kommunerne,” siger Christian Rabjerg Madsen til NB-Økonomi via pressetjenesten i ministeriet.
Økonomiaftalen giver til børn og ældre
Selvom Christian Rabjerg Madsen på papiret har ret i, at regeringen har givet til velfærden på børne- og ældreområdet, så skaber det alligevel stor irritation hos borgmestrene. Det skyldes, at de i kommunerne ikke håndterer velfærden på papiret, men i virkeligheden.
Borgmestrene oplever en anden virkelighed, hvor de har et stort pres på handicapområdet og sundhedsområdet. De områder vil derfor med al sandsynlighed opsluge nogle af demografipengene, så både ældre og børn kan opleve lavere velfærd i 2023 end i 2022.
“Vi kan ikke leve op til økonomiaftalen mellem regeringen og KL, uden at skulle reducere i vores nuværende service på både børne- og ældreområdet,” siger Merete Amidsen fra Ishøj.
Det, som har været vigtigt for borgmestrene, er, at regeringen skal være mere ærlig på dette område. Det vil sige melde ud, at at der kan komme prioriteringer og besparelser på velfærden, så kommunerne ikke står med den byrde alene.
Det er således ikke et problem for borgmestrene, at de skal stå på mål for hårde besparelser og prioriteringer. De vil blot gerne have, at regeringen står ved siden af dem, når de skal gøre det.
“Det, jeg kunne have lyst til at tilføje, er, som jeg har forstået, at aftalen mellem KL og regeringen, så vil regeringen også påtage sig et medansvar til at formidle til borgerne, at der kommer til at ske omprioriteringer i kommunerne. Det er jo ret beset besparelser. Der kunne jeg da godt efterlyse lidt mere opbakning fra regeringens side,” siger Amidsen.
Økonomiforhandlingerne gav samme udfordring forrige år. Her fik KL heller ikke nævneværdige midler til det specialiserede socialområde. Men her har social- og ældreminister Astrid Krag (S) turneret med lignende udsagn om, at regeringen holder hånden under velfærden.
Det har gjort borgmestrene så frustreret, fordi det er dem, der skal forklare borgerne, at man alligevel skal holde igen. Hvis ministrene så skruer forventningerne højere op hos borgerne, så er opgaven for borgmestrene endnu større. Astrid Krag har denne gang ikke umiddelbart lavet opslag på sociale medier om økonomiaftalen for 2023.
Det, flere borgmestre tidligere har kaldt manglende ærlighed over for NB-Økonomi, er hovedårsagen til, at det Konservative Folkeparti i KL-bestyrelsen ikke ville stemme for økonomiaftalen denne gang. De konservative borgmestre frygtede netop udmeldinger om velfærd. Partiet mener i øvrigt, at det havde været mest ærligt at kalde det besparelser frem for prioriteringer.
Prioriteringerne bliver hårde
Ministeren får dog også opbakning af flere socialdemokratiske borgmestre.
“Jeg anerkender, at i den tid, vi er i, så var det her den mulige økonomiaftale,” siger Steen Wrist (S), der er borgmester i Fredericia Kommune.
Dette kan mange borgmestre skrive under på, da man anerkender, at der ikke er flere penge at hente i nationaløkonomien på grund af blandt andet krigen i Ukraine.
Men Steen Wrist er heller ikke så kritisk over for formuleringen, som Christian Rabjerg Madsen bruger, fordi han holder sig inden for velfærden omkring børn og ældre og ikke taler den generelle velfærd op.
“Vi (KL og regeringen, red.) har været enige om, hvordan vi så italesætter det. Det er jo ikke sådan, at man har været ude at sige, at man har løftet velfærden helt ekstremt. Man har holdt hånden under velfærden,” siger Steen Wrist.
I Roskilde Kommune tager man det også afslappet. Her fokuserer byrådet nu på at få mest velfærd for de penge, man har fået i økonomiaftalen.
“Der er ingen tvivl om, at vi i de kommende budgetforhandlinger kommer til at prioritere benhårdt. Ligesom regeringen har jeg fokus på, at vi får mest mulig velfærd for de penge, som der er,” siger Tomas Breddam (S), der er borgmester i Roskilde Kommune.
Situationen viser dog, at ministrene i regeringen skal passe på med, hvordan de formulerer sig, hvis de ønsker opbakning fra kommunerne til de hårde prioriteringer. For selvom Christian Rabjerg Madsen også har skrevet om hårde prioriteringer, og han har holdt sig til at tale om, at velfærden på demografiområdet er intakt – uden at tale resten af velfærdsområdet op – så kan det stadigvæk skabe vrede og irritation hos borgmestrene.
Til syvende og sidst kan det derfor få betydning, hvordan borgerne opfatter ministrenes udmeldinger. Hvis de forstår udmeldingerne som, at der kommer mere eller samme velfærd som hidtil, så kan det især få betydning for de kommuner, som har følt sig nødsaget til at dele demografipengene med sundhed- og handicapområdet. Det vil nemlig betyde, at der så i praksis kommer mindre velfærd per borger.
Her er det opslag på Facebook, som volder nogle af borgmestrene kvaler:
