Carl-Johan Dalgaard, der er økonomiprofessor og overvismand i Det Økonomiske Råd præsenterede i dag deres forårsrapport med anbefalinger til dansk økonomihåndtering. De anbefaler en stram finanspolitik.

Vismænd: Finanspolitikken bør være strammere

I usædvanlig klar tale anbefaler vismændene, at finanspolitikken bør være strammere, fordi den lempelige finanspolitik bidrager til at øge den i forvejen høje aktivitet.
Varmechecks og forsvar skal tælles med i den offentlige saldo. Men ukrainske flygtninge bør ikke, mener de økonomiske vismænd, som i dag (tirsdag) har fremlagt deres efterårsrapport.

Ukrainske flygtninge skal ikke tælle med i den offentlige saldo

I ny rapport fastslår de økonomiske vismænd, at udgifter til ukrainske flygtninge er en ekstraordinær udgift, som ikke skal tælles med i den offentlige saldo. Det skal varmechecks og et permanent løft af forsvaret til gengæld.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard mener, at arbejdsmarkedet vil stabilisere sig indenfor en overskuelig fremtid. Men en strammere finanspolitik og nemmere tilgang for udenlandsk arbejdskraft vil afhjælpe udfordringen.

Overvismand: Presset på arbejdsmarkedet kan være midlertidigt

Overvismand Carl-Johan Dalgaard forudser, at en del af manglen på arbejdskraft i mange brancher er et midlertidigt fænomen, men han mener alligevel, at politikerne med rette kan hjælpe udviklingen på vej.
Louise Schack Elholm, som er skatteordfører for Venstre, har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, selvom de økonomiske vismænd fra DØRS anbefaler at gøre det, så den ikke er med til at stå i vejen for et længerevarende højkonjunktur i dansk økonomi.

V og DF er imod vismandsanbefaling om at afskaffe BoligJobordning

Flere borgerlige partier er imod vismændenes anbefaling om at afskaffe BoligJobordningen, mens både Radikale, SF og Enhedslisten støtter økonomernes anbefalinger om at afskaffe ordningen.
I byggebranchen er manglen på arbejdskraft højere end før finanskrisen. Blandt andet derfor foreslår vismændene nu, at man skal gøre mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Vismænd anbefaler at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

I vismændenes efterårsrapport får regeringens udspil om arbejdsmarkedsreformer en hård medfart. Vismændene anbefaler, at man ser mere mod udenlandsk arbejdskraft for at løse den kortsigtede udfordring.