Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S) vil efter alt at dømme bytte roller i KL, så Martin Damm bliver den nye formand og Bundsgaard bliver næstformand. Det sker efter det afgørende mandat i KLs bestyrelse hos Radikale har valgt at pege på Damm.

Martin Damm overtager formandsposten i KL

Radikale Venstre vælger at pege på den nuværende næstformand i KL Martin Damm (V) til den kommende formandspost næste år. Nu får han ros af både Radikale og Socialdemokratiet.
Mette Frederiksen (S) holdt tale til Socialdemokratiets valgfest i går (tirsdag). Her kom hun ikke meget ind på at tage ansvar for det dårlige resultat i storbyerne. Men det har hun her til formiddag skrevet om på Facebook.

Socialdemokratiet i stor tilbagegang i storbyer

Socialdemokratiet er gået mellem 9 og 11,8 procentpoint tilbage i landets fire største byer. I både København og Aalborg mister partiet fem mandater, og i Odense og Aarhus mister de tre.
I 2017 fik Venstre i Kolding 46,4 procent af stemmerne med nuværende borgmester Jørn Pedersen (V) i spidsen. Ved valget i går fik Venstre med Eva Kjer Hansen som spidskandidat 31,8 procent af stemmerne, og det udløste et tab af fire mandater.

Venstre mister halvdelen af otte borgmesterposter med ny kandidat

Otte Venstre-kommuner havde ny spidskandidat ved kommunalvalget. Kun fire Venstre-kandidater formåede at generobre borgmesterkæderne.
Søren Pape, partiformand for Konservative, kan godt være glad. Partiet har snuppet indtil flere overraskende borgmesterkæder. Partiet kan til gengæld miste Frederiksberg efter 112 års konservativt styre.

Flere partier mister borgmesterkæderne efter afgående borgmestre

Flere partier har ikke kunnet bibeholde borgmesterkæderne efter afgående og populære borgmestre. Både Kolding, Vejen og Bornholm skifter til konservative borgmestre.
Tillid er altgørende, hvis man skal gøre sig forhåbninger om borgmesterkæden.

Tre borgmestre: Tillid er vigtigst for en konstitueringsaftale

Vil du have de gyldne kæder. Så skal folk kunne stole på dig. Det er det allervigtigste i forbindelse med en konstitueringsaftale, siger tre erfarne borgmestre.
Hvad har den tidligere amerikanske præsident Thomas Jefferson med det danske kommunalvalg at gøre? Det kan du få svar på, da NB-økonomi gennemgår den d'Hondske metode, som er valgmatematikken bag mandatfordelingen i partierne til danske valg.

Forstå den d’Hondtske metode på fem minutter

Det kan være svært at regne ud, hvem der er valgt til kommunalvalgene. Her kan du læse om logikken bag valgmatematikken, der hedder den d'Hondtske metode.
Mette Frederiksen til pressemødet omkring sms-sagen. Sagen om de slettede sms'er kan nu få en negativ indflydelse på det kommende kommunalvalg.

Nu påvirker sms-sagen kommunalvalget

Socialdemokratiet går tilbage i en ny meningsmåling om kommunalvalget. Se udviklingen her. Statsministerens dalende troværdighed og sms-sagen betyder noget for valget i kommunerne, fortæller valgforsker.
Hvis flere kommuner med udligningsgevinster indgår budgetforlig, som ligger over servicerammen, så bliver det mere end almindeligt svært for kommunerne at blive enige om fordelingen af servicerammen ved den faseopdelte budgetlægning i KL-huset.

Kommuner med udligningsgevinster sprænger servicerammen

Alene Vejle, Assens, Odsherred og Norddjurs går med deres budgetforlig 90 millioner kroner over deres tekniske serviceramme. Det tyder på svære forhandlinger i den faseopdelte budgetlægning.

Så går børnene til stemmeurnerne

86 kommuner har åbnet for valgstederne til Børnevalg 2019 og frem til den 5. juni kan børnene stemme på deres favoritter fra børnebøgerne. Landets børnebiblioteker afholder nemlig valg, for at styrke forståelse og lyst til at deltage i demokratiet.