Kort tid inden økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne skal falde på plads skaber et nyt svar fra Finansministeriet usikkerhed om, hvordan kommunerne skal kompenseres for ekstraudgifterne til de ukrainske flygtninge.

Regeringen er i slingrekurs om ukrainske flygtninge

Regeringen kommer nu med ny melding om, hvordan kommunerne skal kompenseres for udgifterne til ukrainske flygtninge. Ifølge Finansministeriet regnes ukrainerne ikke med i de demografiske udgifter, selvom de indgår i folketallet.
KLs formand Martin Damm (th.) og næstformand Jacob Bundsgaard (tv.) vil meget gerne undgå, at kompensationen til kommunerne for ekstraudgifterne i forbindelse med ukrainske flygtninge indgår som et løft af servicerammen.

Analyse: Derfor vil KL ikke have ukrainske flygtninge med i udligningssystemet

KL vil få en usædvanligt svær forklaringsopgave, hvis udgifterne til de ukrainske flygtninge tæller med i servicerammen og tilskud- og udligningssystemet for 2023.
Varmechecks og forsvar skal tælles med i den offentlige saldo. Men ukrainske flygtninge bør ikke, mener de økonomiske vismænd, som i dag (tirsdag) har fremlagt deres efterårsrapport.

Ukrainske flygtninge skal ikke tælle med i den offentlige saldo

I ny rapport fastslår de økonomiske vismænd, at udgifter til ukrainske flygtninge er en ekstraordinær udgift, som ikke skal tælles med i den offentlige saldo. Det skal varmechecks og et permanent løft af forsvaret til gengæld.

Sådan fordeles 30.000 ukrainere i kommunernes befolkningsprognoser

Ny befolkningsfremskrivning viser, hvor mange ukrainere hver kommune kan forvente at få øget tilskud og udligning for i 2023. Se tallene for din kommune her.
Nogle af landets mest velhavende kommuner kan alt andet lige forvente at aflevere lidt mindre i udligningen af beskatningsgrundlaget i 2023, fordi ukrainerne trækker det gennemsnitlige beskatningsgrundlag pr. indbygger ned. Her ses en villavej i Gentofte, som er en af de kommuner, hvor det vil have den største effekt.

Analyse: Sådan påvirker ny prognose udligningen

Danmarks Statistiks beslutning om at indregne ukrainske flygtninge i befolkningsprognose vil påvirke den kommunale udligning. Læs her hvordan.
Kommunerne får god tid til at følge, om ukrainske flygtninge sender boligområder på trist liste. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

Minister til kommunerne: Frygt ikke for at ukrainere får boligområder på trist liste foreløbig

Kommuner, som huser ukrainske flygtninge i meget udsatte boligområder, skal ikke foreløbigt frygte, at boligområder havner på den triste liste over såkaldte parallelsamfund. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et svar til Folketinget.
Det bliver nu nemmere at få et CPR-nummer for ukrainske flygtninge. Så snart de har fået et arbejde og søgt om opholdstilladelse, kan de få et administrativt personnummer via SKAT. Der kan dog også være nogle ugers ventetid.

Ukrainske flygtninge: Kommuners bankkontobøvl kan nu delvist løses

Ukrainske flygtninge kan nu få et CPR-nummer, så snart de får et arbejde og søger om opholdstilladelse. Hidtil har de måtte vente i flere uger på at få et personnummer og dermed en bankkonto, så de kunne få udbetalt deres løn.

Ukrainske flygtninge i flere kommuner tager hjem, og færre søger ophold

Mens tal fra Udlændingestyrelsen tyder på, at der kommer færre ukrainere til Danmark, melder flere kommuner om flygtninge, der vender hjem igen. Det skyldes blandt andet, at krigen har flyttet sig.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har onsdag meldt ud, at ukrainske flygtninge kan tage et arbejde allerede, når de ansøger om opholdstilladelse. Den nye regel gælder fra fredag.

Ukrainske flygtninge kan nu arbejde, fra de søger om ophold

Nu kan ukrainske flygtninge komme i arbejde, så snart de søger om opholdstilladelse efter særloven. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Ruslands invasion af Ukraine gør det sammen med en række andre forhold endnu vanskeligere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

Analyse: Krigen i Ukraine vil skærpe budgetkonflikt i KL

Krigen i Ukraine og en række andre forhold har gjort det endnu sværere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer. Læs forklaringen i denne analyse fra chefredaktør Arne Ullum.
Børnene i landets folkeskoler og daginstitutioner kan forberede sig på at få mange nye ukrainske kammerater. Det bliver en stor udfordring for både økonomien og rekrutteringen af lærere og pædagoger.

Analyse: Undervisning og pasning af ukrainske børn kan koste 2,6 mia.

Hvis ukrainske børn skal modtage pasning og undervisning uden det går udover den eksisterende velfærd, vil det koste 2,6 mia. kr. og kræve 3.300 flere pædagoger og 2.100 flere folkeskolelærere.

Så mange flygtninge kommer der til hver kommune med ny fordeling

Efter minister har lagt op til, at de ukrainske flygtninge fremover skal fordeles efter kommunernes folketal, kan de store kommuner forberede sig på at modtage flere tusinde flygtninge. Se her, hvad det betyder for hver kommune.