Finansminister Nicolai Wammen (S) har besluttet, at udgifter til håndtering af krigen i Ukraine er 'exceptionelle', og derfor ikke skal tælles med i råderum og budgetlovsgrænse.

Udgifter til ukrainske flygtninge kan lægges oveni råderummet

Finansministeren har besluttet, at udgifter til håndteringen af krigen i Ukraine ikke skal tælles med i råderummet, og derfor kan finansieringen til kommunerne blive markant højere.
De store byer kommer til at tage deres andel af de ukrainske flygtninge, og hele samfundet må indstille sig på, at det bliver mærkbart, når der efter påske nok vil være over 35.000 flygtninge i Danmark. Det vurderer minister Mattias Tesfaye.

Minister slår fast: Storbykommuner skal tage mange flygtninge

Store kommuner som København, Frederiksberg, Aarhus og Odense kommer til at modtage flygtninge fra Ukraine i forhold til kommunernes indbyggertal -altså mange flygtninge. Regeringen forlader den hidtidige model for fordeling af flygtninge, fastslår minister Mattias Tesfaye (S) og overhører dermed protester.
Ved præsentationen af særloven om ukrainske flygtninge gjorde minister Mattias Tesfaye (S) det klart, at man så vidt muligt vil sikre, at ukrainernes og kommunernes ønsker om flygtningenes placering skal imødekommes.

Tesfaye åbner for en mere fleksibel fordeling af ukrainske flygtninge

Udlændinge- og integrationsministeren åbner ved præsentationen af særlov for ukrainske flygtninge op for, at hensynet til kommunernes og ukrainernes egne ønsker om placering 'så vidt muligt' skal sikres.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard holder pressemøde.

Minister venter markant flere end 20.000 ukrainere

5.000 personer plus børn har påbegyndt deres ansøgning om midlertidigt ophold i Danmark dagen efter særlov.
Flygtninge fra Ukraine lever under kaotiske forhold, og derfor forventes det at der vil komme et stort tocifret antal tusinde til Danmark.

Flygtninge fra Ukraine påvirker den enkelte kommunes økonomi meget forskelligt

Det er meget kompliceret at beregne, hvordan de ukrainske flygtninge vil påvirke de enkelte kommuners økonomi. Se her, hvad man skal huske at indregne.
Et tab på tre millioner kroner på at afhænde investeringer kan godt mærkes i en kommune af Vejens størrelse, fastslår borgmester Frank Schmidt-Hansen (K).

Kommunekasser lider under salg af russiske aktier

Det er ikke nogen gratis omgang, når lokalpolitikere forlanger, at kommunen afhænder sine investeringer i Rusland. Det viser sager fra blandt andre Aarhus og Vejen.

Professorer: Godt at kommunerne byder sig til over for flygtninge fra Ukraine

Kommunerne og jobcentrene lugter kærkommen arbejdskraft og vil meget gerne byde ukrainske flygtninge velkommen. Det er godt, vurderer to professorer. Og en af professorerne siger: 'Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.'
Kommunerne skal ikke nødvendigvis være bange for, at nye penge til forsvar og kampvogne vil betyde mindre råd til velfærd på den korte bane. Men det kan få betydning for velfærden på lang sigt.

Økonomer: Øget forsvar vil ikke påvirke kommunerne på kort sigt

Økonomer er enige. Nyt nationalt kompromis om forsvar vil ikke påvirke kommunernes økonomi. På længere sigt kan det dog give hårde prioriteringer.
Det får ingen konsekvenser for råderummet til 'øvrige formål', at de fem gamle partier søndag underskrev et nationalt kompromis om dansk forsvar.

Forsvarsaftale påvirker ikke råderummet til velfærd eller skattelettelser

Partierne bag forsvarsaftale har timet indfasning af nye udgifter, så det ikke påvirker råderummet til nye offentlige udgifter eller skattelettelser. Læs her, hvordan det vil påvirke kommuner og regioner.
Som bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket har Per Clausen fra Enhedslisten bundet sig til, at værket hurtigst muligt stopper med at bruge russisk kul.

Rusland giver kraftværker sved på panden

Hvordan undgår man at bruge russisk kul eller naturgas? Det spørgsmål trænger sig på nu i Odense, Aalborg og formodentlig flere andre kommuner. I Aalborg siger den kendte politiker Per Clausen (Enh.): 'Vi kan ikke udelukke, at et stop for brugen af russisk kul på Nordjyllandsværket kan få indflydelse på varmeprisen.'