Kommunernes aldersbestemte udgiftsbehov udvikler sig meget forskelligt

Det vigtigste parameter for kommunernes tilskud og udligning er den demografiske udvikling i kommunerne, men som du kan læse her, så er et ofte komplekst at afgøre, hvad der er godt og skidt.

Udligning for faldende folketal falder marginalt i 2022 – men det bliver meget værre

Allerede i 2022 udløser kriteriet for faldende folketal så mange kriteriehits, at enhedsværdien er under det maksimale niveau. Alt tyder på, at kriterier bliver stadigt mindre værdifuldt.

Sådan udvikler kommuners tilskud og udligning sig i 2022

Få overblikket over, hvilke kommuner, der får mere eller mindre i tilskud og udligning i 2022 i forhold til 2021, og se alle kommuners samlede resultat for 2022.
Der er færre penge til de ældre i beregningen af de kommunale tilskud og udligning i 2022.

Udligning: Færre penge til de ældste – flere til unge mellem 25 og 34 år

Kommunerne får færre penge til de ældre i 2022. Nye tal fra beregningen af den kommunale udligninger viser store forskydninger i udgiftsbehovet til de forskellige aldersgrupper.

Tre kommuner rykker ned blandt lavindkomstkommunerne

Tre kommuner går fra marginal udligning af beskatningsgrundlaget på 75 procent til en udligningsgrad på 95 procent. Alle andre kommuner har samme marginale udligningsgrad i 2022-udligning som i 2021-udligning.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad argumenterede i Folketingets Indenrigsudvalg for, at en genindførelse af betalingskommunefolketallet i den kommunale udligning ville medføre en stor gevinst for de store kommuner - men nu kommer professor med forslag til at undgå det.

Professor: Sådan kan problem med betalingsfolketal løses

Professor i økonomistyring har fundet en løsning til, hvordan Folketinget kan forhindre, at kommuner vælger sociale institutioner ud fra geografi og ikke kvalitet.
Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen havde kaldt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i samråd om konsekvenserne ved nedlægningen af betalingskommunefolketallet. Efter samrådet er der ikke meget der tyder på, at systemet bliver ændret.

Minister advarer mod ændring af udligning

På et samråd i Folketinget advarer indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) om især Venstre og SF's krav om at overveje ændringer af opgørelsen af folketal i den kommunale udligning for at sikre de korrekte økonomiske incitamenter.
Da regeringen i januar 2020 fremlagde sit forslag til en udligningsreform blev det såkaldte betalingskommunefolketal fjernet uden en analytisk begrundelse. Nu har Indenrigsministeriets embedsmænd undersøgt, om det var uklogt at fjerne betalingskommunefolketallet. Det mener embedsmændene ikke.

Rapport: Udligningsgevinst på 200.000 pr. borger vil ikke påvirke kommuner

Kommunerne lader sig ikke styre af økonomiske incitamenter ved valg af institutioner og sociale tilbud til deres borgere. Derfor var det ikke en fejl, at regeringen ændrede opgørelsen af folketallet i den nye udligningsreform, hedder det i ny rapport.
Det er især yderkommuner med faldende eller stagnerende folketal, som kan ende i en situation, hvor de kan vinde et millionbeløb hver gang de placerer en borger udenfor kommunen.

11 kommuner kan sikre sig milliongevinst takket være ny udligningsregel

Ændring i udligningssystemet giver enkelte kommuner et absurd stort incitament til at rykke rundt på sociale klienter for at optimere deres kommunale udligning. Historisk tilfælde dokumenterer, at det kan være op til fem millioner kroner pr. borger.
Det er under tre uger siden, at regeringen i økonomiaftale krævede besparelser på kommunernes brug af private konsulenter. Nu anbefaler ministerium kommunerne at bruge private konsulenter for at løse et problem, som regeringen selv skabte, da den afskaffede registreringen af det såkaldte betalingsforhold.

Ministerium anbefaler kommuner at bruge eksterne konsulenter

Mens regeringen længe har kritiseret kommunerne for at bruge private konsulenter, så anbefaler ministerium nu kommunerne at købe yderligere it-løsninger hos private konsulenter for at rette op på administrativ bøvl efter lovændring.
Især yderkommuner kan komme i den situation, at de kan tjene et millionbeløb, hvis de bevidst placerer borgere eller anbragte børn udenfor kommunegrænsen. Men det er slet ikke nævnt i rapport om økonomiske incitamenter i udligningssystemet.

Rapport fortier millioneffekt af udskældt ændring i udligningsreform

Rapport overser, at især yderkommuner i særlige tilfælde kan få gevinst i millionklassen ved bevidst at placere borgere og anbragte børn uden for kommunegrænsen.

Analyse: Store forskelle på kommunernes serviceudgifter i forhold til behovet

Mens mange hovedstadskommuner bruger 10-15 procent mere på service end deres udgiftsbehov tilsiger, så ligger enkelte provinskommuner helt nede omkring 90-95 procent. Se tallene for alle kommuner her.