Regeringen og partierne bag aftalen om reformen af den kommunale udligning kunne for to år glæde sig over, at de havde gennemført en udligningsreform. Men nu kan en afskaffelse af KMF fra 2024 betyde, at flere kommuner står med helt andre økonomiske forudsætninger.

Afskaffelse af KMF vil ændre på effekt af udligningsreform for mange kommuner

En afskaffelse af KMF'en vil ændre afgørende på effekten af udligningsreformen. Se tallene for hver enkelt kommune her.
Den kommunale virkelighed viser, at en sundhedsreform uden en justering af den kommunale udligning vil ramme nogle kommuner med store sparekrav, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Kommentar: Kommunal virkelighed kalder sundhedspolitikerne

Både regeringen, Venstre og Konservative afviser ændring af udligningsreform i forbindelse med sundhedsreform. Men nye tal viser, at sundhedsreform vil ramme kommunerne meget skævt, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Hver anden kommune får nu mere end 25 pct. af sine indtægter fra udligning og tilskud

Hele 84 kommuner er blevet mere afhængige af tilskud og udligning fra 2020 til 2021. Det viser en analyse fra Danmarks Statistik.
I stedet for at tale om penge til yderkommuner, så vil Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen hellere tale om at give dem flere muligheder.

Venstres formand: Debatten om yderområder fattiggøres af fokus på penge

Der er ingen grund til at sætte fokus på penge og udligning, når diskussionen falder på yderområderne. 'Det fattiggør debatten,' siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. I stedet vil han hellere tale om at give yderkommunerne mere frihed, slår han fast over for NB-Kommune.
Udligningseksperten Kasper Lund Nødgaard fra Datataproces anbefaler kommunerne at følge ændringen i deres folketal og beskatningsgrundlag særligt nøje i år på grund af de mange flygtninge fra Ukraine. Prognose viser, at 60-70 kommuner kan få ekstraordinært tilskud fra staten på omkring 2,5 milliarder kroner.

Udligning: 60-70 kommuner kan få uventet flygtningegevinst på 2,5 mia. fra staten

Uventet effekt af lov fra 1995 kombineret med de mange flygtninge fra Ukraine giver 60-70 kommuner et helt ekstraordinært statstilskud i 2023 oveni den lovede udvidelse af servicerammen.

Her er de kommuner, som kan få del i milliardgevinst

En detalje i udligningsloven betyder, at 60-70 kommuner kan få samlet op til 2,5 mia. kr. ekstra i tilskud og udligning udover deres andel af det forventede løft af servicerammen. Se tallene her.
Regeringen vil ikke ændre loven om udligning for at undgå at betale omkring 2,5 milliarder kroner i et ekstra tilskud til kommuner på grund af en uventet effekt i den kommunale udligning. Det oplyser indenrigs- og boligminister Kaare Dybvads ministerium til NB-Økonomi.

Regeringen vil ikke ændre udligning på grund af Ukraine-flygtninge

Regeringen afviser at ændre udligningen ekstraordinært på grund af de mange ukrainske flygtninge. Dermed er 60-70 kommuner sikret milliardgevinst.
Flygtninge fra Ukraine lever under kaotiske forhold, og derfor forventes det at der vil komme et stort tocifret antal tusinde til Danmark.

Flygtninge fra Ukraine påvirker den enkelte kommunes økonomi meget forskelligt

Det er meget kompliceret at beregne, hvordan de ukrainske flygtninge vil påvirke de enkelte kommuners økonomi. Se her, hvad man skal huske at indregne.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) vil ikke se på udligningen - som ifølge flere eksperter påvirker det specialiserede socialområde på en dysfunktionel måde - før der foreligger en evaluering på området. Det fremgår af nyt folketingssvar.

Minister skyder endnu engang problemer med udligning til hjørne

Alt er lammet på det specialiserede socialområde, før stor evaluering på området er på plads. Den har dog snart to år på bagen og lader stadigvæk vente på sig.

Effekt af ændrede folketal: Gevinst af udligningsreform er endt som tab for to fattige yderkommuner

Den store udligningsreform skulle være med til at redde fattige kommuner som Lolland, Morsø og Lemvig. Nu betyder ændring i folketal, at de to får direkte minus og den sidste næsten ingen positiv effekt.

Faldende folketal flytter store millionbeløb mellem kommuner

En række fattige yderkommuner skal i 2022 aflevere omkring 150 mio. kr. til lidt bedre stillede kommuner. Se tallene her - og få forklaringen bag.

Udviklingen i øvrige skatter har øget forskellen mellem rige og fattige kommuner

Indtægterne fra øvrige skatter og afgifter er et tveægget sværd for kommunerne. Få har vundet og mange tabt på udviklingen siden kommunalreformen.