Tårnby Kommune er dybt afhængig af Københavns Lufthavn i Kastrup, som kan blive hårdt ramt af arbejdsløshed under coronakrisen. Sker det, er der ifølge professor ingen hjælp at hente i det nye udligningssystem. (Arkiv)

Eksperter om ny udligning: Hjælper ikke, hvis kommunen kommer i krise

Uanset om en kommunes økonomiske situation ændrer sig, er pengene fordelt, vurderer eksperter.
Vollsmose øst får Odense får kriminalitetstilskud, og Solbakken i syd. Men ikke Højstrupvej i vest; der bor for få udlændinge. Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix

Usaglige kriterier bag ny udligningspulje

Et særtilskud i udligningsforliget skal angiveligt hjælpe kommuner med boligområder, hvor kriminaliteten er høj. Det er bare ikke dét, tilskuddet tildeles efter, og det var heller ikke det, som var den egentlige tanke med det.
Politikerne svarede reelt ikke på stort antal kritiske spørgsmål om den kommunale serviceramme på pressemødet om udligning.

Politikerne viger uden om kritiske spørgsmål om servicerammen

Både regeringen og Venstre veg på pressemøde udenom det faktum, at servicerammen umiddelbart forhindrer yderkommunerne i at bruge deres udligningsgevinst til bedre service. Radikale leder forudser, at velstillede kommuner vil holde igen med serviceudvidelser.
Krav fra især Venstre udløste en lang række ændringer i den udligningsreform, som en række partier i går præsenterede. Se effekten for de enkelte kommuner her.

Analyse: Sådan påvirkede ændringer i udspil de enkelte kommuner

Se tallene: Sådan blev hver enkelt kommune påvirket af de ændringer i udligningssystemet, som blev resultatet af forhandlingerne mellem regeringen, Venstre og De Radikale.

Borgerne vil opleve en større skatteændring end den, man kan læse i aftalen

Forligspartiernes offentliggjorte ændring i beskatningsgrundlaget er ikke den skatteændring, som borgerne i sidste ende vil mærke.
Børn af forældre med lav uddannelse vil udløse væsentligt større tilskud til kommunerne i det kommende udligningssystem. Fra næste år kan kommunerne nemlig indkassere 165.000 kroner for hvert barn med forældre med lav uddannelse.

Sådan ændres udgiftsbehovet for hvert af de socioøkonomiske kriterier

Mens hvert barn i en familie med kort uddannelse udløser 53.000 ekstra kroner, får kommunerne 25.000 kroner mindre per psykiatriske patient. Se alle ændringer i udgiftsbehovet her.
Forliget om udligning som Nicolai Wammen har forhandlet på plads kan udløse samlede kommunale skatteforhøjelser på cirka een milliard kroner.

Udligningsreform kan udløse kommunale skatteforhøjelser på cirka 1 milliard kroner

Aftalen om den kommunale udligning kan udløse samlede kommunale skattestigninger for cirka en milliard kroner.
Sophie Løhde (V) kan være tilfreds med en udligningsreform, der gør en positiv forskel for de fleste Venstrekommuner.

Venstres krav udløste større gevinster til K-borgmestre end V-borgmestre

Venstreledede kommuner er de store vindere i forliget om en ny udligningsreform.
Er du udligningsnørd, så får du her originalteksten fra Finansministeriet.

Til nørderne: Her er originalteksten

Er du udligningsnørd, så er her den samlede beskrivelse af alle ændringerne.

Sådan påvirkes de enkelte kommuner

Ikke kun Hovedstadsområdet taber; Det gør Østjylland også. Se her, hvordan det nye udligningssystem vil flytte pengene rundt på danmarkskortet.
Venstres topledelse får massiv opbakning fra parties borgmestre til kræve reelle forhandlinger med regeringen om en udligningsreform. Men borgmestre kræver også et forlig.

Venstretop under pres for udligningsforlig fra borgmestre

Udligningsforhandlingerne er gået ind i slutfasen. V-borgmestre gav tirsdag aften massiv opbakning til partiets forhandlingslinje, men presser samtidig på for forlig.
Det kan blive afgørende for udligningsforhandlingernes skæbne om regeringen er klar til og forstår at give Venstre indrømmelser, som ikke bare har karakter af en handel på Hjallerup Marked.

Analyse: Venstre til have mere end Hjallerup Marked-tilbud

Venstre kræver markante liberale fingeraftryk på udligningsreform frem for rene studehandler. Læs her hvorfor det ikke nødvendigvis vil flytte flere penge mellem kommunerne, men kræve politiske indrømmelser fra regeringen, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.