Den nye indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) må endnu engang udskyde offentliggørelsen af en mulig uhensigtsmæssighed i det nye udligningssystem vedr. opgørelse af folketallet.

Minister udskyder analyse af udligning igen

Regeringen lovede analyse af negative effekter af udligningsreform senest til nytår. Nu erkender minister ny forsinkelse og at den først kommer "i det tidlige forår".
Britta Schall Holberg (V) indførte som indenrigsminister i 1984 betalingskommunefolketallet, så udligningskronerne gik til den kommune, der betalte for en borgers ydelser. Det har man helt afskaffet med den seneste udligningsreform.

Forstå på tre minutter: Derfor er betalingsfolketallet vigtigt for udligning

Udligningsreformen gjorde det væsentligt mere attraktivt rent økonomisk at placere en borger i egen kommune fremfor nabokommunen. Forstå hvorfor, her.
Flyene står stille i Københavns Lufthavn, og det har kostet arbejdspladser, som især rammer Taarnby og Dragør Kommuner hårdt. I det nye udligningssystem tager man nemlig ikke på samme måde højde for regionale stigninger i ledigheden.

Lokal stigning i ledigheden kan tømme kommunekassen

Med afskaffelsen af beskæftigelsestilskuddet, er kommunerne mere sårbare over for et lokalt stød i ledigheden. Det kan ramme likviditeten hårdt.
Fordi man med udligningssystemet fjernede beskæftigelsestilskuddet, er de enkelte kommuner meget sårbare overfor en lokal stigning i ledigheden.

Forstå på tre minutter: Derfor kompenserer udligningssystemet ikke for stigende lokal ledighed

Coronakrisen har vist, at en stigning i antallet af forsikrede ledige kan ramme meget lokalt. Forstå her, hvorfor udligningssystemet ikke kompenserer for den stigning.
Den øgede udgiftsbyrde fra flere ældre rammer kommunerne meget forskelligt, og samtidig er det nye udligningssystem væsentligt dårligere til at kompensere kommunerne for de ekstraudgifter.

Analyse: Udligningsreformen og flere ældre vil øge uligheden mellem kommuner

Skæv demografisk udvikling kan sammen med udligningsreformen ramme især landkommuner i yderområderne hårdt, og dermed igen øge uligheden mellem kommunerne.
Lemvig Kommune er ifølge mange analyser en af landets bedst drevne kommuner. Alligevel står kommunen til at lide et tab på cirka 100 millioner kroner. Årsagen skal findes i det nye udligningssystem.

Lemvig står til hul i kommunekassen på 100 millioner kroner

En af Danmarks mest veldrevne kommuner står til kæmpetab på grund af flere ældre og en udligningsreform, som rammer en særlig gruppe af landkommuner meget hårdt.

Ni kommuner har størst risiko for tab på grund af demografi og udligning

Ni kommuner kan risikere store økonomiske tab på grund af det nye udligningssystems manglende evne til at kompensere for stigende udgifter til flere børn og ældre. En række andre kommuner vil også lide tab.

Faktatjek: Er det korrekt, at udligning går til administration og kulturhuse?

Nye Borgerlige og De Radikale røg tirsdag i totterne på hinanden om effekten af udligningsreformen. Striden består i, om vinderne af udligningsreformen bruger pengene på administration og kultur. Læs faktatjek her.

Sådan er kommunerne stillet økonomisk i 2021

Efter det sidste stridspunkt om udligningen for 2021 blev afgjort i går, har vi nu et samlet overblik over kommunernes indtægter og udgifter i 2021. Se tallene for din kommune her.

Sådan ville kommunernes økonomi se ud i 2021, hvis alle havde samme skatteprocent

Forskellen i skatteprocenterne udgør en stor del af forskellen mellem kommunernes økonomiske rammer. Se her, hvordan hver kommune ville være stillet, hvis alle havde samme skatteprocent.
Rasmus Jarlov (K) rettede heftig kritik af både Venstre og regeringen, da han i går aftes argumenterede for, at en række kommuner skal fritages for de sanktioner, som medfølger af skattestigninger i en række nordsjællandske kommuner.

Borgerlig splid om udligning da flertal afviste K-ændringsforslag til udligningsreform

Konservatives forslag om at lette de sanktioner, som en række nordsjællandske kommuner skal betale for at hæve skatten, blev nedstemt i Folketinget tirsdag aften.
To af landets førende eksperter i kommunal udligning forudser, at udligningsreformen fra i sommers kan blive ændret hurtigere end antaget.

Førende eksperter kritiserer udligningsreform og forudser nye ændringer

Udligningsreformen fra foråret har en række problemer, som får to af landets førende eksperter til at forudsige, at det kan blive nødvendigt at ændre den hurtigere end antaget.