Esbjerg er en af de kommuner, som står til at komme ind i ordningen for faldende folketal.

Seks kommuner står til milliongevinst med nyeste folketal

Seks nye kommuner er på vej til at få udligning for faldende folketal i 2022. I alt står 20 kommuner til gevinst på en kvart milliard, viser prognose baseret på nyeste folketal.
Borgerne i Gentofte Kommune skal ikke blot aflevere flere penge i skat, men mister også udligningskroner fra et lavere overudligningsbidrag. Dermed kan det blive dyre skattestigninger i Gentofte, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk Kommune.

Detalje i udligningen flytter yderligere 50 millioner fra nordsjællandske kommuner

Den såkaldte overudligningsrabat, som tilfalder kommuner med en lav skat og et højt udskrivningsgrundlag, falder som følge af forventede skattestigninger i flere nordsjællandske kommuner.
Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), pynter sig med lånte fjer, mener Venstre i byrådet: Kommunens gode økonomi skyldes udefrakommende penge og intet andet. (Arkiv)

Opposition: Borgmester tegner lyserødt billede af Køges økonomi

S-borgmesteren i Køge roser kommunens fine, økonomiske formåen og ser frem til budgetforhandlingerne. Venstre mener, at alt ville se anderledes ud, hvis ikke udligningsreformen og økonomiaftalen holdt hånden under kommunen.
Borgmester H. P. Geil (V), Haderslev Kommune, vil investere i kernevelfærd, når kommunen de næste tre år modtager ekstra millioner som konsekvens af udligningsreformen. (Arkiv)

Udligningsmillioner investeres i bedre velfærd

Mere og mere peger på, at de fattige kommuner vil omsætte store gevinster på udligningsreformen til bedre service. Det kan udløse sparekrav i andre kommuner, hvis kommunerne samlet skal overholde den aftalte serviceramme.
Bag rådhusmurene i Gentofte kan man være godt på vej til at sikre skattenedsættelser i flere yderkommuner. For at yderkommunerne kan få tilskud til skattenedsættelser, er de nemlig afhængige af, at Gentofte vil lave større skattestigninger.

Gentofte kan sikre skattelettelser i yderkommuner

Takket være Gentoftes ønske om store skattestigninger, kan yderkommunerne få tilskud til at sænke skatten. Forstå her, hvordan det hænger sammen.
Det er især sæsonarbejdere, som ofte ender som spøgelsesborgere i kommunernes CPR-registre.

17 kommuner ryddede først op i CPR et halvt år efter sidste frist og tjener trecifret millionbeløb

17 kommuner får angiveligt omkring 150-200 millioner kroner ekstra i tilskud og udligning, fordi de først har ryddet op i CPR-register et halvt år efter sidste frist.
I Rudersdal Kommune går V-borgmester Jens Ive med tanker om at sætte skatten op for kommunens skatteydere. (Arkiv)

Venstreborgmester klar til skattestigning

Rudersdal mister millioner på udligningsreformen, og det får borgmesteren til grundigt at overveje en skattestigning, så kommunen kan investere i børne- og ungeområdet samt idræt.

54 kommuner søger om over en milliard i særtilskud til “særligt vanskeligt stillede kommuner&#...

Udligningsreformen gav de fattigste kommuner over halvanden milliard ekstra. Alligevel vil over halvdelen af kommunerne have del i pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner.

Flertal vil sænke skatten i Esbjerg

Milliongevinster fra udligningsreform og økonomiaftale får Esbjerg Kommunes blå flertal til lommerne: Skatten skal sænkes som led i ny budgetaftale.

Så meget flyttede de fejlagtige enhedsværdier på tværs af kommunerne

Se her, hvor meget de fejlbehæftede enhedsværdier i de aldersbestemte udgiftsbehov betød for hver kommunes udligningseffekt.

På spil igen: Kriteriet om faldende folketal giver tab på 270 millioner kroner

Kriteriet om faldende folketal er blevet omlagt med den nye udligningsreform. Selvom det skulle give et mere stabilt system, flytter den nye data for 2021 mange millioner for de påvirkede kommuner.
Der er stor forskel på landets rigeste og fattigste kommuner, når man kigger på indkomsten per indbygger. Faktisk er indkomsterne i gennemsnit over dobbelt så høje i landets rigeste kommune, som de er i landets fattigste kommune.

Her er landets rigeste og fattigste kommuner

Nummer to og tre på listen bytter plads, mens top og bund er uændret i forhold til sidste år. Se alle kommuners placering her.