"Problemet med førtidspension er så slemt, at man er nødt til at finde en her og nu løsning," lyder det fra formanden for BalanceDanmark Kim Ruberg.

Opråb fra yderkommuner: Vi kompenseres for ringe for stort antal førtidspensionister

Fordelingen af milliarder til førtidspensioner er helt skæv, og det bliver kun værre. Sådan lyder det fra en række yderkommuner i BalanceDanmark.
Billige boliger i yderkommunerne har været medvirkende til, at socialt udsatte borgere oftere vælger at flytte til yderkommuner.

Forstå på fem minutter: Derfor fanger udligning ikke førtidspension

Der er to enkle årsager til, at mange yderkommuner får langt flere førtidspensionister end partierne bag udligningsreformen i 2020 forventede. Få forklaringen her.
Det er i meget høj grad landkommuner, der må bære byrden ved produktion af grøn energi fra solceller og vindmøller. Men snart kan de måske høste en økonomisk gevinst af deres indsats gennem en grøn udligningsordning.

Borgmestre støtter forslag om grøn udligning

En række borgmestre støtter forslag fra energibranchen om en grøn udligning, som giver befolkningstynde kommuner økonomiske incitamenter til at give plads til nye grønne energiprojekter.
Inger Støjberg, der er partiformand for Danmarksdemokraterne, ønsker at åbne for store V-reformer, hun selv har været med til at vedtage. Det drejer sig om blandt andet kommunalreformen fra 2007 og udligningsreformen fra 2020.

Inger Støjberg vil genåbne kommunal- og udligningsreform

Danmarksdemokraterne - med Inger Støjberg i spidsen - vil genåbne tidligere V-reformer. Det drejer sig om retskreds-, politi-, kommunal- og udligningsreformen. S har allerede blødt op for dem, siger minister.
Det var et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Venstre, der nu beder partierne bag udligningsreformen om at give kommunen sanktionsfri skatteforhøjelse til at dække kommunens tab på udligningsreformen - præcis som en række andre hovedstadskommuner fik.

Frederiksberg vil have sanktionsfri skattestigning på grund af udligningstab

Bredt flertal i Frederiksberg vil have forligspartier bag udligningsreform til at droppe sanktioner på kommunens skattestigning, der ifølge kommunen er et resultat af uventede skævheder i udligningssystemet.

Seniorpension neutraliserer en femtedel af udligningsreformens effekt

Allerede med den nuværende fordeling af seniorpensionister sender ydelsen 290 millioner kroner fra bykommuner til yderkommuner. Det neutraliserer dermed omtrent 20% af udligningsreformen.
Rudersdal Kommune og fem andre kommuner har fået garanteret en ramme af Indenrigsministeriet til at kunne hæve skatten i budget 2023. Inden den endelige budgetlægning i midten af oktober, skal de derfor bestemme, hvilken vej kommunen vil køre på skatteområdet.

Seks kommuner kan med garanti hæve skatten

Kommuner, der har tabt på udligningsreformen, er nu blevet sikret en ramme, så de kan hæve skatten. Garantien er blevet givet til fire sjællandske kommuner og to jyske, skriver Indenrigs- og Boligministeriet.
Det er helt rigtigt set af statsministeren, at der er behov for ændringer i udligningsreform fra 2020. Det vurderer formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikter efter statsminister-udmelding: Ændring af udligningen er en bunden opgave

Statsministeren har meldt ud, at hun er parat til at ændre på udlignings-systemet efter valget. Det er i høj grad nødvendigt, for lige nu 'lapper man huller med budding', lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger nu, at der er skævheder i udligningsreformen, som der skal ses på efter et valg.

Statsministeren vil ændre i udligningsreform efter valg

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at udligningsreformen har utilsigtede skævheder og lover borgmestre ændringer efter et valg.
Umiddelbart rammer skævheden i udligningssystemet især de fattigste yderkommuner, men på sigt kan det også ramme hovedstadskommuner med en hurtigt voksende ældrebefolkning som eksempelvis Greve Kommune.

Analyse: Ny lap vil kun udskyde problemer med udligning

Skævhederne i udligningsystemet er grundlæggende og vil på sigt ramme langt flere kommuner end de fem-ti fattigste. Derfor er der brug for en større analyse og reform, som tidligst kan gennemføres i 2026 eller 2027, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Da politikerne i 2020 præsenterede en reform af udligningssystemet, opgav de reelt at reparere selve motoren i systemet, og valgte blot at lappe systemet med en række politisk fastsatte særtilskud i et uskønt forløb, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

Kommentar: Fejlbehæftet udligning giver stort tab af velfærd

Hvis udligningssystemet er så skævt og tilfældigt, som en ny analyse indikerer, så giver det stort tab af velfærd i Danmark, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
En ny analyse viser ifølge borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) fra Morsø, at udligningssystemet er så skævt, at en kommune som Morsø skal have store særtilskud for at undgå store nedskæringer.

Analyse peger på grundlæggende fejl i udligningssystemet

Data i ny analyse viser, at der er grundlæggende fejl i motoren i det kommunale udligningssystem. Det kan forklare store økonomiske problemer i yderkommuner.