Københavns Kommunes tidligere overborgmester Frank Jensen (S) overdrager her værtsskabet til den nye DM i Skills vært tidligere Fredericiaborgmester Jacob Bjerregaard (S) tilbage i 2020. Sidstnævnte er trods tidligere skandalesager i dag blevet spindoktor for skatteminister Jeppe Bruus.

Eksborgmester med møgsager bliver særlig rådgiver for skatteminister

Politiet meddelte forrige år, at der ikke indledes straffesag mod eksborgmester Jacob Bjerregaard. Han er ny særlig rådgiver.
Mette Frederiksen (S) vil have bedre velfærd end i dag og flere investeringer i velfærd, siger hun i ny tale. Det skal lykkes gennem hårde prioriteringer og reformer, mener hun.

Statsministeren: Velfærden skal være bedre end i dag

Mens kommunerne er i fuld gang med en besparelsesproces, så fastholder Mette Frederiksen i åbningsredegørelsen fra Folketingets talerstol, at regeringen vil investere i velfærden. Hun anerkender dog, at det halter med finansieringen.
De tre partiledere fra henholdsvis Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne, som tilsammen udgør flertalsregeringen, var i dag samlet i Folketinget i forbindelse med statsministerens redegørelse. Allerede inden for den kommende måned planlægger de lovforslag, som vil påvirke kommunerne.

Her er kommunernes lovkatalog

Regeringen præsenterede i eftermiddag et lovkatalog, som kun gælder frem til vinterferien. Få her et overblik over alle planlagte lovændringer, der vedrører kommunerne.
På rådhuset i Hedensted Kommune er man frustreret over, at man skal bruge flere penge og ressourcer på nye statslige krav til revision, når regeringen samtidig siger, at der skal spares massivt på den kommunale administration.

Nye omfattende administrationskrav til kommunerne, mens de skal spare milliarder

Selvom regeringen vil have kommunerne til at spare massivt på administration, så er der netop indført omfattende nye statslige revisionskrav for kommunerne. I Hedensted betyder det en stigning i revisionsudgifterne på 20 procent.
Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg, er dybt provokeret af partifælle Benny Engelbrechts kontroversielle interview til Berlingske. Vindfeldt er her fanget i det blå lys på Kommunaløkonomisk Forum.

S-borgmester med hård kritik af Benny Engelbrecht

Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.
Thomas Gyldal Petersen (S) borgmester i Herlev Kommune mener, at den nye SVM-regering har forstået alvoren i kommunerne.

Borgmestre: Regeringen må fortælle, hvilken service, der kan undværes

Regeringen skal på banen vedrørende hårde velfærdsprioriteringer. De skal fortælle det åbent og ærligt til borgerne, siger borgmestre på KØF.
Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen indeholder i alt nye udgiftsposter for 24,8 milliarder kroner og nye indtægter for 12 milliarder kroner. Desuden er der 11 milliarder kroner i ny finansiering fra øget arbejdsudbud.

Overblik: Her er alle nye indtægter og udgifter i regeringsgrundlaget

Mange store tal er føget rundt, siden den nye regering i går præsenterede regeringsgrundlaget. NB-Økonomi giver dig her overblikket over, hvilke nye indtægter og udgifter, der indgår i regeringsgrundlaget.
Nu forhenværende social- og ældreminister Astrid Krag (S) (t.v.) var ikke særlig populær i kommunerne. Venstres Sophie Løhde kan som ny indenrigs- og sundhedsminister derimod gå hen og blive populær i kommunerne.

Analyse: Der er både glæde og tørre tårer i kommunerne over nye ministre

Set fra en kommunal vinkel er der mange ting at glæde sig over på den nye ministerliste - både blandt de udnævnte og de fravalgte. Der bliver dog også grædt tørre tårer over nogle ministerændringer. Læs chefredaktør Arne Ullums vurdering her.
Selvom journalisterne var mødt talstærkt op til pressemøde på Marienborg onsdag, så måtte mange gå skuffede derfra uden mulighed for at stille spørgsmål. De tre partiledere kom aldrig for alvor på glatis efter pressemødet blev gennemgået uden uforudset kritik.

Kommentar: Allerede på førstedagen fik regeringen skærmet sig fra kritisk dækning

Ved først at udlevere det 58 sider lange regeringsgrundlag få minutter før pressemødets start og alene give spørgetid til de store dagblade og TV-stationer, sørgede regeringen for at undgå de mest kritiske spørgsmål, skriver journalist på NB-Økonomi, Peter Risager.
Topprofil i Venstre og tidligere minister 39-årige Sophie Løhde bliver indenrigs- og sundhedsminister i den nye SVM-regering.

Tung V-politiker med kommunal erfaring er ny indenrigsminister

De tunge reformer i kommunerne og sundhedsvæsenet skal gennemføres med Sophie Løhde i spidsen. Her tegnes et portræt af den nye V-minister.
Både S, V og Lars Løkke (nu M) har i tidligere regeringsgrundlag lovet kommunerne at afbureaukratisere. Det kan derfor blive svært at realisere. Men denne gang har de ikke længere nogen undskyldning for ikke at levere, da regeringen har flertal bestående af SVM.

Sådan påvirker SVM-regering kommunernes økonomi

SVM-regeringen vil skære i kommunernes servicerammer. Men effekten på velfærden kan afbødes, hvis den nye regering - modsat tidligere regeringer - opfylder løfter om afbureaukratisering.