S, DF, Ø og SF kunne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i front præsentere en aftale om tidlig pension. Med aftalen skal en del af finansieringen ske ved at kommunerne skal skære 1,1 milliarder i beskæftigelsesudgifterne. En opgørelse viser, at pengene bliver sværere at finde, end regeringen har lagt op til.

Finansiering af tidlig pension er baseret på kunstigt højt tal

De 1,1 milliarder, som kommunerne skal spare på jobcentre og aktivering mener Finansministeriet, at man skal finde fra en pulje på 13 milliarder. Men en gennemgang viser, at det tal er kunstigt højt.
Til Søren Pape Poulsens (K) store begejstring trak statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig en kanin op af hatten i de sene aftentimer under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Ud af det blå åbnede hun nemlig for, at man vil forhandle en sundhedsreform allerede i 2021.

Statsministeren: Lad os lave sundhedsreform næste år

Statsministeren ændrede sent i aftes overraskende planen for en sundhedsreform. Nu er det planen, at den skal vedtages i 2021. Det kan betyde store ændringer for kommuner og regioner.

Her er regeringens lovkatalog for kommunerne

Her er en oversigt over regeringens planlagte lovforslag, der vedrører kommunerne. Forslagene skal behandles i det netop påbegyndte folketingsår.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg og Torben Hansen fra Randers i interview med TV2 efter de torsdag fremlagde BedreBalances krav til en udligningsreform for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Sådan påvirkes kommunernes økonomi af de nye boligkriterier

Se her, hvor meget hver kommune vinder eller taber på den nye opgørelse af boligkriterierne i regeringens udligningsreform.

Ændringer i boligkriterier flytter 694 millioner til yderkommuner

40 kommuner får et tocifret millionbeløb i gevinst fra kriterieændringer på boligområdet i regeringens foreslåede udligningsreform.
Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp (S) får 42 millioner kroner ekstra i kommunekassen, hvis regeringen gennemfører en fordobling af kriterievægten på antal indvandrere og efterkommere.

Sådan flyttes millioner til indvandrerkommuner

Særligt kommunerne på den københavnske vestegn står til at vinde stort på indvandrerændringerne i regeringens udligningsreform.

Kommuner straffes for at anbringe udsatte borgere i andre kommuner

Med omlægningen af de demografiske udgiftsbehov bliver det dyrere at placere borgere i sociale tilbud uden for kommunegrænsen.

Se effekten af omlægning fra betalingskommune til bopælskommune

Se her, hvad det betyder for landets kommuner, at man ændrer opgørelsen af demografiske udgiftsbehov fra betalingskommune til bopælskommune.
Det var daværende indenrigsminister Britta Schalll-Holberg, der i 1984 besluttet, at kommunerne skulle have kommunal udligning af de borgere, som de havde betalingsforpligtelsen for.

Britta indførte det – Astrid afskaffer det. Læs historien om betalingskommuner

I 1984 indførte man, at udgiftsbehovet i udligningen skulle tilfalde kommunen med betalingsforpligtelsen. Det lægger regeringen nu op til at ændre.

Sådan fejlkompenseres kommuner på fire centrale kriterier

Se her, hvor stor forskellen er for hver kommune på det opgjorte udgiftsbehov og de faktiske udgifter indenfor fire socioøkonomiske kriterier.
Beskæftigelsestilskuddet har stor betydning for, hvilke kommuner der vinder og taber på regeringens forslag til udligningsreform.

Sådan påvirker beskæftigelsestilskuddet effekt af udligningsreform

Særligt de store bykommuner står til at tabe på udligningsreformen, når man tager højde for, at skævheden i beskæftigelsestilskuddet skal neutraliseres.
Mange norske kommuner har igangsat store anlægsprojekter for lånte penge, fordi regningen ender hos de nye sammenlagte kommuner. (Foto: Ritzau/Scanpix)

Norske kommuner holder byggefest inden nedlæggelse

Nyt studie viser, at norske kommuner bruger flere penge, inden de bliver nedlagt. De gamle kommuner røver de nye, siger professor.