Sofie Carsten Nielsen (t.v.), partileder for Radikale Venstre, står med de afgørende mandater, når det kommer til at presse regeringen til at få en sundhedsreform igangsat nu. Regeringen ønsker på nuværende tidspunkt at udsætte den.

Flertal uden om regeringen for sundhedsreform

Der tegner sig et flertal uden om regeringen til en sundhedsreform. Radikale Venstre står med de afgørende mandater til forandring i sundhedsvæsenet.
OECD (her ses deres hovedkvarter i Paris) anbefaler i deres nye analyse, at Danmark skal fokusere mere på inklusion for at skabe større arbejdsudbud.

Fokus på inklusion og ligestilling kan styrke arbejdsmarkedet

Ifølge ny rapport fra OECD kan arbejdsmarkedet styrkes ved at fokusere på inklusion af udsatte grupper og indvandrere. Kommunerne spiller en afgørende rolle.
Der rejses fra flere sider en kritik af, at Statsministeren Mette Frederiksens åbningstale fra tirsdag 5. oktober 2021, er indholdsløs, når det handler om sundhed.

Statsministeren kan ikke forklare forskellen på nærhospitaler og sundhedshuse

Der er stor uklarhed om sundhedsreforms indhold efter statsministerens åbningstale i Folketinget i går (tirsdag), både patientforeninger, organisationer og politikere savner svar på både finansiering og fagligt indhold.
Niels Jørgen Mau, projektchef hos VIVE, mener, at sundhedsreformen kan påvirke den allerede indgået aftale om udligning.

Mau: Sundhedsreform kan nemt udløse behov for justering af udligningsreform

Selv små ændringer i kommunernes udgifter til det nære sundhedsvæsen vil udløse et behov for en reform af den kommunale udligning, siger udligningsekspert.
Det er endnu ikke afgjort, hvordan man vil tiltrække personale til de nye nærhospitaler, hvem der står for økonomien og ansvaret.

Medie: 10-20 nye nærhospitaler i yderkommuner er på vej

Op til 20 nye nærhospitaler kan være på vej til yderkommuner, afslører Berlingske i går torsdag, som har fået fat i et ikke offentliggjort sundhedsudspil fra regeringen. Men både økonomi og ansvar er stadigvæk uklart, hvilket kan give store udfordringer, hvis det skal implementeres.

Kritik af 2. generationsreformer: Det diametralt modsatte af udviklingen i jobcentrene

Arbejdsmarkedsprofessor Flemming Larsen roser regeringens oplæg til kommissionsarbejdet for fokus på uddannelse. Ellers er det mere af det samme, blot mere sofistikeret, vurderer han.
(Arkiv) Nina Smith er formand for den nye "Kommission for 2. generationsreformer, de nye reformveje.” Hun er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Forstå på fem minutter: Uddannelse helt centralt i regeringens vision for 2. generationsreformer

Bedre uddannelser for alle. Flere skal i job. Der skal skabes flere og bedre job. Det er ambitionen for det reformarbejde, finansministerens nyudnævnte kommission skal arbejde med i to år. Økonomiprofessor Nina Smith er formand.
Med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen vil regeringen gøre op med 25 års arbejdsmarkedspolitik. Nu skal man i mindre grad svinge med pisken overfor de arbejdsløse, og i stedet fokusere på tiltag såsom opkvalificering, uddannelse og nedbringelse af sygefravær.

Regeringen gør op med 25 års reformpolitik

Regeringen vil med andengenerationsreformerne på arbejdsmarkedet tage helt andre værktøjer i brug, end man har gjort med 00'erne og 10'ernes arbejdsmarkedsreformer. Minister mener, at 'de lavthængende frugter er plukket'.

Arne-pension: Kommuner skal skære op til 40 procent af ansatte på jobcentre

De hårdest ramte kommuner risikerer at skulle skære fire ud af ti ansatte på jobcentrene, hvis hele besparelsen på 1,1 milliarder skal ske på administration. Se baggrunden for de dramatiske tal her.
S, DF, Ø og SF kunne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i front præsentere en aftale om tidlig pension. Med aftalen skal en del af finansieringen ske ved at kommunerne skal skære 1,1 milliarder i beskæftigelsesudgifterne. En opgørelse viser, at pengene bliver sværere at finde, end regeringen har lagt op til.

Finansiering af tidlig pension er baseret på kunstigt højt tal

De 1,1 milliarder, som kommunerne skal spare på jobcentre og aktivering mener Finansministeriet, at man skal finde fra en pulje på 13 milliarder. Men en gennemgang viser, at det tal er kunstigt højt.
Til Søren Pape Poulsens (K) store begejstring trak statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig en kanin op af hatten i de sene aftentimer under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Ud af det blå åbnede hun nemlig for, at man vil forhandle en sundhedsreform allerede i 2021.

Statsministeren: Lad os lave sundhedsreform næste år

Statsministeren ændrede sent i aftes overraskende planen for en sundhedsreform. Nu er det planen, at den skal vedtages i 2021. Det kan betyde store ændringer for kommuner og regioner.

Her er regeringens lovkatalog for kommunerne

Her er en oversigt over regeringens planlagte lovforslag, der vedrører kommunerne. Forslagene skal behandles i det netop påbegyndte folketingsår.