Også ved forhandlingerne om økonomiaftalen for 2020 lykkedes det KL at få det "ekstraordinære finansieringstilskud" med igen, og dermed kan det fejre otte års fødselsdag i 2020.

Befolkningsfremskrivning bliver vigtig i økonomiaftale for 2022

Den lavere dødelighed i 2020 på grund af covid-19 indsatsen vil få en vigtig indflydelse på kommunernes økonomiforhandlinger for 2022. Læs baggrunden her.

Velhavende kommuner tjener relativt mest på gunstig midtvejsregulering

Kommunernes potentielle milliardgevinst fra midtvejsreguleringen til ikke-forsikrede ledige og sygedagpenge tilfalder i væsentligt højere grad de mest velhavende kommuner. Se tal for alle kommuner her.
Selvom KL's formandsskab Jacob Bundsgaard og Martin Damm med stor sandsynlighed har sikret kommunerne en milliardgevinst ved økonomiforhandlingerne, så må kommunerne ikke bruge penge til bedre service. Få forklaringen her.

Forstå på 3 minutter: Derfor kan sparet kontanthjælp ikke bruges til bedre service

En ventet milliardgevinst til kommunerne skal pænt lægges ned i kommunekassen, og må ikke bruges til bedre velfærd. Få forklaringen her.
Redaktør af NB-Økonomi Arne Ullum er for sin afslørende journalistik nomineret til Anders Bording Journalistprisen.

NB-Økonomi er med i finalen om fornem hæderspris

Fra vores egen verden: NB-Økonomi og redaktør Arne Ullum er med i finalen om en fornem pris for bemærkelsesværdig journalistik. Tidligere i år afslørede han under forhandlinger om den vigtige reform af systemet for udligning, at regeringen fremlagde misvisende tal.

Flertal vil sænke skatten i Esbjerg

Milliongevinster fra udligningsreform og økonomiaftale får Esbjerg Kommunes blå flertal til lommerne: Skatten skal sænkes som led i ny budgetaftale.
Det var Venstres sundhedsministerEllen Trane Nørby, som traf beslutningen om t fastfryse kommunernes KMF-betaling til budgettet.

Efterregulering af KMF kan flytte 300-600 mio. mellem kommuner

Når KMF skal efterreguleres, kan det flytte store millionbeløb på tværs af kommunerne. Valg af metode afgør, hvem der skal vinde og tabe pengene.

Ekstra milliard til demografien flytter 242 millioner mellem kommunerne

Der er stor forskel mellem kommunernes stigende udgifter til børn og ældre i 2021. Derfor bliver nogle kommuner overkompenseret, mens andre underkompenseres.
Langeland Rådhus er et af de steder, hvor politikerne skal træffe en svær beslutning, om de skal sænke skatten med 100 procent støtte fra staten, og dermed afskære sig fra at hæve skatten i al fremtid.

Kommuner kan komme til at stå i kø for at sænke skatten

Det kan blive svært for kommunerne at sænke skatten med med støtte fra staten. Støttepuljen kan blive næsten helt slugt af en lille gruppe kommuner med udskrivningsprocenter over 26,3.
Finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Konsulentbesparelse behøver ikke at give flere ‘varme hænder’

Regeringen vil bruge sparede konsulentpenge til 'varme hænder' i kommunerne. Det er bare ikke det, der står i økonomiaftalen, mener ekspert: "Jeg læser det ikke sådan, at der samlet set skal spares på administrative opgaver," siger professor Kurt Holuberg, VIVE.
Finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommentar: Klassiske effektiviseringer forklædt som konsulentbesparelser

Teksten i årets kommuneaftale afslører, at konsulentbesparelser reelt blot skal skjule, at regeringen ikke vil tage medansvar for kommunale effektiviseringer.
KL og regeringen udlægger økonomiaftalen forskelligt. Social- og indenrigsministeren lover velfærdsløft, mens KL kun lover uændret velfærd.

Økonomiaftale sikrer kun uændret velfærd for den enkelte borger

Mens social- og indenrigsministeren taler om et generelt løft af servicen, så mener KL, at økonomiaftalen isoleret set giver uændret velfærd. Professor siger, at der ikke er tale om nogen gavebod.
Fredag 29. maj indgik KL og regeringen en aftale om rammerne for kommunernes økonomi i 2021. I artiklen er nogle links, hvor du kan få overblik over økonomiaftalen.

Få overblik over økonomiaftalen

Vil du have overblik over økonomiaftalen indgået mellem Kommunernes Landsforening og regeringen?