Så meget blev hver kommune overkompenseret for ikke-forsikrede ledige

Se i artiklen her, hvordan kommunernes overkompensering på omtrent 1,5 milliarder til ikke-forsikrede ledige fordeler sig på tværs af landet, baseret på nye tal for ledigheden i 2020.
Da regeringen og KL indgik økonomiaftale i slutningen af maj 2020, havde der været en kraftig vækst i ledigheden tre måneder i træk. Herefter faldt ledigheden igen, så kommunerne endte med at blive overkompenseret for over 1,5 milliarder.

Kommunerne overkompenseret med omtrent 1,5 milliarder

Stigningen i ikke-forsikrede ledige i 2020 var væsentligt lavere end forventet i økonomiaftalen, viser endelige tal for 2020. Dermed blev kommunerne voldsomt overkompenseret ved midtvejsreguleringen.
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) præsenterede i dag ved et 'doorstep' den økonomiske redegørelse for dansk økonomi, som i høj grad er præget af situationen omkring covid-19.

Regeringen nedjusterer forventede overførselsudgifter i 2020

Udgifterne til overførselsindkomster er i dagens økonomiske redegørelse nedjusteret med tre milliarder kroner i 2020. Det bekræfter, at kommunerne fik en gavmild midtvejsregulering.
Kommunerne fik i foråret travlt med at indkøbe mundbind, håndsprit og andre værnemidler, og der er mange steder skruet gevaldigt op for rengøringen i løbet af 2020. Regeringen har lovet kommunerne at kompensere dem for de øgede udgifter, men hvordan fungerer det i praksis? Bliv klogere her.

Forstå på tre minutter: Sådan kompenseres kommunerne for merudgifter til corona

Regeringen har flere gange under coronakrisen lovet kommunerne, at man vil kompensere dem fuldt ud for de øgede udgifter til håndteringen af covid-19. Men hvordan fungerer kompensationen i praksis? Det forklarer NB-Økonomi på tre minutter her.

Priserne på anlæg er faldet markant

Corona-krisen har uventet banket prisen på anlægsopgaver i bund viser nye tal fra Danmarks Statistik. Kommunerne kan se frem til besparelser på flere hundrede millioner kroner.
Antallet af dødsfald blandt ældre har været usædvanligt lavt under covid-19- krisen, og det skaber historisk usikkerhed om befolkningsfremskrivningen, som udkommer 5. maj 2021.

Historisk stor usikkerhed om antal ældre påvirker kommunale budgetter

Lav dødelighed blandt ældre under covid-19 skaber historisk stor usikkerhed om ny befolkningsfremskrivning, som er afgørende både for økonomiaftale og de enkelte kommuners budgetter.
Også ved forhandlingerne om økonomiaftalen for 2020 lykkedes det KL at få det "ekstraordinære finansieringstilskud" med igen, og dermed kan det fejre otte års fødselsdag i 2020.

Befolkningsfremskrivning bliver vigtig i økonomiaftale for 2022

Den lavere dødelighed i 2020 på grund af covid-19 indsatsen vil få en vigtig indflydelse på kommunernes økonomiforhandlinger for 2022. Læs baggrunden her.

Velhavende kommuner tjener relativt mest på gunstig midtvejsregulering

Kommunernes potentielle milliardgevinst fra midtvejsreguleringen til ikke-forsikrede ledige og sygedagpenge tilfalder i væsentligt højere grad de mest velhavende kommuner. Se tal for alle kommuner her.
Selvom KL's formandsskab Jacob Bundsgaard og Martin Damm med stor sandsynlighed har sikret kommunerne en milliardgevinst ved økonomiforhandlingerne, så må kommunerne ikke bruge penge til bedre service. Få forklaringen her.

Forstå på 3 minutter: Derfor kan sparet kontanthjælp ikke bruges til bedre service

En ventet milliardgevinst til kommunerne skal pænt lægges ned i kommunekassen, og må ikke bruges til bedre velfærd. Få forklaringen her.
Redaktør af NB-Økonomi Arne Ullum er for sin afslørende journalistik nomineret til Anders Bording Journalistprisen.

NB-Økonomi er med i finalen om fornem hæderspris

Fra vores egen verden: NB-Økonomi og redaktør Arne Ullum er med i finalen om en fornem pris for bemærkelsesværdig journalistik. Tidligere i år afslørede han under forhandlinger om den vigtige reform af systemet for udligning, at regeringen fremlagde misvisende tal.

Flertal vil sænke skatten i Esbjerg

Milliongevinster fra udligningsreform og økonomiaftale får Esbjerg Kommunes blå flertal til lommerne: Skatten skal sænkes som led i ny budgetaftale.
Det var Venstres sundhedsministerEllen Trane Nørby, som traf beslutningen om t fastfryse kommunernes KMF-betaling til budgettet.

Efterregulering af KMF kan flytte 300-600 mio. mellem kommuner

Når KMF skal efterreguleres, kan det flytte store millionbeløb på tværs af kommunerne. Valg af metode afgør, hvem der skal vinde og tabe pengene.