Langeland Rådhus er et af de steder, hvor politikerne skal træffe en svær beslutning, om de skal sænke skatten med 100 procent støtte fra staten, og dermed afskære sig fra at hæve skatten i al fremtid.

Kommuner kan komme til at stå i kø for at sænke skatten

Det kan blive svært for kommunerne at sænke skatten med med støtte fra staten. Støttepuljen kan blive næsten helt slugt af en lille gruppe kommuner med udskrivningsprocenter over 26,3.
Finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Konsulentbesparelse behøver ikke at give flere ‘varme hænder’

Regeringen vil bruge sparede konsulentpenge til 'varme hænder' i kommunerne. Det er bare ikke det, der står i økonomiaftalen, mener ekspert: "Jeg læser det ikke sådan, at der samlet set skal spares på administrative opgaver," siger professor Kurt Holuberg, VIVE.
Finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommentar: Klassiske effektiviseringer forklædt som konsulentbesparelser

Teksten i årets kommuneaftale afslører, at konsulentbesparelser reelt blot skal skjule, at regeringen ikke vil tage medansvar for kommunale effektiviseringer.
KL og regeringen udlægger økonomiaftalen forskelligt. Social- og indenrigsministeren lover velfærdsløft, mens KL kun lover uændret velfærd.

Økonomiaftale sikrer kun uændret velfærd for den enkelte borger

Mens social- og indenrigsministeren taler om et generelt løft af servicen, så mener KL, at økonomiaftalen isoleret set giver uændret velfærd. Professor siger, at der ikke er tale om nogen gavebod.
Fredag 29. maj indgik KL og regeringen en aftale om rammerne for kommunernes økonomi i 2021. I artiklen er nogle links, hvor du kan få overblik over økonomiaftalen.

Få overblik over økonomiaftalen

Vil du have overblik over økonomiaftalen indgået mellem Kommunernes Landsforening og regeringen?
Der bliver sandsynligvis armlægning mellem kommunerne og regionerne, når de til efteråret skal debattere nærhedsreform i sundhedssektoren.

Debat om nærhedsreform til efteråret

Regeringen, KL og Danske Regioner vil i efteråret drøfte rammerne for en nærhedsreform. Det kommer næppe til at gå stille af mellem KL og regionerne, når der skal diskuteres opgavefordeling på sundhedsområdet.
KL-formand Jakob Bundsgaard og KL-næstformand Martin Damm (th) ved præsentationen af økonomiaftalen.

Kommunerne får ekstra corona- og byggepenge

Der er penge til at håndtere coronasituationen, flere ældre og øget byggeri med i ny kommunal aftale.
Ifølge finansminister Nicolai Wammen har kommunerne ønsket at bruge 21,6 milliarder på anlægsområdet, og "det er præcis, hvad regeringen har aftalt med kommunerne, at de får lov til at bruge."

Anlægsrammen hæves til 21,6 milliarder i 2021

Med dagens offentliggjorte økonomiaftale mellem Regeringen og KL hæves anlægsrammen til 21,6 milliarder kroner i 2021.
Fra præsentationen af økonomiaftalen.

Læs hele økonomiaftalen her

Her kan du læse den netop indgåede aftale mellem KL og regeringen.
Formand for KL Jacob Bundsgaard (tv) og næstformand Martin Damm (i døråbningen) sidder fredag middag og forhandler de sidste brikker på plads i økonomiaftalen med finansminister Nicolai Wammen og regeringen.

Økonomiaftale ventes i eftermiddag

KL-bestyrelse fik forelagt udkast til økonomiaftale i morges. Mindre knaster betyder, at der tidligst kommer et resultat fredag eftermiddag.
Næstformand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) ser til, mens formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) taler med pressen på vej til de indledende forhandlinger om kommunernes økonomiaftale.

Analyse: Regeringen vil finansiere løft af serviceramme med effektiviseringer

Økonomiforhandlingerne er inde i en afgørende fase. Regeringen vil have kommunerne til at finansiere serviceløft med effektiviseringer.
Finansministeren lover, årets økonomiaftale med kommunerne vil sikre velfærden.

Wammen: Corona gør velfærdsopgaven sværere

Regeringen får sværere ved at opfylde sine velfærdsløfter på grund af coronakrisen - men finansminister lover aftaler med kommunerne, der "passer godt på velfærden".