Selvom der blev hilst pænt på ved sættemødet i årets kommuneforhandlinger i går, så venter der nogle af sværeste forhandlinger i mange år - læs hvorfor i denne analyse.

Analyse: Derfor bliver det en svær forhandling om økonomiaftale for 2023

Forhandlingerne om økonomiaftalen for 2023 kan blive meget vanskelige, fordi KL grundlæggende vil have regeringen til at droppe sin fortælling om, at Socialdemokratiet sikrer borgerne bedre velfærd.
Regeringen og KL har netop nedsat et udvalg, der skal se nærmere på kommunernes økonomi på socialområdet.

Sådan skal nyt udvalg sikre bedre udnyttelse af ressourcerne på handicapområdet

Det nye ekspertudvalg, der skal se på kommunernes økonomi på socialområdet skal komme med anbefalinger, der er neutrale for de offentlige finanser på langt sigt og understøtter en stabil økonomisk ramme. Læs mere om kommissoriet her.
Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
KL-formand Martin Damm kalder det forkert, når regeringen siger, at den ved at hæve kommunernes ramme med det demografiske træk sikrer uændret velfærd på de store områder.

KL-formand: Forkert billede at regeringen holder hånden under velfærden

Ifølge KL-formand Martin Damm er det forkert, når regeringen siger, at den sikrer uændret velfærd på de store områder ved at give kommunerne dækning for den demografiske udvikling. Mange af pengene går til det specialiserede socialområde, og dermed skal der spares på de andre velfærdsområder.
Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) kommer ikke med ekstra penge til handicapområdet. Nu lægger ministeren i stedet op til, at man skal finde omprioriteringer inden for området til at dække de stigende udgifter, som kommunerne oplever år efter år.

Astrid Krag lægger op til omprioritering på handicapområdet

Social- og Ældreministeriet har nedsat nyt ekspertpanel på socialområdet, som skal komme med anbefalinger til at holde økonomien inden for de eksisterende rammer. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.
Regeringen bliver nødt til at dæmpe befolkningens forventninger til velfærden, vurderer KL-formand Martin Damm forud for økonomiforhandlinger.

Det store emne i økonomiforhandingerne: Hvem skal bære ansvaret for besparelser for en milliard?

KL har reelt opgivet at få et betydeligt løft i servicerammen udover dækningen af demografien. Derfor vil KL i økonomiforhandlingerne stå hårdt på kravet om, at regeringen skal tage medansvar for kommunale besparelser på en lille milliard om året.
Borgmestrene har erkendt, at det vil sprænge KL, hvis man forsøger at indføre en model, som ud fra objektive kriterier fordeler service- og anlægsrammen.

Budgetstrid: Frygt for sprængning af KL spændte ben for store ændringer

Frygt for sprængning af KL fik borgmestre til at droppe ideen om helt ny budgetproces. Nu bliver fordeling af service- og anlægsramme stadig op til politisk forhandling. Men forhandlingen skal styres af nye principper.
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige investeringer. Det kan ramme kommunernes anlægsramme hårdt.

Wammen vil skære tre milliarder i offentligt anlæg

Finansministeren vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige anlæg i år og næste år for at finansiere den såkaldte inflationshjælp. Meldingen kommer som optakt til økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har flere gange varslet en stram økonomiaftale for 2023. Hvis kommunerne kun får dækket udgifterne til demografien vil det være første gang siden 2018, at der ikke kommer et reelt løft af servicen i kommunerne.

Økonomiaftalen kan blive den strammeste i fem år

Hvis kommunerne kun får dækket udgifter til demografien i økonomiaftalen, kan det blive første gang i fem år, at kommunerne ikke får et serviceløft ud over det demografiske træk.
Regeringen vil skære i kommunernes anlægsrammer de kommende år for at frigøre anlægskræfter til den massive grønne investeringsplan, som skal frigøre Danmark og Europa fra russisk naturgas.

Wammen varsler markante nedskæringer i kommunernes anlægsrammer

Regeringen vil skære et markant beløb i kommunernes anlægsrammer for 2023 og de kommende år. Det sker for at frigøre anlægskræfter til den massive forøgelse af de grønne investeringer, som regeringen lige har lanceret.
Kommunerne får en kæmpe opgave med at sørge for, at der hurtigt kommer flere solcelleparker, fjernvarmenet og vindmøller på land.

Oveblik: Her er regeringens energi-opgaver til kommunerne

Regeringens nye udspil giver kommunerne en række pligter og muligheder med udbygning af energiforsyningen. Her er fakta om, hvad kommunerne skal i forhold til udbygning af fjernvarme, vindmøller på land og solcelleanlæg.
Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersens forslag om ikke at indregne grundkøb til nye institutioner i anlægsrammen kan blive en hjælp til KL i svære forhandlinger, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

Analyse: Forslag fra Hæstorp kan både hjælpe KL og København

Forslag fra Københavns overborgmester om anlægsrammen kan løse flere problemer for både KL og finansministeren i svær forhandling om anlægsrammen for 2023.