Her har Venstre de største stemmeslugere

I de fleste kommuner fik Venstre lavere opbakning ved KV21 end ved FV19. Men i en række kommuner har Venstre takket være lokale stemmeslugere fået langt flere stemmer end ved folketingsvalget.

I 92 kommuner fik Konservative flere stemmer ved KV21 end FV19

Kun kommuner med lokale stemmeslugere fra andre partier afholder Konservative fra en fremgang i hele landet i forhold til seneste folketingsvalg. I otte kommuner er opbakningen mere end fire gange højere ved KV21 end ved FV19.

Her sidder de socialdemokratiske bykonger og -dronninger

Det er især socialdemokrater i Nordsjælland og på den københavnske vestegn, som klarer sig bedre ved kommunalvalg end ved folketingsvalg. Men tre kommuner i det øvrige land er med helt i toppen.
Socialdemokratiets spidskandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, fik 11.039 personlige stemmer ved kommunalvalget. (Arkivfoto)

Hæstorp får færre stemmer end borgmestre i de andre storbyer

Sophie Hæstorp Andersen fik færre stemmer end Socialdemokratiets spidskandidater i Aarhus, Aalborg og Odense.
Jacob Bundsgaard (t.v.), som er socialdemokrat og borgmester i Aarhus og nuværende KL formand havde travlt med at tjekke prognoser til valget i går (tirsdag). Nu kan prognoserne for at blive genvalgt som formand for KL begynde at vakle.

Socialdemokratiet i fare for at miste KL-formandspost

De Radikale er tungen på vægtskålen ved valget af KL-formand. Læs her, hvorfor en række forhold peger i retning af radikales støtte til Venstres Martin Damm.
Borgmesteren i Holbæk Christina Krzyrosiak Hansen (S) blev valgets helt store vinder med en fremgang til S fra 28,7% til 58,9% og et absolut flertal i kommunen. Men det er ikke alle nye borgmestre, der har formået at skabe medvind, og dermed må flere takke efter efter blot en valgperiode.

Stor forskel på de nye borgmestres valgresultat – se tallene her

26 ud af de 32 borgmestre, der har haft posten i maksimalt fire år, beholder borgmesterkæden. På tværs af kommunerne er der meget stor forskel på de nye borgmestres resultat. Se alle her.
Mette Frederiksen (S) holdt tale til Socialdemokratiets valgfest i går (tirsdag). Her kom hun ikke meget ind på at tage ansvar for det dårlige resultat i storbyerne. Men det har hun her til formiddag skrevet om på Facebook.

Socialdemokratiet i stor tilbagegang i storbyer

Socialdemokratiet er gået mellem 9 og 11,8 procentpoint tilbage i landets fire største byer. I både København og Aalborg mister partiet fem mandater, og i Odense og Aarhus mister de tre.
De fleste borgmestreposter er allerede fordelt dagen efter valget. De personlige stemmer og fintællingen er dog stadigvæk i gang med at blive talt op. Borgmesterdramaet er derfor ikke helt forbi endnu.

Prognose: S får tre og V en borgmestre mindre, K får seks flere

Balancen mellem antal V- og S-borgmestre er stort set uændret. Men K sikrer svag borgerlig overvægt af borgmesterposter. Lokallisterne står helt uden borgmestre efter valget.
I 2017 fik Venstre i Kolding 46,4 procent af stemmerne med nuværende borgmester Jørn Pedersen (V) i spidsen. Ved valget i går fik Venstre med Eva Kjer Hansen som spidskandidat 31,8 procent af stemmerne, og det udløste et tab af fire mandater.

Venstre mister halvdelen af otte borgmesterposter med ny kandidat

Otte Venstre-kommuner havde ny spidskandidat ved kommunalvalget. Kun fire Venstre-kandidater formåede at generobre borgmesterkæderne.
KV-21 kan meget nemt blive husket som det valg, hvor partiformand Jacob Ellemann-Jensen fik vendt krisen i Venstre og afværgede et ventet, stort nederlag.

KV-21: Nedtur for S og DF – optur for K og V

Valgaften gjorde alle prognoser til skamme. Venstre fik et markant bedre valg end ventet, mens Socialdemokratiet led forsmædelige nederlag i flere kommuner.
Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, fortæller, at målsætning om ti medlemmer i byråd og kommunalbestyrelser blev sat, da partiet kom i Folketinget.

Nye Borgerlige går fra 1 til 64 mandater på landsplan

Det er gået bedre, end vi havde håbet på, siger partiformand Pernille Vermund under valgfest i Fredericia.
Stemmesedler tælles op i Aalborg Kongres og Kulturcenter efter KV21.

Sådan gik det partierne til kommunalvalget

Dansk Folkeparti blev halveret, mens også Venstre og Socialdemokratiet gik tilbage. Se mere her.