Ny rapport viser, at der ikke var tale om regnskabssvigt i Københavns Kommune, men at der i stedet var tale om inkompetent ledelse i sagen om fiktive anlægsprojekter.

Påstand om svindel var falsk melodi – rapport afslører fejl og inkompetence

Forklaring på budgetoverskridelse skjulte, at der var fejl og svigt på alle de øverste ledelseslag i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, viser ny rapport. Borgmester viger uden om at forholde sig til personalemæssige konsekvenser.
Bag dørene på Københavns Rådhus har man ifølge professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh, udviklet et system, der er så kompliceret, at man ganske enkelt ikke kan finde ud af det. Andre offentlige ledere kan lære af sagen.

Offentlige ledere kan lære af fadæsen i København

Fokus i anlægsskandalen i København er skiftet fra mulig besvigelse til ledelsessvigt, og derfor kan alle offentlige chefer lære af sagen, ifølge professor i økonomistyring.
Allerede ved økonomiaftalen for kommunernes økonomi 2020 stod det klart, at der er stor forskel på, hvordan regeringen præsenterer kommunernes økonomiske muligheder, og hvordan kommunerne selv opfatter økonomien.

To ud af tre borgmestre: Regeringen overdriver effekten af økonomiaftaler

I en rundspørge blandt landets borgmestre svarer to ud af tre, at regeringen overdriver effekten af økonomiaftaler i forhold til, hvor meget kommunerne reelt kan løfte velfærden.
Finansminister Nicolai Wammen (S) understregede på det kommunale topmøde, at regeringen står fast på kravet om balance på den strukturelle saldo i 2025 - og dermed kan årets økonomiforhandlinger bliver svære.

Finansminister nedtoner forventninger til økonomiaftale

Kommunerne skal ifølge finansministerens udtalelser på KL-topmøde ikke forvente at få mere end kompensation for demografien ved de kommende økonomiforhandlinger. Det er langt mindre, end KL kræver.
Forholdsreglerne mod corona virker også effektivt mod andre sygdomme, og der var derfor en lav dødelighed i store dele af 2020. Særligt influenzadødsfald var på et meget lavt niveau. Men dødeligheden ramte alligvel normalen efter en hård coronavinter.

Dødeligheden i 2020 fulgte forventningerne før corona

Kommunerne får ikke bemærkelsesværdigt flere eller færre demografimillioner ved kommende års økonomiforhandlinger på baggrund af dødeligheden i 2020.
Det var en gunstig aftale om midtvejsregulering af overførselsudgifterne, som KL-formand og næstformand, Jacob Bundsgaard og Martin Damm fik forhandlet med finansminister, Nicolai Wammen, ved økonomiaftalen fra maj 2020.

Kommunerne blev overfinansieret med 2,27 milliarder til overførsler i 2020

Kommunerne endte i 2020 ifølge de foreløbige regnskaber med at blive overfinansieret på overførselsområdet med 2,27 milliarder kroner efter en fordelagtig midtvejsregulering.
Nedlukninger af store dele af samfundet i 2020 har betydet, at kommunerne ikke har kunnet afholde de forventede udgifter. Derfor går de ud af 2020 med et mindreforbrug på 3,7 milliarder kroner.

Kommunerne sparede 2,7 milliarder på service i 2020

Kommunerne havde under coronakrisen et mindreforbrug på omtrent 2,7 milliarder kroner på serviceområdet i 2020, viser kommunernes foreløbige regnskaber.
På ældreområdet havde kommunerne et stort merforbrug i corona-året 2020.

Se her, hvordan de største velfærdsområder afviger fra budgettet i 2020

Mens kommunerne har haft et merforbrug på over en milliard på ældreområdet, har de sparet knap 200 millioner på daginstitutionerne i 2020 i forhold til budget. På folkeskoleområdet er der et merforbrug på 300 millioner.
Selvom Astrid Krag (S) overfor Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har givet udtryk for, at kommunerne ville bruge én milliard kroner mere i 2020 end i 2019, har de kun løftet området med 300 millioner kroner.

Lovet milliardvækst på voksen-handicapområdet blev til 300 millioner

Selvom Astrid Krag (S) overfor Folketinget har givet udtryk for, at kommunerne ville bruge én milliard kroner mere på voksen-handicapområdet i 2020 end i 2019, endte udviklingen med en vækst på blot 300 millioner kroner.
Kommunerne brugte i 2020 cirka tre milliarder kroner ekstra på anlæg som led i indsatsen for at afhjælpe en økonomisk nedtur i bygge- og anlægsbranchen.

Suspenderet anlægsloft gav merforbrug på tre milliarder i 2020

Kommunerne brugte tre milliarder kroner mere på anlæg end de havde budgetteret med i 2020, efter regeringen i foråret suspenderede anlægsloftet.
De nye tal for de selskabernes skattebetaling vil formentligt vække stor glæde på Glostrup Rådhus. Kommunen står til trecifret milliongevinst fra medicinalfirma.

Flere kommuner får trecifret milliongevinst på ekstra skat fra store selskaber

Glostrup og Vallensbæk er blandt de overraskende vindere efter listen med de største skatteydere blandt selskaber i dag blev offentliggjort. Se top 100 her.
Kommunerne bør overveje at styrke deres styring af anlægsopgaver, siger rådgiver fra BDO.

BDO: Kommuner bør skærpe anlægsstrategi

Coronakrisen har afsløret store styringsproblemer på anlægsområdet, og derfor bør kommunerne gå efter at udarbejde anlægsstrategier i næste valgperiode, siger toprådgiver.