Klimaet og uafhængighed af Rusland er regeringens første prioritet. Kommunerne kan derfor godt gøre sig klar til flere milliarder kroner besparelser på anlæg. Det vurdere NB-Økonomi i en analyse, efter regeringens klimaudspil blev offentliggjort tirsdag.

Analyse: Wammen skal skabe plads til nye anlæg for over 50 millliarder

Finansministeren skal finde 50-100 mia. kr. i budgettet de kommende seks år, hvis de gerne vil blive fri af russisk gas. Det er NB-Økonomis vurdering, efter regeringen har præsenteret nyt klimaudspil.
Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
Hospitalerne skal tænke mere klimavenligt fremover, mener partier i både rød og blå blok. De vil derfor sætte krav om klimamål som for eksempel sænkelse af CO2 i de kommende sundhedsforhandlinger.

Støttepartier og Venstre vil indføre klimakrav i sundhedsvæsenet

Støttepartierne og Venstre støtter op om Lægeforeningens forslag om et klimareduktionsmål på 70 procent i sundhedsvæsenet.
Professor i økonomi, Michael Svarer, stod som formand for ekspertgruppen for grøn skattereform i spidsen, da gruppen i dag, tirsdag præsenterede sine forslag til en højere CO2-afgift.

Grøn skattereform vil især ramme få virksomheder

Ekspertgruppe har fremlagt tre modeller for, hvordan Danmark kan indføre en beskatning af CO2. Få virksomheder vil rammes særlig hårdt.

Bilsalget viser akut behov for at styrke ladeinfrastruktur

Salget af el- og hybridbiler var i december 2021 for første gang nogensinde højere end salget af benzin- og dieselbiler. Det stiller markant højere krav til ladeinfrastrukturen.
Ifølge Miljøstyrelsen har det blandt andet været argumentet om problemer med at skaffe de todelte skraldespande og nødvendige skraldebiler, der har gjort, at mange kommuner har fået dispensation på tidsfristen for den nye affaldsordning.

Kun ni kommuner er klar med ny affaldssortering til tiden

Fra i dag 1. juli skulle alle kommuner sortere borgernes affald i ni dele, men kun ni er klar til opgaven. 'Det var en urealistisk deadline,' siger projektleder.
En ny trafikaftale for 161 milliarder kroner bliver fremlagt mandag formiddag i Finansministeriets gård. Et samlet Folketing står bag.

Borgmestre roser aftale om milliarder til veje og jernbaner

Alle Folketingets partier er med i aftale om 161 milliarder kroner til blandt andet udbygning af motorveje, jernbanenet og cykelstier frem mod 2035. Borgmestre står i kø for at rose aftalen.
Danske kommuner tripper for at gøre en indsats mod klimaforandringerne, som blandt andet betyder lokale oversvømmelser. (Arkivfoto)

Kommunerne står i kø for at blive klimafrontløbere

Pilotprojekt med 20 kommuner som klimaspydspidser vokser nu med yderligere 46 kommuner landet over.
17 kommuner fordelt ud over landet har ikke en eneste elbil i deres vognpark - blandt andre Halsnæs Kommune. (Arkiv)

17 kommuner har ikke en eneste elbil

17 kommuner fordelt ud over landet har ikke en eneste elbil i deres vognpark. Se de 17 kommuner her. En af kommunerne uden elbiler er sjællandske Halsnæs.
KL-formand, Jacob Bundsgaard (S), stillede ved torsdagens pressemøde om grønne offentlige indkøb ikke krav om øget kommunal finansiering, selvom de skal købe mere bæredygtigt ind.

KL-formand: Grønne indkøb er ikke nødvendigvis dyrere

Sammen med regeringen og regionerne præsenterede KL-formand, Jacob Bundsgaard (S), torsdag en strategi for grønne offentlige indkøb. Her blev der ikke lagt op til, at de nye krav udløser øget finansiering fra staten.
Finansminister Nicolai Wammen (S), forklarede på et pressemøde torsdag, at statslige arbejdspladser fremover skal have to kødfrie dage om ugen. Kommunerne, som på pressemødet var repræsenteret af KL-formand, Jacob Bundsgaard (S), opfordres til det samme, men der medfølger ikke samme krav.

Kødfrie dage kan være på vej til kommunerne

To af ugens dage skal der ifølge finansminister, Nicolai Wammen (S), være vegetarretter på menuen på de statslige arbejdspladser. Dermed er der i kommunerne lagt op til diskussion om, om det også skal gælde på deres arbejdspladser.