Jakob Næsager (K), Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, mener at det kan lette presset på kommune anlægsramme, hvis forældre vælger private pasningsordninger til deres børn.

Borgmester i København: Privat børnepasning mindsker tryk på anlægsramme

Desto flere børn, der bliver passet i private ordninger, jo mindre tryk er der på at bygge nyt og dermed bruge af anlægsrammen. Det mener københavnsk borgmester. I 2021 genindførte man pasning af eget barn i hovedstaden .
Under gårsdagens debat i Folketingssalen om Venstres beslutningsforslag om at udvide frikommuneforsøgene til flere områder afviste Astrid Krag (S) på vegne af regeringen, at ordningen skal gælde mere folkeskole, ældrepleje og daginstitutioner.

Strid om frit valg blokerer for udvidelse af frikommuneforsøg

Selvom et flertal udenom regeringen vil udvide frikommuneforsøget til flere områder, så vil uenigheden om ældres frie valg sandsynligvis blokere for udvidelsen.
Venstres indenrigs- og kommunalordfører Anni Matthiesen opfordrer i dette debatindlæg Socialdemokratiet til at stemme for Venstres beslutningsforslag til udvidelse af frikommuneforsøgene, som behandles i Folketinget tirsdag.

Debat: Regeringen kan bare stemme for vores frikommuneforsøg på tirsdag

Hvis regeringen vil give kommunerne frihed, så skal den bare stemme for Venstres beslutningsforslag i Folketinget på tirsdag. Det skriver Venstres kommunalordfører i dette debatindlæg.
KL-formand Jacob Bundsgaard efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg efter udmelding fra statsministeren.

KL efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg

Der mangler klare rammer for de bebudede frikommuneforsøg. Og beskæftigelsesområdet bør komme på menuen. Sådan lyder det fra KL-formanden i kølvandet på udmelding fra statsministeren.
Det kan virke som om, statsminister Mette Frederiksen (S) har skåret til i sit ønske om at give kommunerne mere frihed til at afbureaukratisere.

Statsministeren til kommunerne: I bliver kun sat fri på ét velfærdsområde

Statsminister Mette Frederiksen vil kun slippe kommunerne fri på ét velfærdsområde. I hendes nytårstale kunne man ellers få indtryk af, at der blev åbnet op for frikommuneforsøg på flere velfærdsområder i hver kommune.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) vil ikke fjerne regler fra den nuværende ældrelov, men i stedet bygge en ny lov op fra bunden, som skal give medarbejderne i ældreplejen mere tid til kerneopgaverne.

Minister om ældrelov: Vi skal starte helt forfra

Social- og ældreministeren er meget klar i spyttet i et svar til Folketinget: Ældreloven skal skrottes, og man skal starte forfra på et blankt stykke papir.
Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) kan nu fortælle om en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Den viser, at borgere der modtager hjemmehjælp af kendte ansigter, de er mere trygge end borgere, der ikke gør.

Faste teams i ældreplejen giver størst tilfredshed hos ældre

98 procent af borgere, der møder fast personale i ældreplejen, føler sig trygge ved personalet. Det viser ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. For de resterende hjemmehjælpsmodtagere er tallet 74 procent.
Venstres indenrigsordfører Anni Matthiesen tvinger nu Socialdemokratiet til at undsige partiets tidligere afvisning af at udvide frikommuneforsøget til alle 98 kommuner,

Venstre tester regeringens vilje til frikommuneforsøg i Folketinget

Venstre udfordrer regeringen ved at genfremsætte beslutningsforslag om udvidelse af frikommuneforsøg, som Socialdemokratiet skød ned så sent som i maj.
Det er vigtigt at regeringen og folketinget kan holde sig i baggrunden, når de første møgsager i kommunerne vil ramme. Ellers bliver det umuligt at få frikommunerne i praksis. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune forklarer, at tillid til de ansatte er afgørende. Her står hun til et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S) og statsministeren i baggrunden.

Borgmestre: Christiansborg skal holde nallerne i ro

Christiansborg skal stoppe med at blande sig, hvis frikommuner skal være en succes. Det gælder også, når de første møgsager rammer deres bord.
Leon Sebbelin (R), borgmester i Rebild Kommune indtil årsskiftet, er glad for frikommuneforsøget i kommunen. Han advarer dog om, at det er en lang proces at omstille sig og få implementeret en ny kultur med mindre dokumentation og færre regler.

Lokalpolitikere: Afbureaukratisering kræver tålmodighed

Kommunalpolitikere værdsætter Mette Frederiksens udmelding om at udbrede frikommuneforsøg. Men baseret på erfaringer advarer lokalpolitikerne om, at det bliver en lang proces at implementere friheden.
Det er en historisk ny tilgang til afbureaukratisering, som statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede i sin nytårstale.

Analyse: Historisk forslag om afbureaukratisering

Det er historisk set en ny og uhørt radikal tilgang til afbureaukratisering, som statsministeren lancerede i sin nytårstale. Men netop derfor kan det ende i ingenting, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, er begejstret over en mulighed for at udvide frikommuneforsøget til andre velfærdsområder end folkeskolen.

Borgmestre: Ja, tak til at blive sat fri, men…

Uanset partifarve glæder borgmestrene sig til, at deres kommuner kan blive sat fri. De er mest nervøse for, om man i Folketinget kan blive enige om en aftale.