Grønt råderum er næsten brugt op før finansieringen er faldet på plads

I aftalen om stimuli og grøn genopretning, som blev præsenteret med finansloven for 2021, bruger regeringen omtrent 6,6 milliarder fra EU's genopretningsfond. Dermed er alle midlerne næsten brugt op, inden man overhovedet har fået pengene.
Jakob Bigum Lundberg råber vagt i gevær i debatten om fremtidens udfordringer med det stigende antal ældre og den akutte rekrutteringskrise.

Velfærdschefernes formand: Hvor er de 1.000 nye medarbejdere til ældreplejen?

En vigtig forudsætning for søndagens aftale om opkvalificeringen af ældreplejen er, at der ansættes 1.000 nye medarbejdere. Selvom formanden for velfærdscheferne er glad for flere midler, sætter han spørgsmålstegn ved, om kommunerne kan finde de mange nye medarbejdere.
Mens finansminister Nicolai Wammen (S) udtrykte forståelse for fattige kommuner, som har svært ved at hæve deres meget lave normeringer i daginstitutionerne, så mente SF's Pia Olsen Dyhr, at kommunerne selv var skyld i problemet,fordi de har prioriteret især erhvervsområdet højt.

Ekstra pulje skal hjælpe fattige kommuner med efterslæb på normeringer i daginstitutioner

Se de 11 kommuner, som umiddelbart ser ud til at få andel i særlig pulje, der skal hjælpe de socialt udsatte kommuner, som lider tab på indførelsen af mindstenomreringer i daginstitutioner.

Fremrykning af minimumsnormeringer giver nye udfordringer for kommunerne

Fremrykning af minimumsnormeringer i daginstitutionerne giver problemer for kommunerne. Nogle kommuner skal hurtigt finde ekstra penge til området, og mange kommuner ved ikke, hvor de skal skaffe de ekstra pædagoger.
Finansminister Nicolai Wammen (S), lægger med finanslovsaftalen yderligere pres på de kommende års økonomiske råderum.

Finansloven tærer yderligere på de kommende års råderum

Minimumsnormeringer og opkvalificering af ældreplejen er blandt de initiativer i finanslovsaftalen, som udelukkende finansieres ved hjælp af det økonomiske råderum. Dermed er det økonomiske råderum endnu mere presset, end det var i forvejen.
Læs her om de enkelte punkter i den finanslov, som søndag blev aftalt mellem regeringen, dens støttepartier og Alternativet.

Fakta: Hovedpunkter i aftalen om finansloven

Aftale om finansloven afsætter blandt andet flere penge til boligjobordning, DR og oprensning af giftgrunde.
Enhedslistens Pernille Skipper fremhæver flere ansatte i ældreplejen, som et vigtigt punkt for Enhedslisten i den kommende finanslovsaftale. Konkret afsættes der penge til 1000 ekstra ansatte i ældreplejen.

1.000 flere ansatte og mere uddannelse i ældreplejen

Efter afsløringer af meget kritisable forhold i ældreplejen skal der nu ansættes 1.000 ekstra i ældreplejen og satses mere på uddannelse for at højne fagligheden.
Sofie Carsten Nielsen, politisk leder af De Radikale, er meget begejstret for, at ungdomsuddannelserne nu får ekstra penge.

Ungdomsuddannelser bliver sikret løft i finansloven

Der bliver afsat 1,7 milliarder kroner fra næste år og til og med 2024 til ungdomsuddannelser. 'Nu får vi begyndt helbredelsen (af ungdomsuddannelserne, red.) helt reelt,' siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R).