Nye tal: Stigende ledighed i produktionsdanmark

Nye tal viser, at mange kommuner i produktionsdanmark oplever svag stigning i ledigheden. Det rammer kommunekasserne hårdt. Se kommunekort her.
Den konservative formand og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen har flere gange i valgkampen talt om potentialet ved at spare penge på kommunal administration. Ny beregning viser, at sparepotentialet er størst i netop de konservative kommuner.

Administration: K-kommuner kan spare 286 mio. hvis de bliver ligeså billige som S-kommuner

Hvis kommuner med en konservativ borgmester var ligeså billigt drevne som S-kommuner, kunne man spare 286 millioner kroner. Hvis de var ligeså billige som V-kommuner, kunne de spare 350 millioner kroner.
Hvad er et friplejehjem: Det spørgsmål er der mange der stiller sig (Arkivfoto)

Forstå på fem minutter friplejehjem og deres ejerform

Et friplejehjem er en privat virksomhedskonstruktion, der ikke er underlagt kommunen, men selvom friplejehjem er en del af den private sektor, behøver de ikke være kommercielle. Læs hvad der op og ned.
Af en ny undersøgelse fremgår det bl.a. i hvor høj grad, det spiller en rolle for de kommende ældre om plejehjemmet er kommunalt eller privat.

Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem

Det er tidligere påvist, at ældrebefolkningen er inden i en bevægelse, hvor flere vælger privat hjemmepleje. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, at kun lidt over hver 10. af de kommende ældre vil vælge et kommunalt plejehjem. De fleste har mistet tilliden til kvaliteten af fremtidens ældrepleje.

Færre kommuner oplever større stigning i indkomstskatterne

Fra 2020 til 2021 oplevede færre kommuner en markant stigning i indkomstskatten, end de gjorde året før. Det viser nye tal.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) kan ikke sige i den forestående valgkamp, at regeringen har løftet kommunernes økonomi udover demografien i de årlige økonomiaftaler. Facit er, at man kun netop har dækket demografien.

Facit for fire år med S-regering: Kun penge til uændret kommunal service

En gennemgang af de seneste fire års økonomiaftaler viser, at de 5,9 milliarder kroner, som regeringen har løftet kommunernes økonomi med, kun akkurat dækker demografien og prisstigningerne i 2022.
Jens-Kristian Lütken (V), Jakob Næsager (K) og Ole Birk Olesen (LA) kunne med glæde præsentere en skattenedsættelse i Københavns Kommune på 0,1 procentpoint i 2023 ved offentliggørelsen af kommunens budget. Det rammer hverken service eller anlæg i kommunen.

Fakta: Derfor har skattelettelser i København ingen betydning for velfærden

Beslutningen om skattenedsættelse i Københavns Kommune har medført anklager om velfærdsforringelser. Forstå her, hvorfor det er forkert.

Konservative kommuner slår Venstre på konkurrenceudsættelse

De konservative borgmestre har øget konkurrenceudsættelsen mere end både S og V fra 2017 til 2021.

36 kommuner kan ikke tilbyde ejerboliger til velfærdspersonale

Det er blevet sværere for sosu'er, pædagoger og lærere at komme ind på boligmarkedet. Det kan forværre rekrutteringsudfordringerne i kommunerne med høje boligpriser. Det kan ikke løses politisk, mener flere borgmestre.

Så store forskelle er der på antal plejehjemspladser

Nye tal viser, at der er meget store forskelle på antallet af plejehjemspladser pr. ældre i landets kommuner. Se tallene for alle kommuner her.

Markant forskel i andelen af ikke-kommunale plejehjem på tværs af kommunerne

Mens en tredjedel af landets kommuner udelukkende har kommunale plejehjem, så er det i flere kommuner under halvdelen af plejehjemmene, der er kommunalt ejede. Se tallene for din kommune her.
Der har været en stigning i antallet af ældre under den nuværende regering, men antallet af hjemmehjælpstimer er ikke fulgt med.

Faldet i hjemmehjælpstimer pr. ældre fortsætter

Faldet i hjemmehjælpstimer pr. ældre er mindsket under den nuværende regering, men der bliver stadigt færre hjemmehjælpstimer pr. modtager for særligt de ældste borgere.