Ifølge kommunens interne budgetopfølgning har corona kostet Københavns Kommune 665 millioner kroner. Det er dermed den kommune, der har de største udgifter per indbygger. Her rengøres en af kommunens metrostationer for at overholde coronarestriktionerne.

Manglende corona-kompensation koster kommuner op til 800 kr. per borger

Københavns Kommune ser ud til at mangle 811 kroner per indbygger til at dække covid-19 udgifter. I Lemvig skal man blot finde 30 kroner per indbygger. Dermed rammer den manglende kompensation vidt forskelligt på tværs af kommunerne.
KL's formandsskab Jacob Bundsgaard og Martin Damm havde de dårligst tænkelige kort på hånden, da de fredag var til forhandlinger i Finansministeriet om covid-19 kompensation til kommunerne. Alligevel fik de en milliard kroner til værnemidler. Chefredaktør Arne Ullum giver i denne analyse en forklaring på det forløb i denne analyse.

Analyse: KL fik en milliard for at tie stille

Sagligt set havde KL den dårligst tænkelige position ved forhandlingerne om covid-19 kompensation til kommunerne. Men KL fik en milliard for at tie om regeringens dobbeltspil, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Ved rådhuset i Nyborg Kommune blev der i sommeren opstillet ekstraordinære testfaciliteter, hvor kommunens borgere kunne blive testet. Inde bag murene sidder borgmester Kenneth Muhs (V) med en forventning om, at kommunen stadig vil blive kompenseret fuldt ud for sine merudgifter til covid-19 i 2020.

Borgmestre: Corona-kompensation er ikke endelig afgjort

Hverken borgmesteren i Haderslev eller Nyborg mener, at ny aftale skal ses som et endeligt facit for kompensationen af kommunernes covid-19 udgifter. Læs om deres syn på sagen her.
I flere kommuner er personalet ad flere omgange blevet sendt hjem i løbet af 2020, og mange er blevet nødt til at udskyde kurser, rejser, nyansættelser, og meget andet. Alligevel svarer de fleste kommuner, at de har haft merudgifter på administration i 2020.

Bemærkelsesværdig forskel på kommunernes opgørelser af udgifter til covid-19

Mens flere kommuner har sparet på særligt kultur- og fritidsområdet samt administration mener andre, at man ikke har haft mindreudgifter på et eneste serviceområde som følge af covid-19. Det viser en aktindsigt i kommunernes svar om corona-udgifter til KL.
Kommunerne fik i foråret travlt med at indkøbe mundbind, håndsprit og andre værnemidler, og der er mange steder skruet gevaldigt op for rengøringen i løbet af 2020. Regeringen har lovet kommunerne at kompensere dem for de øgede udgifter, men hvordan fungerer det i praksis? Bliv klogere her.

Forstå på tre minutter: Sådan kompenseres kommunerne for merudgifter til corona

Regeringen har flere gange under coronakrisen lovet kommunerne, at man vil kompensere dem fuldt ud for de øgede udgifter til håndteringen af covid-19. Men hvordan fungerer kompensationen i praksis? Det forklarer NB-Økonomi på tre minutter her.
På et pressemøde torsdag klokken 13:30 annoncerede sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke, at 31 nye kommuner underlægges nye restriktioner fra på fredag.

31 nye kommuner rammes af restriktioner fra fredag klokken 16

I alt bliver 79 procent af den danske befolkning ifølge minister underlagt skærpede coronarestriktioner.
Efterspørgslen på at få taget en coronatest stiger typisk, efter at der bliver meldt nye restriktioner ud. Ved flere testcentre har der mandag været timelange køer. (Arkivfoto).

Borgmestre vil have testproblemer løst

Blandt andet på den københavnske vestegn står borgere i kø i mange timer for at blive corona-testet. Borgmestre vil have øget testkapaciteten, så folk ikke opgiver at blive testet.
Ifølge chefredaktør, Arne Ullum, giver politikerne på Christiansborg tomme 'corona-løfter', når de lover, at kommunernes og institutionernes merudgifter under corona ikke skal modregnes deres mindreudgifter.

Kommentar: Politikernes falske corona-løfter til kommunerne

Folketingspolitikere udsteder falske corona-løfter til forældre og institutioner, når de fortier, at sparede penge på grund af covid skal modregnes i statens betaling til kommunerne. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
Et bredt flertal i Folketinget præsenterede onsdag på coronasikker vis en aftale, der samlet vil stimulere Danmarks økonomi med over 25 milliarder kroner. Langt størstedelen af beløbet kommer af, at man udbetaler danskernes indefrosne feriepenge til marts.

Bredt flertal enige om at udbetale feriepenge og forlænge hjælpepakker

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der samlet stimulerer Danmarks økonomi med mere end 25 milliarder. Ultimo marts næste år forventes det, at de sidste to ugers indefrosne feriepenge vil kunne udbetales.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er ifølge eget udsagn "vild frustreret" over, at de penge regeringen har bevilget til ekstra rengøring i daginstitutionerne i en del tilfælde ikke er kommet ud på institutionerne.

Folketinget vil skærpe kontrollen med kommunernes brug af corona-midler

Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg vil have større kontrol med, hvordan kommunerne bruger de penge, de har fået til at dække ekstraudgifter forbundet med covid-19.
Mens vi venter på en vaccine mod coronavirus, virker tiltagende mod virusset tilsyneladende så godt, at influenzasæsonen hidtil har været ekstremt mild. Det kan betyde, at undedødeligheden for hele året bliver endnu lavere, end den har været hidtil.

Influenzatal er på usædvanligt lavt niveau

Inluenzasæsonen har hidtil været usædvanlig mild, og tal tyder på, at tendensen fortsætter. Det kan skubbe yderligere til underdødeligheden, og give flere ældre end forventet i de kommende år.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser at lave påbud til virksomheder i Nordjylland. Samtidig siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at flere kommuner kan blive opfordret til en delvis nedlukning som i Nordjylland.

Delvis og frivillig nedlukning i Nordjylland giver uro og bekymring

Beskæftigelsesminister afviser at give påbud, mens sundhedsminister siger, at flere lokale nedlukninger kan være på vej.