Lange ventetider fører nu til, at man må finde penge til flere ansættelser i kommunens børnetandpleje. (Arkiv)

Lange ventetider i tandplejen koster kassen: Skal dækkes som coronaudgift

Borgmester håber på, at kommunens ekstraudgifter til nyansættelser i tandplejen kan kompenseres fra staten som ekstraordinær coronaudgift.

Sådan har 118.636 smittede med covid-19 fordelt sig på kommuneplan

Siden 26. februar har der været 118.636 registrerede tilfælde af covid-19 i Danmark. Se her, hvordan smittetilfældene har fordelt sig på tværs af landets kommuner over hele perioden. Ishøj ligger i top med smitte, mens en ø-kommune ligger i bund.
Kommunerne skal selv betale for alle de afledte covid-19 udgifter, fordi der har været så store besparelser på andre områder. Det fremgår af aftale mellem KL og regeringen.

Kommuner får ingen ekstra corona-penge – staten betaler kun for værnemidler

Kommunerne får ikke ekstra penge udbetalt for corona-udgifter. KL har accepteret, at staten alene betaler kommunernes udgifter til værnemidler på en milliard kroner.
Ifølge kommunens interne budgetopfølgning har corona kostet Københavns Kommune 665 millioner kroner. Det er dermed den kommune, der har de største udgifter per indbygger. Her rengøres en af kommunens metrostationer for at overholde coronarestriktionerne.

Manglende corona-kompensation koster kommuner op til 800 kr. per borger

Københavns Kommune ser ud til at mangle 811 kroner per indbygger til at dække covid-19 udgifter. I Lemvig skal man blot finde 30 kroner per indbygger. Dermed rammer den manglende kompensation vidt forskelligt på tværs af kommunerne.
KL's formandsskab Jacob Bundsgaard og Martin Damm havde de dårligst tænkelige kort på hånden, da de fredag var til forhandlinger i Finansministeriet om covid-19 kompensation til kommunerne. Alligevel fik de en milliard kroner til værnemidler. Chefredaktør Arne Ullum giver i denne analyse en forklaring på det forløb i denne analyse.

Analyse: KL fik en milliard for at tie stille

Sagligt set havde KL den dårligst tænkelige position ved forhandlingerne om covid-19 kompensation til kommunerne. Men KL fik en milliard for at tie om regeringens dobbeltspil, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Ved rådhuset i Nyborg Kommune blev der i sommeren opstillet ekstraordinære testfaciliteter, hvor kommunens borgere kunne blive testet. Inde bag murene sidder borgmester Kenneth Muhs (V) med en forventning om, at kommunen stadig vil blive kompenseret fuldt ud for sine merudgifter til covid-19 i 2020.

Borgmestre: Corona-kompensation er ikke endelig afgjort

Hverken borgmesteren i Haderslev eller Nyborg mener, at ny aftale skal ses som et endeligt facit for kompensationen af kommunernes covid-19 udgifter. Læs om deres syn på sagen her.
I flere kommuner er personalet ad flere omgange blevet sendt hjem i løbet af 2020, og mange er blevet nødt til at udskyde kurser, rejser, nyansættelser, og meget andet. Alligevel svarer de fleste kommuner, at de har haft merudgifter på administration i 2020.

Bemærkelsesværdig forskel på kommunernes opgørelser af udgifter til covid-19

Mens flere kommuner har sparet på særligt kultur- og fritidsområdet samt administration mener andre, at man ikke har haft mindreudgifter på et eneste serviceområde som følge af covid-19. Det viser en aktindsigt i kommunernes svar om corona-udgifter til KL.
Kommunerne fik i foråret travlt med at indkøbe mundbind, håndsprit og andre værnemidler, og der er mange steder skruet gevaldigt op for rengøringen i løbet af 2020. Regeringen har lovet kommunerne at kompensere dem for de øgede udgifter, men hvordan fungerer det i praksis? Bliv klogere her.

Forstå på tre minutter: Sådan kompenseres kommunerne for merudgifter til corona

Regeringen har flere gange under coronakrisen lovet kommunerne, at man vil kompensere dem fuldt ud for de øgede udgifter til håndteringen af covid-19. Men hvordan fungerer kompensationen i praksis? Det forklarer NB-Økonomi på tre minutter her.
På et pressemøde torsdag klokken 13:30 annoncerede sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke, at 31 nye kommuner underlægges nye restriktioner fra på fredag.

31 nye kommuner rammes af restriktioner fra fredag klokken 16

I alt bliver 79 procent af den danske befolkning ifølge minister underlagt skærpede coronarestriktioner.
Efterspørgslen på at få taget en coronatest stiger typisk, efter at der bliver meldt nye restriktioner ud. Ved flere testcentre har der mandag været timelange køer. (Arkivfoto).

Borgmestre vil have testproblemer løst

Blandt andet på den københavnske vestegn står borgere i kø i mange timer for at blive corona-testet. Borgmestre vil have øget testkapaciteten, så folk ikke opgiver at blive testet.
Ifølge chefredaktør, Arne Ullum, giver politikerne på Christiansborg tomme 'corona-løfter', når de lover, at kommunernes og institutionernes merudgifter under corona ikke skal modregnes deres mindreudgifter.

Kommentar: Politikernes falske corona-løfter til kommunerne

Folketingspolitikere udsteder falske corona-løfter til forældre og institutioner, når de fortier, at sparede penge på grund af covid skal modregnes i statens betaling til kommunerne. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
Et bredt flertal i Folketinget præsenterede onsdag på coronasikker vis en aftale, der samlet vil stimulere Danmarks økonomi med over 25 milliarder kroner. Langt størstedelen af beløbet kommer af, at man udbetaler danskernes indefrosne feriepenge til marts.

Bredt flertal enige om at udbetale feriepenge og forlænge hjælpepakker

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der samlet stimulerer Danmarks økonomi med mere end 25 milliarder. Ultimo marts næste år forventes det, at de sidste to ugers indefrosne feriepenge vil kunne udbetales.