Kommunerne brugte i 2020 cirka tre milliarder kroner ekstra på anlæg som led i indsatsen for at afhjælpe en økonomisk nedtur i bygge- og anlægsbranchen.

Suspenderet anlægsloft gav merforbrug på tre milliarder i 2020

Kommunerne brugte tre milliarder kroner mere på anlæg end de havde budgetteret med i 2020, efter regeringen i foråret suspenderede anlægsloftet.
Børne-og ungedirektør Claus Svold fra Vejle advarer om, at bureaukrati kan forsinke effekten af de 178 millioner kroner, som et flertal i Folketinget vil give skolerne for at hjælpe især afgangseleverne.

Børne- og ungedirektør: Giv os hurtig besked om skolepenge – ellers får de ingen effekt

Undervisningsministeriet skal inden for få dage give kommunerne en central fordelingsnøgle af coronapenge til de enkelte skoler. Og så skal Folketinget glemme alt om afrapportering af brugen. Ellers vil halvdelen af pengene i værste fald gå til administration, mener børne- og ungedirektør.
Økonomiforvaltningen skal få endnu bedre styr på betalingen af kommunens regninger. Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som har været med til at stille et forslag i Borgerrepræsentationen.

Politisk pres på kommune for at betale regninger til tiden

Det skal være slut med, at Københavns Kommune ikke får betalt sine leverandører rettidigt. Økonomiforvaltningen har nu fået klar besked fra Borgerrepræsentationen om at oppe sig.
Lange ventetider fører nu til, at man må finde penge til flere ansættelser i kommunens børnetandpleje. (Arkiv)

Lange ventetider i tandplejen koster kassen: Skal dækkes som coronaudgift

Borgmester håber på, at kommunens ekstraudgifter til nyansættelser i tandplejen kan kompenseres fra staten som ekstraordinær coronaudgift.

Sådan har 118.636 smittede med covid-19 fordelt sig på kommuneplan

Siden 26. februar har der været 118.636 registrerede tilfælde af covid-19 i Danmark. Se her, hvordan smittetilfældene har fordelt sig på tværs af landets kommuner over hele perioden. Ishøj ligger i top med smitte, mens en ø-kommune ligger i bund.
Kommunerne skal selv betale for alle de afledte covid-19 udgifter, fordi der har været så store besparelser på andre områder. Det fremgår af aftale mellem KL og regeringen.

Kommuner får ingen ekstra corona-penge – staten betaler kun for værnemidler

Kommunerne får ikke ekstra penge udbetalt for corona-udgifter. KL har accepteret, at staten alene betaler kommunernes udgifter til værnemidler på en milliard kroner.
Ifølge kommunens interne budgetopfølgning har corona kostet Københavns Kommune 665 millioner kroner. Det er dermed den kommune, der har de største udgifter per indbygger. Her rengøres en af kommunens metrostationer for at overholde coronarestriktionerne.

Manglende corona-kompensation koster kommuner op til 800 kr. per borger

Københavns Kommune ser ud til at mangle 811 kroner per indbygger til at dække covid-19 udgifter. I Lemvig skal man blot finde 30 kroner per indbygger. Dermed rammer den manglende kompensation vidt forskelligt på tværs af kommunerne.
KL's formandsskab Jacob Bundsgaard og Martin Damm havde de dårligst tænkelige kort på hånden, da de fredag var til forhandlinger i Finansministeriet om covid-19 kompensation til kommunerne. Alligevel fik de en milliard kroner til værnemidler. Chefredaktør Arne Ullum giver i denne analyse en forklaring på det forløb i denne analyse.

Analyse: KL fik en milliard for at tie stille

Sagligt set havde KL den dårligst tænkelige position ved forhandlingerne om covid-19 kompensation til kommunerne. Men KL fik en milliard for at tie om regeringens dobbeltspil, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Ved rådhuset i Nyborg Kommune blev der i sommeren opstillet ekstraordinære testfaciliteter, hvor kommunens borgere kunne blive testet. Inde bag murene sidder borgmester Kenneth Muhs (V) med en forventning om, at kommunen stadig vil blive kompenseret fuldt ud for sine merudgifter til covid-19 i 2020.

Borgmestre: Corona-kompensation er ikke endelig afgjort

Hverken borgmesteren i Haderslev eller Nyborg mener, at ny aftale skal ses som et endeligt facit for kompensationen af kommunernes covid-19 udgifter. Læs om deres syn på sagen her.
I flere kommuner er personalet ad flere omgange blevet sendt hjem i løbet af 2020, og mange er blevet nødt til at udskyde kurser, rejser, nyansættelser, og meget andet. Alligevel svarer de fleste kommuner, at de har haft merudgifter på administration i 2020.

Bemærkelsesværdig forskel på kommunernes opgørelser af udgifter til covid-19

Mens flere kommuner har sparet på særligt kultur- og fritidsområdet samt administration mener andre, at man ikke har haft mindreudgifter på et eneste serviceområde som følge af covid-19. Det viser en aktindsigt i kommunernes svar om corona-udgifter til KL.
Kommunerne fik i foråret travlt med at indkøbe mundbind, håndsprit og andre værnemidler, og der er mange steder skruet gevaldigt op for rengøringen i løbet af 2020. Regeringen har lovet kommunerne at kompensere dem for de øgede udgifter, men hvordan fungerer det i praksis? Bliv klogere her.

Forstå på tre minutter: Sådan kompenseres kommunerne for merudgifter til corona

Regeringen har flere gange under coronakrisen lovet kommunerne, at man vil kompensere dem fuldt ud for de øgede udgifter til håndteringen af covid-19. Men hvordan fungerer kompensationen i praksis? Det forklarer NB-Økonomi på tre minutter her.
På et pressemøde torsdag klokken 13:30 annoncerede sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke, at 31 nye kommuner underlægges nye restriktioner fra på fredag.

31 nye kommuner rammes af restriktioner fra fredag klokken 16

I alt bliver 79 procent af den danske befolkning ifølge minister underlagt skærpede coronarestriktioner.