Pelle Dragsted (EL), der er rådmand i Frederiksberg Kommune, vil ikke gå med til at sænke den aftalte skattestigning i kommunen, fordi det ifølge ham vil gå varigt ud over serviceloftet.

Frederiksberg vil ikke mindske skattestigning af frygt for lavere serviceramme

Frederiksbergs andel af servicerammen vil blive lavere i de kommende år, hvis man deler skattestigningen op over flere år. Det er årsagen til, at man holder fast i landets største skattestigning, siger kommunalbestyrelsesmedlem Pelle Dragsted (EL).
Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse Kommune, er blevet enig med forligskredsen om at halvere deres skattestigning for 2023, så den samlede sanktion til kommunerne kan sænkes.

Slagelse deler skattestigning op i to

Et flertal i Slagelse byråd har besluttet at dele den planlagte skattestigning op, så den gradvist indfases over to år. De vil gerne komme kommunefællesskabet i møde, så den samlede skattesanktion til kommunerne sænkes.

30 kommuner kan allerede score folketalsgevinst ved selvbudgettering

De senest nye folketal inden kommunerne skal træffe det endelige valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti viser, at 30 kommuner med vækst i folketallet allerede nu har et højere folketal end i ministeriets prognose for 2023.
Michael Ziegler (K) regner med, at Høje Taastrup Kommune selvbudgetterer i 2023. Det skyldes potentiel gevinst på 82 mio. kr.

Kommuner selvbudgetterer trods udsigt til recession

Flere kommuner har valgt at selvbudgettere i 2023, selvom mange økonomer frygter recession. Det skyldes den store befolkningstilvækst, forklarer flere borgmestre til NB-Økonomi.
Konservative byrådspolitikere vil ikke være med til at bygge endnu en svømmehal i Hjørring Kommune. De er dermed ikke med i budgettet for 2023.

Jyske lokalpolitikere nægter at bevilge penge til flere svømmehaller

Konservative politikere i Hjørring har sat foden ned. De vil ikke bevilge penge til en ekstra svømmehal i en kommune, der allerede har syv i forvejen til de 64.000 borgere.
Wammen står i et af de valg, som gør finansministerposten til en af de hårdeste i en regering: Skal han gå på kompromis med regeringens velfærdsløfter eller slække på den økonomiske anvarlighed?

Kommentar: Wammen er fanget i krydspres mellem velfærd og økonomisk ansvarlighed

Finansministeren er fanget i et ubehageligt valg mellem at få kritik for at svigte velfærden eller føre en uansvarlig finanspolitik, der sætter yderligere skub i inflationen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
Borgmester Christina Krzyrosiak (S) fra Holbæk har sammen med et flertal i byrådet aftalt at afsætte 10 mio. kr. til uforudsete udgifter i 2023 til blandt andet stigende energipriser.

Flere kommuner reserverer millioner til usikre energipriser i 23-budget

I takt med at budgetterne for 2023 tikker ind fra kommunerne, bliver det tydeligt, at flere afsætter en buffer til stigende energipriser og andre uforudsete udgifter i forbindelse med en eventuel recession.
Borgmester Ulrik Wilbek kan se udfordringerne fra både regeringens- og KLs side. Men det er hårdt for kommunerne, når de både er underkompenseret på det specialiserede socialområde og nu på energiområdet, understreger han.

Regeringens afvisning af ekstra prisregulering udløser allerede nu kommunale besparelser

Kommunerne er gået i gang med at udskyde projekter og puljer i 2022. Nogle sætter en dæmper for ansættelser og laver ekstraordinære energibesparelser. Andre vil sprænge servicerammen for 2022.
Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har netop fordelt rammerne til skatteændringer i 2023. Her er der lagt vægt på, at kommunerne får muligheden for at hæve skatten med nogenlunde samme procentsats.

Rammerne til skatteændringer er tildelt: Se resultatet her

Indenrigs- og Boligministeriet har netop meddelt, hvor stor en del af rammerne til tilskud til nedsættelse af skatten og skattestigning uden sanktion, som hver kommune får i 2023.
Slagelse Kommune har kun fået bevilget en sanktionsfri ramme til skatteforhøjelser på 21,5 millioner kroner, og det er langt fra nok til at lukke hullet i kassen.

Prognose efter fordeling af skatterammer: Sanktioner på 366-532 mio.

Fordelingen af rammer til skattenedsættelser har forøget de sandsynlige sanktioner, fordi især Slagelse kan blive tvunget til en stor sanktionsbelagt skattestigning.
Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.

Forundrede formænd: Mener regeringen seriøst, at der skal være færre sosu’er og lærere?

Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til 'massive fyringsrunder'. Formanden for FOA og Skolelederforeningen mener, at manglende finansiering vil være en 'ødelæggende katastrofe' og medføre triste besparelser.
KL-formand Martin Damm (t.v.) vil kræve, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil melde ærligt ud, at der kommer minusvækst i kommunerne, såfremt regeringen ikke vil betale for de prisstigninger, som kommunerne oplever i øjeblikket.

KL: Regeringen må anerkende minusvækst i kommunerne

Hvis regeringen ikke kompenserer kommunerne for prisstigninger på energi og fødevarer, så skal regeringen åbent anerkende minusvækst i den offentlige sektor og kommunerne. Så klart lyder kravet fra KL.