Industrien mangler arbejdskraft på blandt andet lagrene rundt omkring i Danmark. Arbejdskraftmanglen i branchen er på det højeste niveau nogensinde.

Arbejdskraftmanglen i industrien slår rekord

Et rekordhøjt antal virksomheder i industrien mangler arbejdskraft. Byggebranchen og serviceerhvervene ligger også fortsat på et historisk højt niveau.

VLAK- og S-regering har mindsket arbejdsudbud med senior- og Arnepension

Yderkommuner rammes især på manglende arbejdskraft på grund af retten til tidlig pension og seniorpensionen. Pensionsordningerne er indført af forskellige regeringer, men ingen af dem har kompenseret fuldt ud ved at øge arbejdsudbuddet tilsvarende.
Hans Christian Østerby (S), borgmester i Holstebro Kommune er ikke tilfreds med, at hverken blå blok eller regeringen kan lande en bred aftale om at øge arbejdsudbuddet.

Borgmestre til Christiansborg: Kom i gang med aftale om arbejdskraftsmangel

Flere borgmestre er forarget over, at der er gået politik i den på Christiansborg omkring udenlandsk arbejdskraft. De opfordrer nu Folketinget og deres egne partier til at tage sig sammen og løse udfordringen hen over midten.
Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern, mener, at det vil gå ud over velfærden, hvis ikke Folketinget bliver enige om at øge arbejdsudbuddet.

Borgmestre: Uden flere hænder kommer velfærden til at halte

Hvis ikke Folketinget snart bidrager til at skaffe flere sosu'er, pædagoger og andre fagfolk, så kan kommunerne ikke levere den ønskede velfærd i fremtiden. Sådan lyder advarslen fra borgmestre i rundspørge.
Andengenerationsreformer kan blive afgørende for at skubbe til arbejdsudbuddet i fremtiden, mener overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Andengenerationsreformer kan blive nøglen til at øge arbejdsudbud

Ifølge overvismand kan løsningen på manglen på arbejdskraft ligge i at få grupper med sammensatte problemer udenfor arbejdsmarkedet i job. Jobcentre kan få afgørende rolle.

23 kommuner har en ledighed på maks to procent

Ledigheden falder fortsat på tværs af landet, hvor særligt de vestjyske kommuner har en historisk lav ledighed.
OECD (her ses deres hovedkvarter i Paris) anbefaler i deres nye analyse, at Danmark skal fokusere mere på inklusion for at skabe større arbejdsudbud.

Fokus på inklusion og ligestilling kan styrke arbejdsmarkedet

Ifølge ny rapport fra OECD kan arbejdsmarkedet styrkes ved at fokusere på inklusion af udsatte grupper og indvandrere. Kommunerne spiller en afgørende rolle.
Finansministeriet er i fuld gang med at modernisere deres regnemodeller, så de er mere "up to date", når det angår ny empiri og makroøkonomiske teorier.

Ny regnemodel i Finansministeriet er klar til test

Finansministeriet skal have en regnemodel, der ser på økonomien på både mellemlang og lang sigt. Den nye model MAKRO er nu klar til at blive testet.
I nogle kommuner kan der være tomme pladser, hvis de har flere jobs til rådighed, end der er borgere.

15 kommuner har flere arbejdspladser end borgere mellem 18 og 66 år

Hvordan ser det ud i din kommune med antallet af job sammenlignet med antallet af borgere i den erhvervsaktive alder mellem 18 og 66 år? Se kortet her. Og læg mærke til flere af kommunerne på den københavnske vestegn.