Seks ud af ti deltidsansatte, der gerne vil op i tid, har ifølge undersøgelse fra FOA fået et nej fra deres leder i kommunen.

FOA: Trods mangel på hænder får sosu’er afslag på ønsker om at gå op i tid

Selv om de store velfærdsområder hungrer efter arbejdskraft, er tusindvis af ansatte på deltid mod deres vilje, viser ny undersøgelse. FOA vil have indført ret til fuldtid. KL-formand har været fremme med lignende ønsker.
"Jeg kan godt forstå, hvis de (lærerne, red.) reagerer, for det giver lidt rock i synagogen," siger udvalgsformand i Ringsted Mette Ahm-Petersen (S) til Sn.dk.

Lønkonkurrence i kommunerne breder sig nu til lærerne

Lærerne i Ringsted Kommune kan få løftet lønnen i 2023. Det sker for at fastholde og rekruttere lærere. Lønkonkurrencen på velfærdsområdet kan i sidste ende fører til lavere løn for akademikere og 3F'ere.
Der er mangel på pædagoger og andre velfærdsmedarbejdere i kommunerne. Det har fået kommuner til at være kreative med alt fra nye typer af uddannelser til mere i lønningsposen.

Kreative kommuner forsøger at løse manglen på arbejdskraft

Kommunerne er blevet kreative, når de skal løse manglen på arbejdskraft. Nye aflønnings- og uddannelsestyper dukker op rundt omkring i landet. Læs her, hvad forskellige kommuner har gjort for at få flere hænder.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har onsdag meldt ud, at ukrainske flygtninge kan tage et arbejde allerede, når de ansøger om opholdstilladelse. Den nye regel gælder fra fredag.

Ukrainske flygtninge kan nu arbejde, fra de søger om ophold

Nu kan ukrainske flygtninge komme i arbejde, så snart de søger om opholdstilladelse efter særloven. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Børnene i landets folkeskoler og daginstitutioner kan forberede sig på at få mange nye ukrainske kammerater. Det bliver en stor udfordring for både økonomien og rekrutteringen af lærere og pædagoger.

Analyse: Undervisning og pasning af ukrainske børn kan koste 2,6 mia.

Hvis ukrainske børn skal modtage pasning og undervisning uden det går udover den eksisterende velfærd, vil det koste 2,6 mia. kr. og kræve 3.300 flere pædagoger og 2.100 flere folkeskolelærere.

Kommuner har halvt så mange sosuer på fuldtid som regioner

Regionerne har dobbelt så mange sosuer i arbejde på fuldtid som kommunerne, viser rapport fra VIVE. At få sosuer fra deltid til fuldtid kan ellers imødekomme manglen på arbejdskraft.
Københavns Kommune har iværksat et projekt, hvor sosuer og sygeplejersker selv kunne vælge, om de ville gå på fuld- eller deltid. Billedet viser en sosu-ansat, som har valgt at gå op i tid. Det skriver Ritzau/Scanpix.

Mange unge på velfærdsuddannelserne dropper ud efter første år

I 2030 vil der mangle 25.000 sosuer. Mange unge dropper allerede ud efter første år på uddannelsen. VIVE-rapport undersøger derfor, hvad man kan gøre for at få flere til at gennemføre uddannelsen.
Langt de fleste kvindelige ukrainere er ansat i landbruget. Agri Nord forventer derfor, at de kommende kvindelige flygtninge fra Ukraine hurtigt kan få job i den branche. Også selvom de er ufaglært.

60 procent ukrainske kvinder er i arbejde – de kan hurtigt få arbejde i Danmark

Over 60 procent af de ukrainske kvinder mellem 15 og 64 år er vant til at være på arbejdsmarkedet i Ukraine. Det er mindre end i Danmark og OECD, men langt højere end tidligere flygtninge fra Syrien og Bosnien.

Manglen på arbejdskraft i servicebranchen slår rekord og presser kommunerne yderligere

Ved indgangen af februar meldte servicebranchen om en rekordhøj mangel på arbejdskraft. Det kan give kommunerne yderligere rekrutteringsudfordringer.
Kommunerne skal forvente at vente længere tid og betale endnu mere for bygge- og anlægsprojekterne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Byggeri: Nye tal varsler stigende priser og længere ventetid

Nye tal for byggebranchen peger mod, at kommunerne skal forvente stadigt flere prisstigninger og længere ventetider på anlægsprojekter.
Flere byggerier kan blive stoppet, fordi priserne stikker af. Kommunerne melder allerede nu ud, at de vil udskyde anlægsprojekter.

Kommuner: Udskudte anlægsopgaver vil skabe historisk pres på anlægsrammen for 2023

Borgmester frygter, at kommunerne vil stå med anlægsopgaver, som overskrider den samlede anlægsramme med mere end 6-8 milliarder kroner. Det vil lægge historisk pres på både økonomiforhandlinger og den faseopdelte budgetproces i KL.
Ifølge social- og ældreminister Astrid Krag (S) er der ikke yderligere hjælp på vej til at løse rekrutteringsudfordringerne på velfærdsområderne i regionerne og kommunerne.

Minister: Ingen hjælp på vej til at løse manglen på arbejdskraft

I et svar til Folketinget henviser Astrid Krag til de allerede indgåede skibbrudne aftaler som den bedste løsning på rekrutteringsudfordringerne på velfærdsområderne.