Anført af borgmester Morten Slotved (K), kunne forligspartierne i Hørsholm præsentere det budgetforlig, som 13 ud af 19 byrådsmedlemmer står bag. Budgetforliget inkluderer mest bemærkelsesværdigt en skattestigning på 0,5 procent.

Endnu en nordsjællandsk kommune vedtager skattestigninger

Hørsholm Kommune er den nyeste i rækken af de nordsjællandske lavskattekommuner, som hæver skatten grundet tab på udligningsreformen.
Borgmesteren i Gentofte, Hans Toft (K), bliver næppe en populær mand, når borgmestrene i morgen mødes til den faseopdelte budgetlægning. Det ser nemlig ud til, at det bliver svært for kommunerne at undgå en samlet sanktion som følge af skattestigninger, efter Gentofte har indgået et budgetforlig, hvor man går langt over skatterammen.

Gentofte smadrer skatterammen – samlet sanktion bliver svær at undgå

Med Gentoftes netop indgåede budgetforlig ser det ud til, at kommunerne under et ligger cirka en kvart milliard over rammen til skattestigninger. Dermed tyder det på, at en samlet sanktion er på vej.
Et bredt flertal i Gentofte Kommune har indgået et budgetforlig for 2021. Udover en stor skattestigning, vil man bygge 224 nye boliger og udvide en af kommunens svømmehaller.

Gentofte Kommune indgår budgetforlig med stor skattestigning

18 ud af 19 byrådsmedlemmer har indgået en budgetaftale for Gentofte Kommune, hvor man hæver skatten med 1,24 procent i 2021.
KL er utilfreds med, at beskæftigelsesministeren vil tage penge fra kommunen for at finansiere nye udgifter til ressourceforløb, siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg.

KL: Økonomi i forslag til ressourceforløb hænger ikke sammen

Beskæftigelsesministeren vil tage 65 millioner fra kommunerne til at finansiere ændringer. Men det hænger ikke sammen at spare på indsatsen og samtidig give en indsatsgaranti, lyder det fra KL.

Antallet af kommunalt ansatte er på det næstlaveste niveau siden 2008

Der er i dag 2.700 færre kommunalt ansatte, end da Mette Frederiksen tiltrådte som statsminister. Helt præcist var der i første kvartal 415.512 medarbejdere i kommunerne. Det er næsten 35.000 færre end da Anders Fogh var statsminister.
Det så længe ud til, at kommunerne ville sprænge servicerammen med budgetterne for 2021. Men de senest vedtagne budgetter peger mod, at kommunerne alligevel overholder KL's samlede serviceramme.

Kommunerne rykker tættere på at overholde servicerammen

Selvom det så svært ud at nå til en samlet overholdelse af servicerammen, så viser de senest vedtagne budgetter, at kommunerne rykker tættere på en samlet overholdelse.

Corona-effekt på selsksbsskat rammer kommuner mindre end frygtet

På trods af coronakrisen forventer regeringen kun et begrænset fald i indtægter fra selskabsskat. Kommunernes økonomi rammes dermed mindre end frygtet.
KLs oversigt over kommunernes regnskaber for 2019 viste, at det er ikke altid, man kan spare penge ved at rykke rundt på finansieringen. En forventet besparelse aktivering er igen skrevet ind i budgettet for kommunernes økonomi i 2020 og 2021.

Beskæftigelsesminister vil tage 65 millioner fra kommunerne gennem ny refusionsomlægning

Ændringer i ressourceforløb skal finansieres ved, at statsrefusionen fjernes. Men det fører ikke til kortfristede besparelser på aktivering for de mest udsatte, viser tidligere erfaringer.
Finansminister Nicolai Wammen (S), Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) og Venstres Sophie Løhde var med, da aftalepartierne bag den nye udligningsreform præsenterede den endelige aftale. Her lovede de blandt andet, at reformen ikke ville føre til samlede skattestigninger.

Sanktion truer kommuner på grund af skattestigninger efter udligningsreform

Med Gentofte og Lyngby-Taarbæk i front, kan syv kommuner ende med at gennemføre skattestigninger med sanktioner. Regningen går til alle landets kommuner.
Mindre bufferpuljer i 2021-budgetterne skærper behovet for en stram økonomistyring.

Kommuner skærer i bufferpuljer for at komme under serviceramme

Flere kommuner har skåret i bufferpuljer for at få budgetter til at overholde servicerammen. Det skaber behov for stram budgetopfølgning i 2021.
Selvom en skattestigning i Aarhus er direkte knyttet til kommunens tab på udligningsreformen, så hævder partierne bag budgetforlig, at pengene er gået til at sikre bedre forhold på social- og ældreområdet.

Aarhus hæver skatten for at finansiere løft til social- og ældreområdet

Partierne bag budgetforlig i Aarhus hævder, at skattestigning går ubeskåret til ældre- og socialområdet. Men fakta viser, at skattestigning alene dækker tab på udligningsreform.
Ældre Sagen vil have Social- og Indenrigsministeriet til at udvikle model, som sikrer, at alle kommuner indregner den demografiske vækst på samme måde i deres budgetter.

Ældre Sagen kræver indgreb mod store forskelle i kommuners demografiberegninger

Indenrigsministeriet skal udarbejde obligatorisk demografimodel for alle kommuner, så ældrebudgetter i alle kommuner får fuld kompensation for demografiudvikling, siger Ældre Sagen.