Danskerne får større valgfrihed på boligmarkedet – men ikke i alle kommuner

Gennemsnitsfamilien har nu råd til 83 procent af alle huse, der er til salg i Danmark. Tallet gemmer på store kommunale forskelle, hvor familien kan købe præcis det hus de vil have på Læsø, mens de i Frederiksberg Kommune ikke kan købe et eneste hus.
Hoteller, restauranter, caféer, barer, butikker og turisterhverv er blandt de brancher, der er hårdest ramt af nedlukningen. På grund af de normalvist mange turister og høje benyttelse af de nævnte brancher, er især København derfor presset på beskæftigelsen som følge af coronakrisen.

Rapport: København hårdest ramt af corona-ledighed

En rapport fra AE-rådet viser, at når man ser bort fra offentlig administration, undervisning og sundhed som samlet branche, så er beskæftigelsen i København 4,6 procent lavere, end før covid-19 kom til Danmark.
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), siger til Social- og Indenrigsudvalget, at kommunerne planlagde et løft af voksenhandicapområdet på en milliard kroner fra 2019 til 2020. Men regnskabet for 2019 viser, at kommunernes budget på voksenhandicapområdet i 2020 var 500 millioner kroner lavere end regnskabet i 2019.

Minister præsenterer handicapbesparelse som øget bevilling på én milliard

Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), brugte forældede budgettal og fik på den måde en besparelse på handicapområdet til at fremstå som en ekstra bevilling på en mia. i et svar til Folketinget. "Meget misvisende," siger V-ordfører.

7.600 flere fuldtidsansatte i kommunerne i 2020

Fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2020 steg antallet af kommunalt ansatte opgjort som fuldtidspersoner med 7.600. Dermed er antallet af fuldtidsansatte i kommunerne på det højeste niveau siden 2015.
Børne-og ungedirektør Claus Svold fra Vejle advarer om, at bureaukrati kan forsinke effekten af de 178 millioner kroner, som et flertal i Folketinget vil give skolerne for at hjælpe især afgangseleverne.

Børne- og ungedirektør: Giv os hurtig besked om skolepenge – ellers får de ingen effekt

Undervisningsministeriet skal inden for få dage give kommunerne en central fordelingsnøgle af coronapenge til de enkelte skoler. Og så skal Folketinget glemme alt om afrapportering af brugen. Ellers vil halvdelen af pengene i værste fald gå til administration, mener børne- og ungedirektør.

Ny bog med spændende analyser af offentlig styring

Finn Østrup, Jørgen Jørgensen og Jesper Zwisler har udgivet en bog med en spændende analyse af den offentlige styring og en harsk kritik af new public management.

Sådan flyttede danskerne mellem kommunerne i 2020

Mens Københavns Kommune havde landets største nettofraflytning i 2020, havde Aalborg Kommune den største nettotilflytning. Se flytninger i alle kommuner, her.
Efter lang tids personfnidder i Socialdemokratiet i Ishøj har nuværende borgmester Ole Bjørstorp smækket døren i over for spidskandidat for Socialdemokratiet Merete Amdisen.

Ishøjs borgmester melder sig ud af S og laver ny liste

Ishøj Kommunes borgmester gennem 20 år, Ole Bjørstorp, har forladt Socialdemokratiet for at stifte ny lokalliste sammen med flere af partiets andre byrådsmedlemmer. Udmelding skyldes primært 'personfnidder', forklarer Bjørstorp til NB-Kommune.
FOA-formand Mona Striib forudså den dårlige situation, som fagbevægelsen er havnet i nu: Det er svært at høste befolkningens corona-sympati for varme hænder i forhandlingerne om nye overenskomster.

Slutspurt i OK-forhandlinger: Statens aftale presser kommunale lønmodtagere

ANALYSE: Det bliver ikke let. Og måske bliver det kontant, når KL og fagbevægelsen i weekenden indleder slutspurten mod ny overenskomster for ansatte i kommuner og regioner. Den forudgående aftale for de statsansatte har givet panderynker hos topforhandleren Mona Striib.

35 kommuner får 1,6 milliarder kroner fra faldende folketal i 2022

På baggrund af de nye folketal fra Danmarks Statistik, har NB-Økonomi udregnet, hvor meget hver kommune får i kriteriet om faldende folketal i udligningen for 2022. Se her, om din kommune vinder eller taber.
I Vordingborg Kommune, som blandt andet huser Møns Klint, kan man se frem til 25 millioner udligningskroner i 2022, fordi kommunen indtræder i kriteriet for faldende folketal.

Seks kommuner indtræder i kriteriet for faldende folketal og deler 82 mio. kr.

Der er godt nyt for seks kommuner, der i udligningen for 2022 kan se frem til at deles om cirka 82 millioner kroner, fordi de er indtrådt i kriteriet for faldende folketal.
I Hørsholm Kommune, her afbilledet ved Hørsholm Kirke, går borgerne fra 2022 glip af stort udligningstilskud, fordi partierne bag udligningsreformen inkluderede en særlig klausul i kriteriet for faldende folketal.

Tre kommuner går glip af 137 millioner på grund af udligningsklausul

Gentofte, Frederiksberg og Hørsholm kommuner ville få 137 millioner kroner fra kriteriet for faldende folketal i 2022, hvis ikke forligspartierne bag udligningsreformen havde inkluderet en særlig rigmandsklausul.