Økonomiudvalget i Guldborgsund sætter sig for bordenden i arbejdet med klimamål

Del artiklen:

Pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune vil være CO2-neutral senest i 2050. Den indsats kræver et særligt politisk fokus, og derfor har Økonomiudvalget valgt at stille sig i spidsen for arbejdet.

Selvom der er arbejdet med grøn omstilling i Guldborgsund i mange år, skal der nu sættes ekstra turbo på. For Guldborgsund Kommune har gennem partnerskabet DK2020 forpligtet sig til en målsætning om at være en CO2-neutral kommune rent geografisk i 2050.

Det forpligter også politisk, og derfor har Økonomiudvalget valgt at sætte sig for bordenden for Guldborgsund Kommunes deltagelse i DK2020-partnerskabet. Det besluttede udvalget på sit første møde mandag.

”Ingen kan løbe fra opgaven, når det gælder klimaudfordringerne. Det kan og vil vi heller ikke, og vi er klar til at tage det politiske ansvar for, at vi når det meget vigtige mål i 2050,” siger Simon Hansen, borgmester og formand for Økonomiudvalget.

DK2020 er et partnerskab mellem en lang række kommuner, den grønne tænketank CONCITO, Realdania og C40 (et netværk af store byer i verden, der samarbejder om ambitiøse klimamål).

Gennem partnerskabet har Guldborgsund forpligtet sig til at lave en klimahandlingsplan i samarbejde med lokalsamfundet, som viser vejen til en CO2-neutral kommune rent geografisk senest i 2050, og som dermed lever op til målsætningerne i Parisaftalen. Handlingsplanen skal også vise, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringerne. Med partnerskabet følger også rådgivning og sparring til kommunerne fra nationale partnere og international videndeling på højeste niveau.

”Klimaudfordringerne kan vi kun løse i fællesskab, også lokalt her på Lolland-Falster. Jeg er sikker på, at vi kan få et godt og konstruktivt samarbejde på tværs af kommunen, virksomheder, borgergrupper, landbruget, organisationer og alle andre, der vil være med. Nu skal vi i gang med at tale sammen på kryds og tværs, så vi kan få ideer, byde ind og finde ud af, hvordan vi ved fælles hjælp kan sætte endnu mere skub i den grønne omstilling. Jeg forventer, det bliver en proces, der bidrager positivt til vores landsdel,” siger Simon Hansen.

Der er allerede godt gang i forberedelserne og planlægningsarbejdet med DK2020 i kommunen, og inden længe vil de første aktører blive inviteret ombord.

Den endelige klimahandlingsplan for Guldborgsund skal være færdig og godkendt af CONCITO senest i april 2023.