Debat: Ikke nok at flytte politistationer i nærhedsreform

Hvis Socialdemokraternes røde og blå segment skal se noget i en Nærhedsreform vil det kræve, at der tiltag, som både styrker motivationen og effektiviteten i det offentlige sektor, skriver Henrik Hjortdal fra Forum for Fremtidens Offentlige Styring og Ledelse.
Mette Frederiksen foreslår reformer, der skal øge arbejdsudbuddet. De ligger i klar forlængelse af et valgoplæg fra 2019.

Frederiksen fastholder kurs fra valgkampen om nye arbejdsudbudsreformer

Analyse: Dagbladet Børsen bragte det mandag som en nyhed, at statsministeren ønsker at øge arbejdsudbuddet gennem nye reformer. Men regeringen holder blot kursen fra partiets valgoplæg i 2019. Nu også med støtte fra Venstre.
Astrid Krag kom gang på gang i åben konflikt med mange borgmestre. Blandet andet da hun på Kommunaløkonomisk Forum holdt en tale, der blev opfattet som en massiv kritik af de borgmestre, som havde nedlagt små plejehjem for at få de stramme budgetter til at hænge sammen.

Analyse: Degraderet Krag vandt aldrig respekt hos kommunerne

Astrid Krag fik aldrig greb om de store kommunale område og endte i konflikt med mange borgmestre. Til gengæld har hun gode muligheder for at skærpe regeringens profil på ældreområdet.
Astrid Krag mister indenrigsminister-posten.

Astrid Krag færdig som indenrigsminister

Statsminister Mette Frederiksen fratog i dag Astrid Krag ansvaret for indenrigsområdet og dermed kommunerne. Krag får ældreområdet som et plaster på såret.
Flyene står stille i Københavns Lufthavn, og det har kostet arbejdspladser, som især rammer Taarnby og Dragør Kommuner hårdt. I det nye udligningssystem tager man nemlig ikke på samme måde højde for regionale stigninger i ledigheden.

Lokal stigning i ledigheden kan tømme kommunekassen

Med afskaffelsen af beskæftigelsestilskuddet, er kommunerne mere sårbare over for et lokalt stød i ledigheden. Det kan ramme likviditeten hårdt.
På grund af en begrænset likviditet vil Aalborg Kommune blive meget hårdt ramt af en stigning i antallet af forsikrede ledige, der ligger over landsgennemsnittet.

Så hårdt vil en lokal stigning i ledigheden ramme hver kommune

32 kommuner vil gå i minus på likviditeten efter tre år, hvis de har en stigning i antallet af forsikrede ledige på tre procent over landsgennemsnittet. Se her, hvor godt din kommune er polstret mod et stød i ledigheden.
Fordi man med udligningssystemet fjernede beskæftigelsestilskuddet, er de enkelte kommuner meget sårbare overfor en lokal stigning i ledigheden.

Forstå på tre minutter: Derfor kompenserer udligningssystemet ikke for stigende lokal ledighed

Coronakrisen har vist, at en stigning i antallet af forsikrede ledige kan ramme meget lokalt. Forstå her, hvorfor udligningssystemet ikke kompenserer for den stigning.
Borgmester Morten Slotved sætter sparerunde i gang i Hørholm Kommune. (Arkiv)

Kommune indleder valgår med sparerunde

Administrationen i alle fagudvalg er sat på arbejde i Hørsholm: De skal alle finde besparelser på 2,2 procent - svarende til 30 millioner kroner i de kommende års budgetter.
Det er pengene som afgør, om få eller mange elever kommer i specialklasse eller på specialskole, viser ny analyse.

Økonomimodel for skolebudgetter afgør segregering af elever

Hvis den enkelte skole skal betale for elever i specialklasse eller på specialskole, så er skolelederne mere tilbøjelige til at beholde eleverne i den normale klasse, viser ny analyse.

Store forskelle på andel af elever i specialklasse eller på specialskole

Ny analyse viser, at de store forskelle ikke kan forklares med rammevilkår. Se tallene for de forventede og faktiske forskelle for alle kommuner.
Det er blandt andet på grund af de store stigninger i priserne i de dyreste boliger, at de rigeste danskere har fået væsentligt højere disponible indkomster over de seneste ti år. Formueindkomster er nemlig steget voldsomt over perioden.

Formueindkomster gør de rigeste meget rigere

En stor del af udviklingen i uligheden i indkomster kan tilskrives formueindkomsterne, hvor de rigeste har store afkast, der giver voldsomme udviklinger i den samlede disponible indkomst.

Store kommunale forskelle i udviklingen i andelen af fattige børn

Mellem kommunerne er der store forskelle på, hvordan andelen af børn i relativ fattigdom udviklede sig fra 2018 til 2019. Især midt- og vestjyske kommuner har haft en positiv udvikling.