Ny prognose ændrer markant forventede antal af ældre i mange kommuner

Mens det forventede antal af 80+ årige i 2030 i langt de fleste kommuner er steget i forhold til sidste år, er fremskrivningen faldet i andre kommuner. Få overblikket her.

Nye tal fra Danmarks Statistik: 60 procent flere +80 årige i 2030

Se her, hvor stor en stigning hver kommune vil opleve i antallet af +80-årige fra i dag frem til 2030 ifølge nye tal fra Danmarks Statistik.
Blandt andet personer med handicap risikerer at få dårligere service, når den nye udligningsreform træder i kraft. Kommunerne får nemlig et stort økonomisk incitament til at tage borgere hjem til tilbud i egen kommune, selvom det ikke nødvendigvis er det bedste tilbud.

Derfor gør ny udligning det dyrere at anbringe borgere udenfor kommunen

Nye tal viser, at udligningsreformen gør det væsentligt dyrere at anbringe borgere på tilbud udenfor kommunegrænsen. Få forklaringen her.
Finansminister Nicolai Wammen (S) og Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) måtte under forhandlingerne om en ny udligningsreform give indrømmelser til Morten Østergaard (RV) og Sophie Løhde (V). Resultatet er blandt andet, at hovedstadspuljen er blevet skræddersyet til at give tilskud til nogle helt bestemte kommuner.

Hovedstadspuljen er resultatet af politisk klippe-klistre-dag

Alt tyder på, at kriterierne i hovedstadspuljen under forhandlingerne blev skræddersyet til at tilgodese enkelte kommuner, mens andre kunne udelades. Se gennemgangen af alle ændrede kriterier her.

Analyse: Hovedstadskommuner bruger 11 procent mere på service end provinskommuner

En ny analyse foretaget af NB-Økonomi viser, at der er store regionale forskelle på serviceudgifterne. I hovedstadsområdet bruger man væsentligt flere penge end man gør i provinsen.
Borgmester i Albertslund Steen Christiansen (S) her fotograferet sammen med sin kollega i Glostrup, John Engelhardt (V), siger, at Albertslund har meget høje serviceudgifter på grund af udfordringer med integration og sociale problemer.

Borgmestrene: Vi yder den service, som borgerne forventer af os

Både i Vejle og Albertslund mener borgmestrene, at man til trods for store forskelle i serviceudgifterne yder en fin service til borgerne, som man kan være godt tilfreds med.

Borgerne vil opleve en større skatteændring end den, man kan læse i aftalen

Forligspartiernes offentliggjorte ændring i beskatningsgrundlaget er ikke den skatteændring, som borgerne i sidste ende vil mærke.
Børn af forældre med lav uddannelse vil udløse væsentligt større tilskud til kommunerne i det kommende udligningssystem. Fra næste år kan kommunerne nemlig indkassere 165.000 kroner for hvert barn med forældre med lav uddannelse.

Sådan ændres udgiftsbehovet for hvert af de socioøkonomiske kriterier

Mens hvert barn i en familie med kort uddannelse udløser 53.000 ekstra kroner, får kommunerne 25.000 kroner mindre per psykiatriske patient. Se alle ændringer i udgiftsbehovet her.

Danmark er bedre rustet mod coronakrisen end noget andet EU-land

Et stort overskud på den offentlige saldo og en fornuftig gæld mindsker risikoen for store offentlige besparelser i Danmark, som ramte kommunerne hårdt efter finanskrisen.

Centraliseringen sker også i land- yderkommuner

Nye tal afslører, at urbanisering ikke blot sker på nationalt plan, men også på lokalt plan. Borgere søger nemlig mod de større byer i kommunerne.

Erhvervsaktive strømmer mod bykommunerne

Samtidig med at yderområderne i kommunerne bliver lagt øde hen, flytter de 17-64 årige i stigende grad til bykommunerne.

Kommuner har brugt 1,9 milliarder over budget på handicapområdet i 2019

Kommunernes udgifter til voksne med handicap og særligt udsatte voksede mærkbart i 2019, uden man havde budgetteret med det. Se tallene for alle kommuner her.