Store fald i andel i plejeboliger siden 2010

Andelen af ældre, som bor i plejeboliger, er faldet markant siden 2010. Se tallene for alle kommuner her.
Finansminister Nicolai Wammen (S) er i disse dage travlt i gang med forhandlinger med Folketingets partier omkring en finanslov for 2021. Han har tidligere udtalt, at forhandlingerne først og fremmest handler om at "få Danmark bedst muligt igennem coronakrisen".

Finanslovsforhandlingerne går ind i den afgørende fase

Det spidser til med finanslovsforhandlingerne, og en aftale skal falde på plads indenfor de kommende uger. Forstå her, hvordan processen mod vedtagelsen af finansloven for 2021 ser ud.
Der var forventet en kolossal regning til de restauranter, natklubber, indkøbscentre, spillesteder, hoteller og alverdens andre erhverv, der har været påvirket af nedlukningerne under coronakrisen. Men et notat viser, at regningen ender med at blive væsentligt mindre, end man havde forventet.

Corona-pakker ender med at koste 62 milliarder mindre end forventet

Regeringen har ifølge notat overvurderet udgiften til hjælpepakker med 62 milliarder kroner - men det er inden de seneste hjælpepakker til en samlet pris af omkring 20 milliarder kroner.

Sådan har kommunerne klaret sig i tre års benchmark

Det er ofte de samme kommuner, som klarer sig godt og dårligt i alle benchmark. Overordnet klarer kommuner i Vestjylland sig bedst, mens kommuner på Vestegnen klarer sig dårligst.
Lemvig er den kommune, som ifølge NB-Økonomis benchmarkindikator har klaret sig bedst af alle. Lemvigs borgmester Erik Flyvholm er fra Venstre, og det e rbemærkelsesværdigt, at netop de Venstre-ledede kommuner generelt ligger ti placeringer bedre i benchmark end kommuner med Socialdemokratiske borgmestre.

Venstreborgmestre klarer sig markant bedre end andre i benchmark

Bare tre socialdemokratiske borgmestre kan blande sig i top femten over de kommuner, som har klaret sig bedst i benchmark. Alle de øvrige pladser sætter Venstre sig tungt på med Lemvig i spidsen.
Coronakrisen har sat fuld gang i landets jobcentre. Men antallet, der står på kanten til at falde ud af dagpengesystemet er faktisk faldet siden marts. Det skal dog ses som en naturlig konsekvens af, at man suspenderede anciennitetsoptællingen fra marts til august.

Færre er på vej ud af dagpengesystemet end før corona

10.000 personer havde i slutningen af august været på dagpenge i mere end halvandet år. Det er færre end før corona, men til gengæld får de sværere ved at finde job. Forstå sammenhængen her.
Computere med kunstig intelligens skal i fremtiden hjælpe sagsbehandlere i Københavns Kommune med at finde de borgere, som svindlet sig til offentlige ydelser ved ikke at oplyse deres korrekte adresse til borgerservice.

Kunstig intelligens skal opdage socialt bedrageri

Københavns Kommune sætter nu computere med kunstig intelligens ind i jagten på sociale bedragere. Computerne skal udvælge de sager, som sagsbehandlerne skal se nærmere på.
Danske kommuner tripper for at gøre en indsats mod klimaforandringerne, som blandt andet betyder lokale oversvømmelser. (Arkivfoto)

Kommunerne står i kø for at blive klimafrontløbere

Pilotprojekt med 20 kommuner som klimaspydspidser vokser nu med yderligere 46 kommuner landet over.

Nye tal for sygedagpenge flytter store millionbeløb for de enkelte kommuner

Der er stor forskel på, hvor meget antallet af sygedagpengemodtagere er steget i hver kommune. Men den statslige kompensation er den samme for alle, og derfor rammes kommunernes økonomi vidt forskelligt.

Antallet af offentlig forsørgede stiger voldsomt – og det skyldes ikke bare corona

Otte års fald i antallet af offentligt forsørgede blev vendt til ny stigning allerede i slutningen af 2018. Nu stiger antallet af førtidspensionister kraftigt.

Stigende antal førtidspensionister rammer især yderkommuner

Antallet af førtidspensionister stiger igen relativt kraftigt, og nye tal viser, at det især rammer mange yderkommuner.
Odsherred Kommune indfører firedages-uge for 300 administrative medarbejdere fra 1. september. (Arkiv)

Kommune giver ansatte fri hver fredag: Nu overvejer de at udvide ordning

Odsherred Kommune har gode erfaringer med firedages arbejdsuge.