Fire ud af ti toppolitikere: KL-formænd leverer ringe økonomiaftale

Fire ud af ti toppolitikerne i kommunerne vender tommelfingeren nedad over for det resultat, som KL-toppen ved Martin Damm og Jacob Bundsgaard har leveret med økonomiaftalen.
Det kan gå ud over elever med behov for specialundervisning, når de enkelte skoler selv skal finde pengene til den ekstra indsats. Sådan lyder kritikken fra en række organisationer. (Modelfoto)

I 78 kommuner hænger folkeskoler på regningen for specialundervisning

I 78 kommuner skal den enkelte skole selv betale noget af regningen, hver gang den sender en elev til specialundervisning. Regningen til den enkelte skole kan gøre, at elever ikke får de rette tilbud, lyder kritikken fra flere sider. Minister vil se nærmere på sagen.
Formændene (fra venstre) Mona Striib (FOA), Lizette Risgaard (FH) og Lene Roed (HK Kommunal) advarer S-regeringen om ubehagelige konsekvenser for ansatte i kommunerne og borgerne.

Fagbevægelsen til S-regering: Ny aftale kan gøre ondt på ansatte i kommunerne

Ofte er fagbevægelsen i samklang med S-regeringen, men med den nye økonomiaftale er det anderledes. Her advarer FOA og HK om, at ansatte i kommunerne kan komme i klemme.
S-regeringen bør bruge den nye 'spareaftale' som afsæt for at løsne op på budgetloven, mener FOA. Her ses formand Mona Striib og næstformand Thomas Enghausen.

FOA: Nu må regeringen løsne budgetloven

Den nye økonomiaftale gør det endnu mere nødvendigt, at regeringen ændrer budgetloven, så kommunerne får større råderet over egne penge. Det mener FOA.
KL-formand Martin Damm og næstformand Jacob Bundsgaard vedkender sig, at det er en stram økonomiaftale.

KL: Et markant skifte i dansk økonomi præger økonomiaftale

Økonomiaftalen for 2023 er på plads. Det er en kriseaftale, som markerer et markant skifte i dansk økonomisk politik, lyder det fra KL's formand og næstformand.
Finansminister Nicolai Wammen (t.v.) og KL-formand Martin Damm forhandler økonomiaftale for tiden. Hvert andet byrådsmedlem sætter spørgsmålstegn ved KL-forhandlingsstrategi.

Hvert andet byrådsmedlem køber ikke KL’s strategi under økonomiforhandlingerne

KL lægger op til at acceptere en stram økonomisk ramme for kommunerne, såfremt regeringen tager tydeligt ansvar for besparelser og smalhals. Men KL's strategi bliver afvist af hvert andet byrådsmedlem, viser rundspørge.
Et snævert flertal i byrådet i Lejre Kommune har besluttet at fyre kommunaldirektør Inger Marie Vynne.

Ballade om fyring af kommunaldirektør

Kommunaldirektøren i Lejre Marie Vynne er blevet fyret af et snævert borgerligt flertal i byrådet. Som noget usædvanligt i en personalesag har oppositionen i byrådet valgt at afgive en officiel mindretalsudtalelse.
Kommunerne får god tid til at følge, om ukrainske flygtninge sender boligområder på trist liste. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

Minister til kommunerne: Frygt ikke for at ukrainere får boligområder på trist liste foreløbig

Kommuner, som huser ukrainske flygtninge i meget udsatte boligområder, skal ikke foreløbigt frygte, at boligområder havner på den triste liste over såkaldte parallelsamfund. Det oplyser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et svar til Folketinget.
Ved installation af varmepumper som her - eller fjernvarme - i kommunale bygninger kan der hentes gevinster for både økonomi og klimaet. Det viser ny undersøgelse.

Styrelse: Kommunerne kan spare millioner ved at udfase olie- og gasfyr

4.440 kommunale og regionale bygninger opvarmes med enten olie- eller gasfyr. Der er både penge og CO2-udledning at spare ved at udskifte fyrene med fjernvarme eller varmepumper, fremgår det af ny undersøgelse. Omstillingen indgår i de aktuelle økonomiforhandlinger.
I stedet for at tale om penge til yderkommuner, så vil Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen hellere tale om at give dem flere muligheder.

Venstres formand: Debatten om yderområder fattiggøres af fokus på penge

Der er ingen grund til at sætte fokus på penge og udligning, når diskussionen falder på yderområderne. 'Det fattiggør debatten,' siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. I stedet vil han hellere tale om at give yderkommunerne mere frihed, slår han fast over for NB-Kommune.
Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) forklarer to alkohol-våde byrådsseminarer med, at det er et "meget vigtigt mål for skiftende byråd i Fredensborg Kommune at opbygge et godt og tillidsfuldt samarbejdsklima."

Administrationen skal kontrollere om politikere drikker mere end to genstande

Hvert byrådsmedlem fra Fredensborg Kommune drak i gennemsnit otte genstande på få timer til et introseminar i januar, og det er markant over de tilladte to genstande, som ifølge ekspert er grænsen, når det er for skatteydernes regning.
Kommunerne får en kæmpe opgave med at sørge for, at der hurtigt kommer flere solcelleparker, fjernvarmenet og vindmøller på land.

Oveblik: Her er regeringens energi-opgaver til kommunerne

Regeringens nye udspil giver kommunerne en række pligter og muligheder med udbygning af energiforsyningen. Her er fakta om, hvad kommunerne skal i forhold til udbygning af fjernvarme, vindmøller på land og solcelleanlæg.