Vækstkommuner kompenseres først efter tre år for stigende folketal

Kommuner med vækst i folketallet må selv lægge ud for dele af udgiftsstigningen til flere borgere i tre år på grund af udligningssystemet. Det kan presse kommuner med lav likviditet, da udgiften for stigende folketal falder på dag ét.
Sigurd Agersnap (t.v.) fra SF har stillet finansminister Nicolai Wammen (S) er §20-spørgsmål om den strukturelle beskæftigelse.

Wammen vil øge arbejdsudbud selv hvis den strukturelle beskæftigelse stiger

Selv hvis den strukturelle beskæftigelse viser sig at være 45.000 personer højere, end man aktuelt regner med, så vil regeringen fortsætte deres planlagte arbejdsudbudsreformer. Det viser en debat mellem SF og Wammen i Folketingssalen.
Alle kommunale øjne er stift rettet mod Finansministeriet. Meget tyder nemlig på, at kommunerne kun får sanktioner på overskridelse af servicerammen, såfremt regeringen ikke har tænkt sig at dække udgifterne til covid- og Ukraine fuldt ud.

Kommuner har reduceret risiko for sanktion på servicerammen

Flere kommuner har mindsket deres forventede overskridelse af servicerammen for 2022 ved at bremse hårdt op i forbruget. Der er derfor håb for at undgå en samlet sanktion til kommunerne.
Mens indenrigs- og sundhedsministeren Sophie Løhde (V) allerede er begravet i spørgsmål på sundhedsområdet. Så kniber det for kommunalordførerne med at få skudt spørgsmål afsted til ministeren.

Kommunerne er ikke på dagsordenen i det nye folketing

Kun tre ud af 111 spørgsmål til den nye indenrigs- og sundhedsminister kommer fra indenrigsudvalget. Ingen af de 12 nye kommunalordførere har stillet spørgsmål. Kommunale dagsordener kommer dermed skidt fra start i det nye Folketing.
Nicolai Wammen (S) slår fast, at kommunerne skal findes besparelser allerede for 2024. Samtidig læsser han flere administrative krav over på både kommuner og regioner.

Svar tyder på, at kommuner skal finde 700 mio. på administration allerede i 2024

Nyt svar til Folketinget viser, at kommunerne risikerer allerede i 2024 at skulle finde cirka 700 millioner kroner i administrative besparelser.

Se kort: Sådan kan administrative besparelser ramme din kommune i 2024

Med undtagelse af små ø-kommuner, skal alle kommuner ud og finde et millionbeløb på besparelser i administration i 2024. Det viser en beregning, som NB-Økonomi har foretaget.
Hans Stavnsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, mener, at statsministeren sammen med folketinget skal tage et ansvar for kommunernes økonomi frem for at love mere velfærd.

S-borgmester: Statsminister skubber ansvar om velfærden fra sig

Statsminister Mette Frederiksen skal tage ansvaret på sig, når det kommer til besparelser og velfærdsforringelser de kommende år. Det mener socialdemokratisk borgmester.
Regeringen lovede KL til økonomiaftalen for 2023, at man var med til at tage tage ansvaret for den økonomiske situation. Det føler mange borgmestre, at regeringen nu løber fra, fordi de melder ud om mere velfærd, samtidig med, at der kommer nedskæringer.

KL til statsminister: Vi kan ikke få øje på øget velfærd

Statsministeren må pege på, hvor den øgede velfærd skal komme fra, som hun har lovet i sin tale på Folketingets talerstol. "Vi kan ikke få øje på det," siger KL-formand Martin Damm til NB-Økonomi.
Mette Frederiksen (S) vil have bedre velfærd end i dag og flere investeringer i velfærd, siger hun i ny tale. Det skal lykkes gennem hårde prioriteringer og reformer, mener hun.

Statsministeren: Velfærden skal være bedre end i dag

Mens kommunerne er i fuld gang med en besparelsesproces, så fastholder Mette Frederiksen i åbningsredegørelsen fra Folketingets talerstol, at regeringen vil investere i velfærden. Hun anerkender dog, at det halter med finansieringen.

NB-Økonomi har været udsat for hackerangreb

NB-Økonomi har siden søndag været udsat for et hackerangreb. Siden er nu oppe at køre igen.
Regeringen vil have endnu bedre velfærd i det nære sundhedsvæsen, som kommer til at omfatte kommunerne.

Statsministeren forventer, at kommuner skal levere mere nær sundhed

Flere sygdomme skal forebygges, og der skal mere behandling, opfølgning og nærhed til, mener statsministeren. Det betyder flere opgaver til kommunerne, selvom finansieringen ikke nævnes med et ord i Mette Frederiksens tale.
Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg, er dybt provokeret af partifælle Benny Engelbrechts kontroversielle interview til Berlingske. Vindfeldt er her fanget i det blå lys på Kommunaløkonomisk Forum.

S-borgmester med hård kritik af Benny Engelbrecht

Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.