Inden træerne igen springer ud, så skal indenrigsministeren i den kommende regering beslutte, hvordan han vil korrigere for udgifterne til ukrainere og covid ved beregning af sanktioner for overskridelse af servicerammen. Der er to forskellige tekniske metoder, og valget mellem dem kan flytte tocifrede millionbeløb for mange kommuner og et trecifret millionbeløb for København.

Ministers valg af korrektionsmetode for sanktioner kan flytte store millionbeløb mellem kommunerne

Det bliver en gyser for mange kommuner, når indenrigsministeren til april skal beslutte, hvordan man vil korrigere servicerammen for udgifter til covid og ukrainske flygtninge. Læs her om de små detaljer med stor betydning.
Kort tid før Mette Frederiksen udskrev valg til Folketinget præsenterede regeringen reformudspillet Danmark Kan Mere III. En del af udspillet var, at kommunerne skulle spare 2,5 milliarder kroner på administrationsudgifterne, svarende til udgiftsvæksten fra 2013 til 2021. Det var blandt andet for at "sikre færre kolde hænder og flere varme hænder".

Administrationsudgifter afslører valgkamps-bluff

S, V og K gik alle tre til valg på at spare mindst 2,5 milliarder kroner på den kommunale administration under påskud af, at flere års vækst finansierede kolde hænder. Nu viser tal, at langt størstedelen af stigningen i udgifterne er på den borgernære administration.
Der er især to områder i Danmark, som klarer sig dårligt, hvis man måler kommunerne med kriterierne fra ghettolisten.

Sådan klarer kommunerne sig målt på ghettokriterierne

Der tegnes et markant Danmarkskort, hvis man bedømmer kommunerne ud fra de samme kriterier, der gælder på den såkaldte ghettoliste, som regeringen offentliggør i den kommende periode. Se her, hvordan din kommune klarer sig i den test.

Antallet af kommuner med kritisk lav likviditet vokser

På bare et år er antallet af kommuner med kritisk lav likviditet vokset fra to til fem, mens antallet af kommuner med en lav likviditet er stort set uændret.

Børsnedtur koster rige kommuner dyrt på likviditeten

Nedturen på børserne har sat sig i kommunernes likviditet. Tre ud af fire af de rigeste kommuner har det seneste år haft en dårligere udvikling end i de foregående fire år.
Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) spår, at dansk økonomi vil opnå marginal vækst på 0,1 procent i 2023.

Prognose: Dansk økonomi står til nulvækst i 2023

Den høje inflation vil få væksten i den danske økonomi til at gå i stå i 2023, spår OECD i ny prognose.

Inflationen i EU når nyt rekordniveau – 11,4 procent i Danmark

Inflationen i EU-landene er ikke set højere siden 1997, hvor Danmarks Statistik begyndte at opgøre den.
KL's formand og næstformand kan formentligt godt forberede sig på hårde forhandlinger med regeringen om, hvor store udgifter til COVID og ukrainske flygtninge, som kommunerne skal kompenseres for ved udregningen af en eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen.

Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen

Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen om covid og ukrainske flygtninge lurer forude.
Det kan få dramatiske effekter for de enkelte kommuner, hvis antallet af borgere som henvender sig i ledighedskøen på jobcentret pludseligt vokser.

Udgifter til ledige kan blive bombe under mange kommuners økonomi

Stigende udgifter til ledige og den afledte ændring i tilskuddet fra staten vil påvirke de enkelte kommuners økonomi dramatisk. Nogle kan tabe op imod 1.500 kroner pr. indbygger - andre kan vinde op imod 1.000 kroner. Det viser analyse baseret på udviklingen efter finanskrisen.

Kommunernes tab og gevinst på øget ledighed er vidt forskellig

Effekten af en vækst i ledigheden vil ramme kommunerne vidt forskellig. Se hvordan en udvikling - som efter finanskrisen - vil påvirke de enkelte kommuner.

Første tegn på faldende inflation

I dag kom det første spæde tegn på, at inflationen kan have toppet. Producentpriserne viser det største fald i femten år.
Kilde: Danmarks Statistik

Nye inflationstal øger kommuners tab på fejlagtig PL-regulering

Nye inflationstal peger på, at kommunernes tab på forkert prisskøn ved midtvejsregulering kan koste kommunerne helt op til 1,8 milliarder kroner mod de hidtil forventede 1,4 milliarder.