Frederiksbergs konservative borgmester Simon Aggesen er en af de udfordrede borgerlige borgmestre, som kan håbe på, at dagens meningsmåling markerer et vendepunkt for vælgernes opbakning til Socialdemokratiet.

Analyse: Ny måling skaber tvivl om S-fremgang ved KV-21

Ny meningsmåling, strejke blandt sygeplejersker og protester mod manglende penge til handicappede skaber tvivl om forventet fremgang for Socialdemokratiet ved KV21.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad afviser at nedsætte udvalg, der skal undersøge om tilsynet med kommuner og regioner er godt nok.

Minister afviser udvalg om skærpet tilsyn med kommuner

En lovændring fra 2017 har styrket tilsynet med kommuner og regioner. Derfor afviser indenrigsministeren forslag fra Venstre om udvalg, der skal undersøge, om nuværende tilsyn er godt nok.
Blot tre dage efter indgåelsen af økonomiaftalen med kommunerne, hvor regeringen klart anerkender og støtter kommunernes behov for at prioritere på det specialiserede socialområde, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S), at økonomiaftalen ikke vil medføre prioriteringer.

Minister undsiger centralt afsnit om handicappede i økonomiaftale

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser i et interview på P1, at kommunerne skal prioritere hårdt på det specialiserede socialområde. Kommuner har ifølge ministeren fået penge til at udvikle velfærden.

Tæt på rekordlavt antal kontanthjælpsmodtagere

Danmark er nu tæt på at have det laveste antal kontanthjælpsmodtagere i nyere tid. I marts var der blot 213 flere end i den hidtil laveste måned i juni 2008.

Store forskelle på udviklingen i antal kontanthjælpsmodtagere i kommunerne

Det historiske fald i antal kontanthjælpsmodtagere dækker over store kommunale forskelle. Se tallene for alle kommuner her.
KL-formand Jacob Bundsgaard og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose skal til at forklare deres bagland i kommuner og regioner, at den står på effektiviseringer/besparelser i 2022.

Sammenligning: Hverken regioner eller kommuner får dækket demografi og opdrift

Både kommuner og regioner skal effektivisere for at undgå en dårligere velfærd i 2022. Det viser sammenligning af de to nye økonomiaftaler.
Centerchef Claus Bjørnlund Strandmark fra Faxe er blevet afskediget efter stor budgetfejl. Men han afviser at stå alene med ansvaret.

Budgetfejl til 44 mio. koster centerchef jobbet

Faxe Kommune glemte at bruge KL-prognose i budget, og står nu med et hul på 44 millioner kroner i budgettet. Fyret centerchef afviser at stå alene med ansvaret.
Der findes ingen officielle billeder af det hasteindkaldte pressemøde om regeringens og KL's økonomiaftale, da Danmarks nationale nyhedburaeau Ritzau og dens fotografer heller ikke nåede frem med 18-19 minutters varsel. Men her er et privatbillede venligst udlånt af en embedsmand.

Mediekommentar: Finansministers PR-strategi udmanøvrerede KL og medierne

De store medier i Danmark må have røde ører, efter en kynisk men effektiv pressestrategi fra Finansministeriet fik regeringens tilbagetog i velfærdspolitikken til at forsvinde fra nyhedsfladen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.
Regeringen slår nu fast, at den hæver skattepuljen i udligningsaftalen med op til 28 millioner kroner, så blandt andet Gentofte ikke skal betale straf af skatteforhøjelser afledt af et tab på den den særlige overudligningsrabat. Det er en sejr for Gentoftes afgåede borgmester Hans Toft, der nu er "udligningsordfører" for den konservative gruppe i kommunen.

Rettet: Ny proces for skatteændringer skal sikre bedre budgetproces

Ny proces for 50 mio. kroners skattepulje skal sikre, at skattestigninger og nedsættelser kommer til at stemme. Samtidig hæves skattepulje i udligningsreformen med op til 28 millioner. Artiklen er rettet i forhold til tidligere version.
Finansministeren undgik de fleste kritiske spørgsmål ved stik imod sædvanen at indkalde til pressemøde med under 20 minutters varsel. Selv Danmarks nationale nyhedsbureau Ritzau nåede ikke frem.

S-regering opgiver velfærdsløft i spareaftale med kommunerne

Regeringen endte i et markant tilbagetog på velfærdspolitikken for at få en aftale med KL. Tidligere løfter om velfærdsløft på den kommunale service er nu erstattet af effektiviseringer og krav om prioritering inden for handicapområdet.
Tidligere finansminister Kristian Jensens borgerlige økonomiaftale med kommunerne fra 2018 ligner næsten til forveksling Nicolai Wammens socialdemokratiske fra 2021. Se en faktuel sammenligning her.

Økonomiaftale ligner til forveksling borgerlig aftale fra 2018 – se fakta her

Det kræver målfoto for at afgøre, om den nye økonomiaftale giver mere eller mindre velfærd end den borgerlige regerings sidste aftale fra 2018. Se fakta her.
Hjørring borgmester Arne Boelt fik skældud fra alle kanter, da kommunen lukkede plejecenteret Havbakken for at effektivisere driften af ældreområdet. Med den nye økonomiaftale kan borgerne se frem til flere af den slags effektiviseringer.

Økonomiaftale udløser effektiviseringer for langt over 400 millioner kroner

Effektiviseringer er tilbage som en officiel del af regeringens politik i den nye økonomiaftale. Og borgerne skal forvente langt større effektiviseringer end de omtalte 400 mio. kr. Se her hvorfor.