Forligspartierne bag den tidlige pension havde hverken analyser eller antagelser om, hvordan kommunerne skal spare 1,1 milliard kroner på beskæftigelsesindsatsen. Det fremgår af et svar til Folketinget.

Regeringen ved endnu ikke, hvordan kommuner skal spare 1,1 milliard kroner

Svar til Folketinget dokumenterer, at sparekrav på beskæftigelsesindsatsen blot er baseret på en formodning frem for analyser. Derfor skal regeringen først nu igang med at forberede udarbejdelsen af et idékatalog til, hvordan besparelserne kan udmøntes.
Den øgede udgiftsbyrde fra flere ældre rammer kommunerne meget forskelligt, og samtidig er det nye udligningssystem væsentligt dårligere til at kompensere kommunerne for de ekstraudgifter.

Analyse: Udligningsreformen og flere ældre vil øge uligheden mellem kommuner

Skæv demografisk udvikling kan sammen med udligningsreformen ramme især landkommuner i yderområderne hårdt, og dermed igen øge uligheden mellem kommunerne.
Lemvig Kommune er ifølge mange analyser en af landets bedst drevne kommuner. Alligevel står kommunen til at lide et tab på cirka 100 millioner kroner. Årsagen skal findes i det nye udligningssystem.

Lemvig står til hul i kommunekassen på 100 millioner kroner

En af Danmarks mest veldrevne kommuner står til kæmpetab på grund af flere ældre og en udligningsreform, som rammer en særlig gruppe af landkommuner meget hårdt.

Ni kommuner har størst risiko for tab på grund af demografi og udligning

Ni kommuner kan risikere store økonomiske tab på grund af det nye udligningssystems manglende evne til at kompensere for stigende udgifter til flere børn og ældre. En række andre kommuner vil også lide tab.
Hans Toft (K) kan se frem til mere tid sammen med hustru Lisbeth Damm,når han til maj forlader borgmesterposten i Gentofte efter 27 år på posten.

Den flittige og stædige bykonge takker af

PORTRÆT: Hans Toft er en af de helt store borgmestre i den kommunale danmarkshistorie. Det er ikke bare på grund af en særlig flid og stædighed, men også fordi han brænder for sin kommune 24-7, året rundt.

Coronakrisen har ramt bykommuner hårdest på beskæftigelsen

Coronakrisen har, modsat finanskrisen, ramt beskæftigelsen hårdest i bykommunerne og mildest i yder- og landkommuner. Se her, hvor hårdt de enkelte kommuner er ramt.
Novo Nordisk er bare en af de mange virksomheder, som sikrer samfundet store milliardindtægter fra selskabsskat. Men fra 2020 er det slut med de ekstraordinært store skattebetalinger, som vi har set de seneste år, og det vil påvirke kommunerne fra 2023.

Fald i selskabsskatter vil påvirke kommunerne i flere år fra 2023

De fattige kommuner kan glæde sig, mens de rige kan ærgre sig over en ny prognose, som viser, at kommunernes indtægter fra selskabsskat falder i en længere periode fra 2023 og frem.
Dagens offentliggjorte økonomiske redegørelse viser, at der er plads indenfor budgetlovens grænser til, at kommunerne kunne få overført udskudte serviceudgifter til 2021.

Der er plads til at overføre kommunal serviceramme til 2021 – men regeringen vil ikke

Fredag i sidste uge afviste regeringen kommunernes ønske om at overføre sparet udgiftsramme i 2020 til 2021. Nu viser nye tal, at regeringen har plads indenfor budgetloven til at hjælpe kommunerne.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender noget usædvanligt, at en lovtekst kan være så mangelfuld, at den ikke stopper refusionskaos i kommunerne, og at der derfor kan være brug for endnu en lovændring.

Minister erkender, at lovændring om refusionskaos kan være mangelfuld

En henvendelse fra det private konsulentfirma Dataproces betyder, at der er opstået så alvorlig tvivl om kvaliteten af en lovændring vedtaget torsdag formiddag, at ministeren nu sætter sine embedsmænd til at undersøge sagen nærmere.

Faktatjek: Er det korrekt, at udligning går til administration og kulturhuse?

Nye Borgerlige og De Radikale røg tirsdag i totterne på hinanden om effekten af udligningsreformen. Striden består i, om vinderne af udligningsreformen bruger pengene på administration og kultur. Læs faktatjek her.
Rasmus Jarlov (K) rettede heftig kritik af både Venstre og regeringen, da han i går aftes argumenterede for, at en række kommuner skal fritages for de sanktioner, som medfølger af skattestigninger i en række nordsjællandske kommuner.

Borgerlig splid om udligning da flertal afviste K-ændringsforslag til udligningsreform

Konservatives forslag om at lette de sanktioner, som en række nordsjællandske kommuner skal betale for at hæve skatten, blev nedstemt i Folketinget tirsdag aften.

Prognose rammer op til fire procent skævt på kommuneniveau

Befolkningsprognosen rammer op til fire procent skævt allerede efter to et halvt år. Se her, hvor meget prognosen fra maj 2017 ramte forkert på folketallet i 2020 for hver enkelt kommune.