Der er ifølge NB-Økonomis oplysninger lang vej til en ny budgetmodel. Der er dog allerede nye modeltanker i gang på både service- og anlægsdelen.

Analyse: Lang vej til løsning af budgetkrisen

Forsamlingshusmøder på konferencen KØF viser, at der er meget lang vej til en løsning af krisen i kommunernes budgetsamarbejde.
Venstres indenrigsordfører Anni Matthiesen tvinger nu Socialdemokratiet til at undsige partiets tidligere afvisning af at udvide frikommuneforsøget til alle 98 kommuner,

Venstre tester regeringens vilje til frikommuneforsøg i Folketinget

Venstre udfordrer regeringen ved at genfremsætte beslutningsforslag om udvidelse af frikommuneforsøg, som Socialdemokratiet skød ned så sent som i maj.
KL-formand Jacob Bundsgaard kræver, at Folketinget i forbindelse med nye velfærdsløfter i fremtiden ikke alene skal finde pengene men også anvise, hvor arbejdskraften skal komme fra.

KL-formand: Folketinget skal huske at anvise arbejdskraft til bedre velfærd

KL formand kræver, at Folketinget i fremtiden anviser, hvor ekstra arbejdskraft skal komme fra, når man lover bedre velfærd.
Lyngby-Taarbæk Kommune starter en lønskrue uden ende, når de tilbyder en bonus til nyansatte pædagoger på 15.000 kroner, siger Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S). Han vil derfor have KL til at gå ind i sagen.

Borgmester retter kritik mod ny pædagog-bonus i Lyngby-Taarbæk

Lyngby-Taarbæk vil give nyuddannede pædagoger en ansættelsesbonus på 15.000 kroner. Men det møder kritik fra nabokommune, der frygter, at det bliver en lønskrue uden ende. Borgmester Thomas Lykke Pedersen vil derfor have KL til at se på sagen.
Det er en historisk ny tilgang til afbureaukratisering, som statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede i sin nytårstale.

Analyse: Historisk forslag om afbureaukratisering

Det er historisk set en ny og uhørt radikal tilgang til afbureaukratisering, som statsministeren lancerede i sin nytårstale. Men netop derfor kan det ende i ingenting, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
Novo er en af de danske virksomheder, som er med til at sikre en rekordstor indtægt fra selskabsskat for 2021. Men for 80 kommuner er det en dårlig nyhed, for de taber penge på rekorden i 2024.

Rekordhøj selskabsskat flytter cirka 220 mio. kr. fra fattige til rige kommuner

Regeringen spår rekordhøje selskabsskatter i 2021. Det vil give cirka 18 primært hovedstadskommuner et løft på omkring 220 mio. kr. i 2024. De resterende 80 kommuner får tilsvarende tab.

Udligningssystem straffer kommuner med mange ældre

Kommuner med den største andel af ældre bliver voldsomt underkompenseret, når pengene til den kommunale medfinansiering (KMF) bliver fordelt. Se tallene for alle kommuner her.
Ifølge NB-Økonomis oplysninger opdagede Sophie Løhde (V) først søndag aften efter en omtale i NB-Økonomi, at et nyt lovforslag ville rulle en tredjedel af udligningsreformen tilbage. Derefter udspillede der sig angiveligt en større konflikt mellem Venstre og skatteminister Morten Bødskov, som mandag er endt med aftale om kompensation til alle kommuner med tab.

V tvinger regeringen til at kompensere kommuner med 450 mio. kr.

Alle kommuner med nettotab på nyt beregningsgrundlag for erhvervsdækningsafgifter bliver nu kompenseret fuldt ud. Det sker efter dramatisk konflikt i kølvandet på artikel i NB-Økonomi.

23 kommuner kan tabe mere end 1.000 kr. pr. indb. på datakaos

50 kommuner vil fra 2019-2022 samlet tabe omkring 2,5 milliarder kroner på den kommunale medfinansiering af KMF'en. Problemet er, at kommunernes betaling af KMF er baseret på data, som er særdeles usikre.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med 44 pct. siden toppen

Mens de bedste kommuner har skåret antallet på kontanthjælpsydelser med over 60 procent, så har andre kun reduceret antallet med cirka 25 procent. Se tallene for din kommune her.

Fire områder i Danmark har dobbelt så mange på kontanthjælp

Danmark har nu tæt på 100.000 kontanthjælpsmodtagere, og det er rekordlavt. Men der er stadig fire røde områder I Danmark med usædvanligt mange på kontanthjælp.
Liberal Alliance kræver, ifølge undervisningsordfører Henrik Dahl, en udvidelse af friskoleforsøg for folkeskolen for at acceptere en sænkning af klassekvotienten.

LA kræver udvidelse af frikommuneforsøg for at acceptere lavere klassekvotient

Liberal Alliance kræver udvidelse af frihedsforsøg på skoleområdet til andre kommuner end Esbjerg og Holbæk for at acceptere laver klassekvotienter i 0-2 klasse.