Regeringens helt store slagnummer i en kommende sundhedsreform er skrappere krav til tobak og alkohol. Det bliver nu ikke en del af reformen, men kørt ud i et nyt og formentlig smallere forhandlingsspor. Det kan få store konsekvenser for sundheden i kommunerne.

Bekæmpelse af den kommunale ulighed i sundhed har lidt et knæk

Regeringens forslag til skrappere krav til tobak og alkohol er skoddet i den kommende sundhedsreform. Det er ellers de enkeltstående tiltag, som bedst kan mindske uligheden i sundheden i kommunerne.
Professor Jes Søgaard gennemgår, hvordan uligheden i sundhed også slår igennem geografisk. Danskerne får således mere sundhed og pleje i byerne end på landet.

Konference: Ulighed i sundhed er stort problem

Ulighed i sundhed er et stort problem, der både rammer geografisk og socialt skævt. Men løsningerne er så komplicerede, at det kan have lange udsigter at få sundhedsuligheden nedbragt.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfter nu overfor Folketingets Sundhedsudvalg, at der først kommer en løsning på den skandaleramte KMF i 2024.

Løsning på KMF-kaos kommer først i 2024

Regeringen har nu definitivt skudt en løsning på de kaotiske forhold omkring den kommunale medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsenet til 2024. 52 kommuner lider yderligere tab på op til 600 mio. kr..

52 kommuner taber 634 mio. kr. om året på KMF

Med den fortsatte fastfrysning af kommunernes medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsnet i 2023 fortsætter nogle kommuner med at få milliongevinster, mens andre taber stort. Se den årlige effekt for din kommune her.
Slagelse Kommune får et ordentligt stød i kommuneøkonomien, hvis de skal tilpasse sig nye nationale standarder i det nære sundhedsvæsen og samtidig mister kommunen væsentlig finansiering, hvis KMF afskaffes.

Nye sundhedsopgaver og afskaffelse af KMF vil sætte fattige kommuner under pres

Det er nogle af landets fattigste kommuner, der vil komme under pres, hvis KMF afskaffes, og kommunerne skal leve op til nationale standarder for nær sundhed uden at få ekstra penge.
Borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) kan glæde sig over, at hans kommune igen i 2023 får en gevinst på næsten 100 mio. kr. ved at KMF fastholdes i sin nuværende form. Flere af hans partikollegaer kan også glæde sig over store gevinster.

26 S-kommuner vinder over en halv milliard på KMF-smøleri

Det er især socialdemokratiske borgmestre, som kan glæde sig over regeringens langsommelige håndtering af de skæve KMF-betalinger, mens de konservative kommuner er de store tabere.
Regeringen og partierne bag aftalen om reformen af den kommunale udligning kunne for to år glæde sig over, at de havde gennemført en udligningsreform. Men nu kan en afskaffelse af KMF fra 2024 betyde, at flere kommuner står med helt andre økonomiske forudsætninger.

Afskaffelse af KMF vil ændre på effekt af udligningsreform for mange kommuner

En afskaffelse af KMF'en vil ændre afgørende på effekten af udligningsreformen. Se tallene for hver enkelt kommune her.
Kommunerne skal ikke regne med ekstra driftsbevillinger til at opfylde de kvalitetsplaner, som er en del af den sundhedsreform, som sundhedsminister Magnus Heunicke fremlagde for nyligt. Baseret på tal fra regeringen egne eksperter, så har NB-Økonomi udregnet, at det kan koste kommunerne mellem 1,4 og 3,6 milliarder kroner.

Analyse: Nationale standarder i sundhed kan koste kommunerne 3,6 milliarder

Hvis den nære sundhed i alle kommuner skal på niveau med nogle af de bedste som følge af sundhedsreformen, skal der ansættes op mod 7.500 flere sundhedsmedarbejdere i kommunerne til en pris på 3,6 mia. kroner om året.
På råhuset i Guldborgsund Kommune kan de forberede sig på en massiv omstilling af sundhedsindsatsen, hvis regeringens ønsker om en national kvalitetsstandard i nær sundhed bliver til virkelighed.

Her er kommunerne der rammes hårdest af nationale standarder i sundhed

31 kommuner har både færre sundhedsmedarbejdere pr. 1.000 ældre end landgennemsnittet og en højere sundhedsbyrde end gennemsnittet. De kan blive hårdt ramt af nationale kvalitetsstandarder i sundhed.
Regeringen har længe lovet kommunerne og vælgerne, at man dækker udgifterne, når der kommer flere ældre. Samtidig må det ikke kunne mærkes på velfærden. Nye tal viser, at præmissen ikke holder.

Antallet af ansatte pr. ældre er faldet under S-regeringen

Der er færre medarbejdere pr. 1.000 ældre i den kommunale ældrepleje i dag, end da regeringen kom til magten i 2019, viser nye tal. Udviklingen er sket trods regeringens løfter om, at pengene følger med det stigende antal ældre.

Så stor er forskellen i den nære sundhed mellem kommunerne

Antallet af sundhedsmedarbejdere på det kommunale sundheds- og ældreområde varierer mellem kommunerne fra under 10 til over 40 pr. 1.000 ældre. Se tal for alle kommuner her.
Sundhedsministeriet melder nu ud til NB-Økonomi, at hele omdrejningspunktet for en kommende sundhedsreform bliver de ældre og kronikerne. Dermed får KL deres krav om at samtænke sundhed og ældre opfyldt.

Omdrejningspunkt for sundhedsreform bliver ældre og kronikerne

Sundhedsministeriet melder klart ud til NB-Økonomi, at ældreområdet får den væsentligste rolle i en kommende sundhedsreform. Dermed får KL sit ønske opfyldt om at samtænke ældre- og sundhedsområdet.