Ny KMF: Sådan påvirker nye data slutresultatet

Nu begynder de data, som skal danne grundlag for ny KMF, at være klar. Se hvordan centralt datasæt vil kunne påvirke betalingen for alle kommuner.
Hele ideen bag den kommunale medfinansering af sundhedsvæsenet KMF er, at kommunerne skal have et incitament til blandt andet at forebygge unødvendige indlæggelser af ældre. Men nu viser det sig, at der ikke er nogen klar sammenhæng mellem antallet af sundhedspersonale og antallet af forebyggelige indlæggelser.

Antal forebyggelige indlæggelser følger hverken personale eller sundhedstilstand

Antallet af såkaldte forebyggelige indlæggelser har ingen sammenhæng med antallet af sundhedspersonale i kommunerne, og kun en svag sammenhæng med sundhedsbyrden i kommunerne.

Markant flere forebyggelige indlæggelser på Sjælland end i Vestdanmark

Kommunerne i Vestdanmark er markant bedre til at undgå forebyggelige indlæggelser end kommunerne i Østdanmark. Se tallene for alle kommuner her.
Regionrådsformand Stephanie Lose (V) frygter et stort problem i sundhedsvæsenet for både 2022 og 2023, hvis ikke regeringen kompenserer for inflationen.

Regeringen har endnu ikke afvist at kompensere regionerne for inflation

Danske Regioner forventer en ekstra regning på 0,6 mia. kr. på grund af inflation. De venter forsat på svar fra Regeringen, om de bliver kompenseret.
Medierne, FOA og sosuerne selv er med til at skabe et dårligt image af faget. Det kan blive en negativ spiral i forhold til rekruttering. VIVE har udarbejdet 31 punkter til, hvordan sosuer kan arbejde med et bedre image.

Sosu’er er med til at skabe et dårligt image af deres fag

Ny undersøgelse fra VIVE viser, at sosu'er selv kan være med til at skabe et dårligt image af faget. VIVE er klar med 31 punkter til, hvordan man kan forbedre fagets image.
KL-formand Martin Damm (V), er glad for, at der er landet en aftale mellem KL, Danske Regioner og regeringen om udmøntningen og implementeringen af sundhedsreformen.

KL, regeringen og Danske Regioner har landet aftale om sundhedsreform

Mandag landede en aftalen mellem regeringen, KL og Danske Regioner om indholdet og implementeringen for den nære sundhed i sundhedsreformen. Kommunerne får 1,5 mia. kr. frem til 2029.
Pressemøde i finansministeriet om økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen. Aftalen kan få konsekvenser for kommunerne, fordi den ifølge formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) ikke løser presset på sundhedsvæsenet. Det kan betyde mere opgaveglidning fra regioner mod kommuner.

Pres på sundhedsvæsen løses ikke med økonomiaftalen med regionerne

Presset på sundhedsvæsenet og -personalet bliver ikke løst med den nye økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. Det fortæller formand for Danske Regioner Anders Kühnau til doorstep i Finansministeriet.
Kommunerne fik ikke ekstra penge i økonomiaftalen til det kommende store løft af sundhedsopgaver.

Kommunerne får ikke flere penge til sundhed i økonomiaftalen

Regeringen giver ikke en ekstra håndsrækning til kommunerne, hvad angår opgaveglidninger på sundhedsområdet. Kommunerne fik dog omkring 200 mio. kr. om året fra sundhedsreformen. Det fremgår af den nye aftale.
Løfterne fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om bedre nær sundhed til borgerne står i kontrast til finansieringen. Aftalen sikrer en gennemsnitskommune 5,5 ekstra sygeplejerske.

Sundhedsaftale: Nye krav og få penge til kommunerne

Læs her hvilke nye krav staten vil stille til kommunerne, som i gennemsnit kun får finansiering svarende til otte nye sygeplejersker.
Sundhedsprofessorer mener ikke, at sundhedsreformen får gjort op med den ulighed, der er på sundhed i kommunerne. Det betyder, at kommunerne formentlig kan se langt efter at hæve kvalitetsstanderne til de kommuner, som har flest sundhedspersonale pr. ældre.

Sundhedseksperter: Sundhedsreform løser ikke uligheden i kommunerne

Flere sundhedseksperter er enige i, at sundhedsreformen ikke får gjort grundlæggende op med den ulighed, der er i sundhed i kommunerne. Der er ikke afsat nok penge, og kvalitetsstandarder vil blot øge de kommunale opgaver.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan ikke svare på, hvor vidt sundhedsreformen løser uligheden i sundheden, når det kommer til antal sygeplejere i kommunerne.

Sundhedsminister ved ikke, om sundhedsreform vil hæve antal sygeplejersker i kommunerne markant

Magnus Heunicke kan ikke svare på, om ny sundhedsreform vil give et markant løft i antallet af sygepersonale pr. ældre i kommunerne. Dermed er det uklart, om reformen vil løse den store ulighed på sundhed i kommunerne.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser kritik fra KL af, at regeringens plan for bedre hjælp til personer med handicap er underfinansieret.

Astrid Krag afviser KL-kritik af manglende finansiering af handicapudspil

Socialministeren afviser, at hendes nye plan for bedre hjælp til handicappede vil koste flere penge end de 100 millioner kroner, som er afsat i planen. 'Dermed er der ikke tale om nye udgifter for kommunerne,' skriver hun i en kommentar.