Bekæmpelse af den kommunale ulighed i sundhed har lidt et knæk
Regeringens forslag til skrappere krav til tobak og alkohol er skoddet i den kommende sundhedsreform. Det er ellers de enkeltstående tiltag, som bedst kan mindske uligheden i sundheden i kommunerne.
Konference: Ulighed i sundhed er stort problem
Ulighed i sundhed er et stort problem, der både rammer geografisk og socialt skævt. Men løsningerne er så komplicerede, at det kan have lange udsigter at få sundhedsuligheden nedbragt.
Løsning på KMF-kaos kommer først i 2024
Regeringen har nu definitivt skudt en løsning på de kaotiske forhold omkring den kommunale medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsenet til 2024. 52 kommuner lider yderligere tab på op til 600 mio. kr..
52 kommuner taber 634 mio. kr. om året på KMF
Med den fortsatte fastfrysning af kommunernes medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsnet i 2023 fortsætter nogle kommuner med at få milliongevinster, mens andre taber stort. Se den årlige effekt for din kommune her.
Nye sundhedsopgaver og afskaffelse af KMF vil sætte fattige kommuner under pres
Det er nogle af landets fattigste kommuner, der vil komme under pres, hvis KMF afskaffes, og kommunerne skal leve op til nationale standarder for nær sundhed uden at få ekstra penge.
26 S-kommuner vinder over en halv milliard på KMF-smøleri
Det er især socialdemokratiske borgmestre, som kan glæde sig over regeringens langsommelige håndtering af de skæve KMF-betalinger, mens de konservative kommuner er de store tabere.
Afskaffelse af KMF vil ændre på effekt af udligningsreform for mange kommuner
En afskaffelse af KMF'en vil ændre afgørende på effekten af udligningsreformen. Se tallene for hver enkelt kommune her.
Analyse: Nationale standarder i sundhed kan koste kommunerne 3,6 milliarder
Hvis den nære sundhed i alle kommuner skal på niveau med nogle af de bedste som følge af sundhedsreformen, skal der ansættes op mod 7.500 flere sundhedsmedarbejdere i kommunerne til en pris på 3,6 mia. kroner om året.
Her er kommunerne der rammes hårdest af nationale standarder i sundhed
31 kommuner har både færre sundhedsmedarbejdere pr. 1.000 ældre end landgennemsnittet og en højere sundhedsbyrde end gennemsnittet. De kan blive hårdt ramt af nationale kvalitetsstandarder i sundhed.
Antallet af ansatte pr. ældre er faldet under S-regeringen
Der er færre medarbejdere pr. 1.000 ældre i den kommunale ældrepleje i dag, end da regeringen kom til magten i 2019, viser nye tal. Udviklingen er sket trods regeringens løfter om, at pengene følger med det stigende antal ældre.
Så stor er forskellen i den nære sundhed mellem kommunerne
Antallet af sundhedsmedarbejdere på det kommunale sundheds- og ældreområde varierer mellem kommunerne fra under 10 til over 40 pr. 1.000 ældre. Se tal for alle kommuner her.
Omdrejningspunkt for sundhedsreform bliver ældre og kronikerne
Sundhedsministeriet melder klart ud til NB-Økonomi, at ældreområdet får den væsentligste rolle i en kommende sundhedsreform. Dermed får KL sit ønske opfyldt om at samtænke ældre- og sundhedsområdet.