Blot tre dage efter indgåelsen af økonomiaftalen med kommunerne, hvor regeringen klart anerkender og støtter kommunernes behov for at prioritere på det specialiserede socialområde, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S), at økonomiaftalen ikke vil medføre prioriteringer.

Minister undsiger centralt afsnit om handicappede i økonomiaftale

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser i et interview på P1, at kommunerne skal prioritere hårdt på det specialiserede socialområde. Kommuner har ifølge ministeren fået penge til at udvikle velfærden.
"Vi er vrede", siger formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen om den nye økonomiaftale.

Handicappede er vrede over ‘fuckfinger’ fra KL og regeringen

Handicaporganisationer er vrede på KL og regeringen efter økonomiaftale, som ingen ekstra midler afsætter til handicappede. 'KL kan ikke have lagt de allerstørste kræfter i det,' lyder kritik. Organisationerne håber på hjælp fra Folketinget.
Holbæk Kommune med borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i spidsen er blandt de kommuner, som er på vej mod store budgetoverskridelser på det specialiserede socialområde i 2021. Derfor har kommunen igangsat en handlingsplan, der skal spare kommunen 21 millioner kroner i år.

Det specialiserede socialområde skrider med 800 mio. kr. – nye besparelser på vej

Kommunerne er endnu en gang på vej mod et stort merforbrug på det specialiserede socialområde i 2021. Mange kommuner skal enten spare på området eller finde pengene på andre velfærdsområder.
Kommunerne skal nå at flytte sociale klienter hjem til institutioner indenfor kommunegrænsen inden nytårsaften, hvis de vil nyde godt af nyt forstærket incitament til at holde borgerne indenfor egen kommunegrænse. Mange kommuner mener dog, at gevinsten er så absurd, at de ikke vil udnytte muligheden.

Nytår er deadline for at hjemtage anbragte for at få udligningsgevinst

Kommuner skal flytte borgere på sociale institutioner hjem til kommunen inden nytår for at opnå stor udligningsgevinst i 2023.
Ydelseskommissionens formand, Torben Tranæs, kunne mandag fortælle om kommissionens anbefalinger.

Ydelseskommission anbefaler kontanthjælpsloft skrottet

Det nuværende ydelsessystem er til tider ulogisk og uoverskueligt, siger kommissionsformand. Læs de vigtigste anbefalinger her.
Borgmesterkandidat Merete Amdisen (S) må sammen med det øvrige byråd i Ishøj bide i det sure æble og finde besparelser.

Handicappede gør at Ishøj må spare

Især udgifter til fysisk og psykisk handicappede får kommune til at udarbejde sparekatalog. Udgifterne på det specialiserede socialområde stiger og stiger.
En ny benchmarkinganalyse sætter fokus på overgangen fra barn til voksen i psykiatrien. Særligt misbrug, uddannelse og familieforhold har en afgørende betydning for, om man bliver hængende.

Flere børn fortsætter i psykiatrien ind i voksenlivet

Ny benchmarkinganalyse viser en stigning i andelen af børn i psykiatrien, der også er i psykiatrien som voksne. En række socioøkonomiske karakteristika kendetegner dem, der bliver i psykiatrien.
"De midler regeringen tillader os at bruge, matcher ikke de løfter, regeringen giver befolkningen," siger KL-formand Jacob Bundsgaard med henvisning til socialområdet.

KL kræver fem milliarder kroner til handicappede

KL vil have tilført så meget som fem mia. kr. til det specialiserede socialområde. Kommunerne er trætte af at være skydeskive for kritik fra handicappede, organisationer og regeringen.
"Vi vil bruge økonomiforhandlingerne til at sætte en fælles retning for, hvad vi vil med socialområdet,” siger Ulrik Wilbek, formand for KL’s Socialudvalg.

KL har 13 forslag til forbedringer af socialområdet

KL har før økonomiforhandlingerne 13 forslag til, hvordan fysisk og psykisk handicappede kan få bedre hjælp. Sagsbehandlingen skal styrkes, kvaliteten skal højnes, og der skal opsamles mere viden. Blandt forslagene er ansættelse af flere socialrådgivere og bedre efterværn.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterede i går aftalen om Børnene Først sammen med socialordførere på tværs af næsten alle Folketingets partier. Et dyk ned i tallene viser, at aftalen giver en gennemsnitskommune mulighed for at gennemføre én ekstra anbringelse om året.

Ministerens hemmelige tal: En ekstra anbringelse om året pr. kommune

Socialministeren har både over for offentligheden og forhandlerne afvist at oplyse antallet af ekstra anbringelser som følge af ny aftale. Tal fra ministeriet viser, at det maksimalt er 600 anbringelser - svarende til en om året pr. gennemsnitskommune.
Flere og tidligere anbringelser var det centrale punkt, da social- og ældreminister Astrid Krag (S) i januar præsenterede udspillet til 'Børnene Først'. Et simpelt regnestykke viser, at den endelige aftale kan give gennemsnitskommunen en ekstra anbringelse om året over seks år.

Fakta om børneaftale: Her er regnestykket

Selvom man ved præsentationen af den nye aftale om 'Børnene Først' kunne få et indtryk af, at markant flere børn bliver fjernet, så viser tallene noget helt andet. Se regnestykket her.
"Det vil være ude af proportioner, hvis vi skulle til at rive boliger ned," siger borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S).

Én kriminel for meget: 386 lejligheder skal afvikles

Blot på grund af én kriminel for meget skal 386 lejligheder rives ned, sælges eller ombygges. Indenrigsministeren siger, at han ikke kan give dispensation.