Hverken Mai Mercado (K) eller Ellen Trane (V) ønsker at prioritere klasseloft højt i forligskredsen. De vil i stedet have fokus på at gøre noget ved inklusionen. Det kan betyde, at finanslovens hensigtserklæringer ikke bliver realiseret.

Flertal for klasseloft mangler i forligskreds

V og K vil hellere satse på opgør med inklusion end at bruge penge på sænkelse af klasseloft. Derfor kan dele af regeringens finanslov hænge i tynd tråd.
En faktuel gennemgang af dagens finanslovsaftale viser, at politikerne på en række områder overdriver effekten af aftalen - præcis som dele af erhvervslivet overdriver effekten af grønne tiltag.

Analyse: Partier oversælger velfærd i finanslov – se tallene her

Løfterne i Finansloven ligner til forveksling "velfærds-washing". Se, hvor meget pengene egentligt rækker til i forhold til de gyldne løfter.

Folkeskole: Forældre er mest tilfredse i yderkommuner

Ny benchmark på skoleområdet viser, at forældre i yderkommuner er dem, der er mest tilfredse med skolerne, når man tager højde for forskelle i elevgrundlaget.
Forældrene er ikke mere tilfredse med kommunens folkeskoler, bare fordi kommunen bruger flere penge på området. Det viser en analyse foretaget af NB-Økonomi.

Flere penge til folkeskolen giver ikke højere tilfredshed

Der er ingen sammenhæng mellem tilfredsheden i benchmarkinganalyse af folkeskoleområdet og hvor mange penge, kommuner bruger på området.

Store forskelle i andel af børn med sen skolestart

I nogle kommuner er det hver 50. barn, som starter sent i skole - i andre er det hvert tiende. Se tallene for alle kommuner her.
Folketingets ønske om at kunne tage æren, når eleverne i de kommende uger får flødeboller, pizza eller ekstraundervisning har udløst en omfattende pseudo-kontrol, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Kommentar: Pseudo-kontrol med skolepenge udløser bureaukrati

Kommunerne og skolerne kan reelt bruge pengene fra trivselspulje helt, som de vil. Krav om regnskaber er derfor pseudokontrol uden nogen effekt, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
Med havnen og grønne områder lige i nærheden samt målrettet arkitektur er der lagt op til, at Børne- og Ungeuniverset kan blive lidt af en drøm. Illustrationen her er fra Lokalplanen og er lavet for at give en idé om, hvordan der kan komme til at se ud.

Ups – udbud af stort, nyskabende projekt må gå om

Udbuddet af et storstilet og nyskabende skole- og ungeunivers må gå om. Kommune har ikke overholdt udbudsreglerne.
Tølløse Skole i Holbæk Kommune. Tidligere var skolen under en fælles ledelse sammen med fem andre skoleafdelinger, men nu har skolen igen fået egen ledelse og egen skolebestyrelse som en del af kommunens nye skolestruktur.

Flere kommuner tilbageruller centralisering af skolerne

Efter mange år med lukning af de små skoler og sammenlægning af ledelse og administration, ruller flere kommuner nu skolernes centralisering tilbage.
"Man går rundt og er lidt frygtsom," fortæller May Bjerre Eiby (th) om sin erfaring med at arbejde på plejehjem i kommunerne. Større åbenhed om godt og skidt i kommunerne blev efterlyst på konference, hvor sagen med plejesvigt af 90-årige Else Marie Larsen gav debat (tv).

Ekspert: Vi skal væk fra syg tavshedskultur i kommunerne

Ledere og politikere i kommunerne har et kæmpe ansvar for at få gjort op med syg tavshedskultur i kølvandet på 'Else-sagen' om plejesvigt. Det siger psykolog på konference, hvor der kraftigt blev efterlyst større åbenhed om kritiske forhold og respekt for faglighed.
Sofie Carsten Nielsen, politisk leder af De Radikale, er meget begejstret for, at ungdomsuddannelserne nu får ekstra penge.

Ungdomsuddannelser bliver sikret løft i finansloven

Der bliver afsat 1,7 milliarder kroner fra næste år og til og med 2024 til ungdomsuddannelser. 'Nu får vi begyndt helbredelsen (af ungdomsuddannelserne, red.) helt reelt,' siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R).
Skoleledere har som andre chefer i det offentlige fået ekstra at se til under corona-pandemien. Mange af cheferne føler sig stressede.

Undersøgelse under corona: Offentlige ledere mærket af stress og overarbejde

En masse overarbejdstimer under coronakrisen i foråret har ført til stress blandt en del offentlige ledere. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.700 ledere i det offentlige. Skoleleder Peter Nellemann har mærket presset på egen krop.
Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V) til virtuelt møde med statsminister Mette Frederiksen (S) og de seks øvrige borgmestre i frikommuneforsøget.

Frikommuneforsøg skudt i gang med virtuelt håndslag

Regeringens frikommuneforsøg blev torsdag sat i værk ved virtuelt møde mellem statsministeren og de syv udvalgte kommuners borgmestre.