Pressen er på grund af journalisternes manglende viden om offentlig velfærdsøkonomi ude af stand til at stille kritiske spørgsmål til regeringens velfærdsspin, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.

Kommentar: Ukritiske medier giver regering frit spil for velfærdsspin

Manglende viden betyder, at dansk presse er udstillet som ude af stand til at sikre borgerne en kritisk dækning af regeringens velfærdsspin, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.
Københavns Kommunes tidligere overborgmester Frank Jensen (S) overdrager her værtsskabet til den nye DM i Skills vært tidligere Fredericiaborgmester Jacob Bjerregaard (S) tilbage i 2020. Sidstnævnte er trods tidligere skandalesager i dag blevet spindoktor for skatteminister Jeppe Bruus.

Eksborgmester med møgsager bliver særlig rådgiver for skatteminister

Politiet meddelte forrige år, at der ikke indledes straffesag mod eksborgmester Jacob Bjerregaard. Han er ny særlig rådgiver.
Mette Frederiksen (S) vil have bedre velfærd end i dag og flere investeringer i velfærd, siger hun i ny tale. Det skal lykkes gennem hårde prioriteringer og reformer, mener hun.

Statsministeren: Velfærden skal være bedre end i dag

Mens kommunerne er i fuld gang med en besparelsesproces, så fastholder Mette Frederiksen i åbningsredegørelsen fra Folketingets talerstol, at regeringen vil investere i velfærden. Hun anerkender dog, at det halter med finansieringen.
De tre partiledere fra henholdsvis Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne, som tilsammen udgør flertalsregeringen, var i dag samlet i Folketinget i forbindelse med statsministerens redegørelse. Allerede inden for den kommende måned planlægger de lovforslag, som vil påvirke kommunerne.

Her er kommunernes lovkatalog

Regeringen præsenterede i eftermiddag et lovkatalog, som kun gælder frem til vinterferien. Få her et overblik over alle planlagte lovændringer, der vedrører kommunerne.
Professor i nationaløkonomi og formand for reformkomissionen Nina Smith, er enig med KL i, at Christiansborg skal blive bedre til at forventningsafstemme mulighederne for velfærden med danskerne. Her ses hun til Kommunaløkonomisk Topmøde i marts 2022.

Nina Smith: Christiansborg må hjælpe med forventningsafstemning

Reformkommissionens formand bakkede på KØF op bag KL's krav om, at Folketinget skal forberede danskerne på hårde prioriteringer af velfærden.
KL-formand Martin Damm advarer om, at regeringens løfter om bedre velfærd er så meget i modstrid med virkeligheden, at man risikerer, at danskernes opbakning til velfærdssamfundet smuldrer.

KL-formand: Statsministerens velfærdsløfter truer opbakningen til velfærdssamfundet

KL-formand Martin Damm advarer inden Kommunaløkonomisk Forum om, at Mette Frederiksens velfærdsløfter er dækningsløse og kan true danskernes opbakning til velfærdsstaten.
Fra øverste venstre Birgitte Vind (S), Nick Zimmermann (DF), Lars-Chr. Brask (LA), Jette Gottlieb (EL), Franciska Rosenkilde (AL), Dennis Flytkjær (DD), Mike Villa Fonseca (M), Lars Boje Mathiesen (NB), Lise Bertelsen (K), Theresa Berg Andersen (SF), Lars Chr. Lilleholt (V), Lotte Rod (R).

Seks ud af tolv kommunalordførere er nyvalgte

Kommunalordførerne er på plads, og halvdelen er helt nyvalgte. Syv ud af tolv ordførere har under fire års erfaring på Christiansborg, og kun én har tidligere været kommunalordfører. Det viser NB-Økonomis gennemgang.
Nu forhenværende social- og ældreminister Astrid Krag (S) (t.v.) var ikke særlig populær i kommunerne. Venstres Sophie Løhde kan som ny indenrigs- og sundhedsminister derimod gå hen og blive populær i kommunerne.

Analyse: Der er både glæde og tørre tårer i kommunerne over nye ministre

Set fra en kommunal vinkel er der mange ting at glæde sig over på den nye ministerliste - både blandt de udnævnte og de fravalgte. Der bliver dog også grædt tørre tårer over nogle ministerændringer. Læs chefredaktør Arne Ullums vurdering her.
Selvom journalisterne var mødt talstærkt op til pressemøde på Marienborg onsdag, så måtte mange gå skuffede derfra uden mulighed for at stille spørgsmål. De tre partiledere kom aldrig for alvor på glatis efter pressemødet blev gennemgået uden uforudset kritik.

Kommentar: Allerede på førstedagen fik regeringen skærmet sig fra kritisk dækning

Ved først at udlevere det 58 sider lange regeringsgrundlag få minutter før pressemødets start og alene give spørgetid til de store dagblade og TV-stationer, sørgede regeringen for at undgå de mest kritiske spørgsmål, skriver journalist på NB-Økonomi, Peter Risager.
Både S, V og Lars Løkke (nu M) har i tidligere regeringsgrundlag lovet kommunerne at afbureaukratisere. Det kan derfor blive svært at realisere. Men denne gang har de ikke længere nogen undskyldning for ikke at levere, da regeringen har flertal bestående af SVM.

Sådan påvirker SVM-regering kommunernes økonomi

SVM-regeringen vil skære i kommunernes servicerammer. Men effekten på velfærden kan afbødes, hvis den nye regering - modsat tidligere regeringer - opfylder løfter om afbureaukratisering.
De ansatte på plejehjemmene skal have bedre tid til hygge og kortspil sammen med beboerne i stedet for at bruge tiden på administration, mener den kommende regering.

Den nye regering: Ældreområdet skal sættes fri

De ældre og deres pårørende skal have bedre muligheder for mere reel selvbestemmelse og frit valg. Det er nogle af elementerne i den kommende SVM-regerings grundlag. Det frie valg skal udvides, lyder det.
Den nye regeringen bestående af SVM er klar til at tage et opgør med bureaukrati og sætte kommunerne mere fri af statslig styring.

Regeringsgrundlag: Unødig kommunal regulering afskaffes

Regeringen vil grundlæggende forandre den måde, velfærden styres på. Så klar er formuleringen i det nye regeringsgrundlag. Ambitionen er omfattende kommunal frihed under ansvar. Se gennemgang her.