De otte forligspartier bag det historiske budgetforlig i København forsikrer, at budgettet overholder den service- og anlægsramme, som KL har meldt ud.

Forligspartier: Vi overholder KL’s service- og anlægsramme

Budgetforliget i København overholder ifølge forligspartierne den serviceramme, som KL har meldt ud. Til gengæld er der modstridende meldinger om anlægsrammen.
SF-borgmester Sisse Marie Welling i København beskylder Enhedslisten for at bruge penge på skattelettelser. "Vi vil hellere bruge kommunens penge på klima og velfærd," skriver hun. Men likviditeten, som budgetpartierne i Borgerrepræsentationen bruger på lettelser i skatten kan ikke bare flyttes over på mere velfærd på grund af serviceloftet.

Spinkrig: Koster skattenedsættelser service og anlæg i København?

Fakta siger, at skattelettelser ikke vil påvirke service- og anlægsbudgettet i København i overskuelig fremtid, men alligevel er der udbrudt en spinkrig mellem især SF og Enhedslisten.
Enhedslistens Line Barfod (forrest i rødt) har givet Socialdemokratiets overborgmester Sophie Hæstorp Andersen en pinefuld, politisk lærestreg. Fotoet er fra pressemøde fredag middag.

Ny politisk kultur i København: Socialdemokratisk dominans er brudt

Overborgmesteren i København Sophie Hæstorp Andersen (S) var alt for uvillig til at indgå et kompromis om budgettet for hovedstaden. Sådan lyder kritikken fra usædvanlig politisk alliance.
Borgmester Knud Vincent (V) erkender nu, at Slagelse ikke kan få økonomien til at hænge sammen uden en skatteforhøjelse. Det kan i værste fald udløse en sanktion, som på sigt vil ramme en gennemsnitskommune med 1,4 mio. om året.

Borgmester i Slagelse: Vi undgår ikke at sætte skatten op

Trods massive besparelser med skolelukninger er Slagelse tvunget til at sætte skatten op. Det kan koste hver af de andre kommuner 1,4 mio. om året i gennemsnit.

Konservative kommuner slår Venstre på konkurrenceudsættelse

De konservative borgmestre har øget konkurrenceudsættelsen mere end både S og V fra 2017 til 2021.
"Jeg kan godt forstå, hvis de (lærerne, red.) reagerer, for det giver lidt rock i synagogen," siger udvalgsformand i Ringsted Mette Ahm-Petersen (S) til Sn.dk.

Lønkonkurrence i kommunerne breder sig nu til lærerne

Lærerne i Ringsted Kommune kan få løftet lønnen i 2023. Det sker for at fastholde og rekruttere lærere. Lønkonkurrencen på velfærdsområdet kan i sidste ende fører til lavere løn for akademikere og 3F'ere.

Her er de 51 kommuner, der vil være frikommuner på beskæftigelse

Her er navnene på de 51 kommuner, som lægger billet ind på at blive en ud af fire frikommuner på beskæftigelsesområdet. Der er stor geografisk spændvidde i ansøgerfeltet.
Venstres partitop var samlet, da partiet mandag præsenterede deres udspil til en ny beskæftigelsesindsats. En gennemgang af udspillet viser, at økonomien hviler på et særdeles usikkert grundlag.

V-udspil hviler på usikkert økonomisk grundlag

Venstre præsenterede i går, mandag, deres udspil til en "ny og mere fri beskæftigelsesindsats". Det vil ifølge Venstre frigøre tre milliarder kroner, men der er endnu ikke nogen konkret plan for, hvordan pengene skal findes.
Socialdemokratiets valgløfte forud for valget i 2019 om at skaffe tre milliarder ved at spare på private konsulenter i det offentlige er ifølge tilgængelige data og udtalelser fra KL ikke blevet opfyldt.

Tvivlsomt om regeringen har leveret på løfte om ekstra velfærd for tre milliarder

Selvom regeringen via diverse talmanøvrer fastholder, at staten har sparet næsten en milliard på konsulenter, så viser en gennemgang af opgørelsen det modsatte. Læs her, hvorfor alt peger på, at løfte om tre mia. konsulentkroner til velfærd formentligt ikke er opfyldt.

Yderkommuner får næppe del i Venstres boligtilskud

Det kan blive svært for både yder- og vestegnskommuner at få andel i det tilskud, som Venstre ønsker at give kommuner, som bygger flere ejerboliger. Det viser NB-Økonomis opgørelse.
SF ønsker mere frihed for kommuner og folkeskoler inden forhandlinger torsdag om frihedsgrader med regeringen.

Under afsluttende forhandlinger: SF vil have alle skoler sat fri

Drop forsøgene med at sætte skoler i enkelte kommuner fri i forhold til lovgivningen. Nu er det tid til at frigøre alle folkeskoler i kommunerne, hvis de ønsker det, mener SF. Udmeldingen kommer under afsluttende forhandlinger om frikommuneforsøg.
Ældre er i ny aftale sikret retten til at kunne vælge en anden leverandør end kommunen. Her får en ældre noget at drikke i en tudekop.

Frit valg på ældreområdet knæsat i ny aftale

Det bliver slået fast i ny aftale om flere frikommuner på ældreområdet, at ældre skal have frit valg af leverandør. Denne såkaldte 'hegnspæl' er kommet efter politisk armlægning.