Tre fynske byrådsmedlemmer og frafaldne DF'ereer gået sammen i partiet De Lokalnationale. Det er fra venstre Carsten Kudsk, Nyborg, Christel Gall, Odense, og Betina S. Christiansen, Assens.

Frafaldne DF’ere stifter partiet De Lokalnationale

Et nyt parti bestående af frafaldne DF'ere er ved at blive etableret. Foreløbig er fire lokalpolitikere fra Fyn gået over til De Lokalnationale. Tvivlsomt om partiet vinder byrådspladser ved KV21, vurderer professor.
En samlet rød blok har sat rammerne for de tre kommuner, som bliver stillet fri fra en lække række regler og love på ældreområdet de næste tre år som en del af de nye frikommuneforsøg. Blandt andet kan kommunerne tilbagerulle det frie valg for de ældre.

Samlet rød blok indgår aftale om frikommuneforsøg på ældreområdet

Alle partier i rød blok er blevet enige om de rammer, der skal gælde for ældreplejen i de tre frikommuner på ældreområdet. Blandt andet behøver kommunerne ikke tilbyde de ældre frit valg.
Forbrændingsanlægget under det ikoniske 'Energitårn' ved Roskilde står til at lukke. Det ryster borgmester og formand for affaldsselskabet ARGO, Niels Hörup.

‘Jeg fik et chok i går’

KL anbefaler lukning af 10 forbrændingsanlæg inden 2030. Kommunalpolitikere møder anbefalingen med overraskelse og protester. KL-formanden mener, at kommunerne skal have ca. 1,5 milliarder kroner i kompensation, så forbrugerne ikke får højere priser.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender noget usædvanligt, at en lovtekst kan være så mangelfuld, at den ikke stopper refusionskaos i kommunerne, og at der derfor kan være brug for endnu en lovændring.

Minister erkender, at lovændring om refusionskaos kan være mangelfuld

En henvendelse fra det private konsulentfirma Dataproces betyder, at der er opstået så alvorlig tvivl om kvaliteten af en lovændring vedtaget torsdag formiddag, at ministeren nu sætter sine embedsmænd til at undersøge sagen nærmere.

Faktatjek: Er det korrekt, at udligning går til administration og kulturhuse?

Nye Borgerlige og De Radikale røg tirsdag i totterne på hinanden om effekten af udligningsreformen. Striden består i, om vinderne af udligningsreformen bruger pengene på administration og kultur. Læs faktatjek her.

Konservative åbner KV21 med frontalt angreb på Venstre

Konservative indleder KV21 med en helsides annonce i Berlingske, hvor de giver parterne bag udligningsreformen skylden for, at en sygeplejerske i Gentofte Kommune skal betale 5.780 kroner mere i skat om året.
En sygeplejerske, som bor i Gentofte Kommune, vil ganske rigtigt have en skattestigning på 5.780 kroner i 2025, når Gentoftes skattestigning er fuldt indfaset.

Den er god nok: En sygeplejerske i Gentofte får en skattestigning på 5.780 kroner

Det er rigtigt når Konservative i en annonce i Berlingske siger, at skatten vil stige med 5.780 kroner om året for en sygeplejerske eller skolelærer bosat i Gentofte Kommune. Se her, hvor meget skatten stiger for en sygeplejerske i alle kommuner, der hæver skatten i 2021.
De Konservative lancerer i dag en kampagne om kommunal udligning, som er rettet direkte mod Venstre i Nordsjælland.

Analyse: Konservative starter hårdt KV21-opgør om udligning mod Venstre

De Konservative har planlagt et hårdt opgør mod Venstre i Nordsjælland til kommunevalget i efteråret.
Der bygges på livet løs i 2020 - som det her ses i Odense - og der har flere steder været stor mangel på håndværkere. Derfor har kommunerne fået mulighed for at bruge deres ekstraordinære anlægslån i 2021 i stedet for 2020.

Kommunernes lånedispensation forlænges til 2021

Som en del af aftalen om corona-kompensation mellem regeringen og KL forlænger man kommunernes mulighed for at bruge fremrykkede anlægslån til 2021. Det frigiver stort beløb til finansiering af kommunernes byggeri i 2021.
Det var ikke sandt, da SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på pressemødet ved præsentationen af velfærdsaftalerne lørdag den 5. december påstod, at kommuner med lave normeringer har brugt pengene på erhvervslivet.

Faktatjek: SF-påstand om kommuner med dårlig normering passer ikke

SF's formand hævdede lørdag, at kommuner som har haft lave normeringer i daginstitutioner har brugt pengene blandt andet på erhvervslivet. Men det er ikke korrekt, viser et faktatjek.
Finansminister Nicolai Wammen (t.h.) og skatteminister Morten Bødskov fik tirsdag en aftale om en grøn skattereform på plads med et bredt forlig. 6 milliarder i finansiering til aftalen betyder, at fremtidige grønne initiativer sandsynligvis kommer til at koste på enten velfærden eller skattebilletten.

Analyse: Regeringen får svært ved at være både rød og grøn

Med en samlet pris på seks milliarder kroner betyder den nye, grønne skattereform, at regeringen bevæger sig tættere på valget mellem velfærd og grøn omstilling.
Jacob Bjerregaard (t.v.), der er S-borgmester i Fredericia, stopper som borgmester med udgangen af januar, oplyser han på Facebook. Jacob Bjerregaard, der blev borgmester i januar 2014, har fået et nyt job i kommunikationsbureauet Advice. (Arkivfoto).

Stemmesluger kvitter borgmesterpost

Borgmesteren i Fredericia Jacob Bjerregaard (S) kvitter posten og begynder 1. februar hos et kommunikationsbureau. 'Min efterfølger får næsten et år til at blive dus med jobbet,' siger borgmesteren.