Hoteller, restauranter, caféer, barer, butikker og turisterhverv er blandt de brancher, der er hårdest ramt af nedlukningen. På grund af de normalvist mange turister og høje benyttelse af de nævnte brancher, er især København derfor presset på beskæftigelsen som følge af coronakrisen.

Rapport: København hårdest ramt af corona-ledighed

En rapport fra AE-rådet viser, at når man ser bort fra offentlig administration, undervisning og sundhed som samlet branche, så er beskæftigelsen i København 4,6 procent lavere, end før covid-19 kom til Danmark.
Skatteminister Morten Bødskov (S) oplyser i et svar til Folketingets Skatteudvalg, at de seneste prognoser viser, at boligejerne får en markant lavere grundskyldspromille i det nye boligskattesystem end hidtil forventet.

Nye data: Grundskyldspromiller falder markant mere end ventet

De forsinkede ejendomsvurderinger betyder, at grundskyldspromillerne i nyt boligskattesystem falder helt ned til 11 promille istedet for de forventede 15,6 promille.

Nye grundskyldspromiller øger forskellen mellem land og by

Store boligprisstigninger i byerne vil skabe yderligere skævheder mellem land og by. Læs i denne analyse den komplicerede forklaring på, at boligskatten flytter et milliardbeløb fra land til by, og hvorfor det beløb øges markant på grund af it-problemerne i Skat.
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), er ikke enig i kritikken af, at hun har brugt et kunstigt lavt budgettal til at vise, at kommunerne har afsat flere penge til voksenhandicap-området.

Krag afviser kritik for brug af kunstigt lavt budgettal

Social- og ældreministeren svarer igen på gårsdagens kritik fra flere folketingspartier, og hun ser ikke et problem i, at man bruger et kunstigt lavt budgettal fra 2019 i stedet for regnskabstallet til at vise, at kommunerne planlagde et større forbrug på voksenhandicap-området i 2020 end i 2019.
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), siger til Social- og Indenrigsudvalget, at kommunerne planlagde et løft af voksenhandicapområdet på en milliard kroner fra 2019 til 2020. Men regnskabet for 2019 viser, at kommunernes budget på voksenhandicapområdet i 2020 var 500 millioner kroner lavere end regnskabet i 2019.

Minister præsenterer handicapbesparelse som øget bevilling på én milliard

Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), brugte forældede budgettal og fik på den måde en besparelse på handicapområdet til at fremstå som en ekstra bevilling på en mia. i et svar til Folketinget. "Meget misvisende," siger V-ordfører.

7.600 flere fuldtidsansatte i kommunerne i 2020

Fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2020 steg antallet af kommunalt ansatte opgjort som fuldtidspersoner med 7.600. Dermed er antallet af fuldtidsansatte i kommunerne på det højeste niveau siden 2015.

35 kommuner får 1,6 milliarder kroner fra faldende folketal i 2022

På baggrund af de nye folketal fra Danmarks Statistik, har NB-Økonomi udregnet, hvor meget hver kommune får i kriteriet om faldende folketal i udligningen for 2022. Se her, om din kommune vinder eller taber.
I Vordingborg Kommune, som blandt andet huser Møns Klint, kan man se frem til 25 millioner udligningskroner i 2022, fordi kommunen indtræder i kriteriet for faldende folketal.

Seks kommuner indtræder i kriteriet for faldende folketal og deler 82 mio. kr.

Der er godt nyt for seks kommuner, der i udligningen for 2022 kan se frem til at deles om cirka 82 millioner kroner, fordi de er indtrådt i kriteriet for faldende folketal.
I Hørsholm Kommune, her afbilledet ved Hørsholm Kirke, går borgerne fra 2022 glip af stort udligningstilskud, fordi partierne bag udligningsreformen inkluderede en særlig klausul i kriteriet for faldende folketal.

Tre kommuner går glip af 137 millioner på grund af udligningsklausul

Gentofte, Frederiksberg og Hørsholm kommuner ville få 137 millioner kroner fra kriteriet for faldende folketal i 2022, hvis ikke forligspartierne bag udligningsreformen havde inkluderet en særlig rigmandsklausul.
I budgetterne for 2021, der er de første, kommunerne har vedtaget, efter covid-19-pandemien tog fart i starten af 2020, budgetterer kommunerne med stigende udgifter til dagpenge til forsikrede ledige. (Arkiv)

Kommunerne forudser stor stigning i udgifter til dagpenge i 2021

Kommunerne har som ventet budgetteret med væsentligt højere udgifter til dagpenge til forsikrede ledige i 2021 end i 2020. 96 af 98 kommuner budgetterer med højere udgifter, end de gjorde i 2020.
Den radikale skatte- og indenrigsordfører Kathrine Olldag vil have klarlagt, hvor store beløb et nyt grundlag for dækningsafgiften kan flytte mellem kommunerne.

Radikale kræver information om effekt for kommuner af ny lov

Radikal ordfører er utilfreds med, at regeringen ikke har oplyst om mulig omfordeling af milliardbeløb mellem kommuner på grund af ny lov.

Boligpriserne i hastig fremgang rundt om byerne

Gribskov, Stevns, Faxe og Vordingborg er blandt de kommuner, hvor huspriserne er steget mest de seneste tre år. 'Det er primært et spørgsmål om, hvad man kan få for pengene,' siger boliganalytiker.