Aabenraas borgmester Thomas Andresen giver det brede samarbejde i byrådet en stor del af æren for, at kommunen igen i år ligger i top tre af NB-Økonomis benchmarkindikator.

Vindere i benchmark har en ting til fælles: Byrådet samarbejder

Borgerne skal angiveligt se mod byrådet, hvis kommunen klarer sig dårligt i benchmark. To kommunalforskere bekræfter, at samarbejde i byrådet oftere giver bedre resultater for borgerne.
Trods store armbevægelser lykkedes det ikke klimaminister Dan Jørgensen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S), på pressemødet mandag at overbevise interesseorganisationer og Folketingets øvrige partier om, at tiden ikke er moden til en ensartet CO2 afgift.

Regeringen vil bruge halvdelen af det grønne råderum på skattelettelser til erhvervslivet

Skatteministeren og klimaministeren præsenterede mandag et forslag til en skattereform, som samlet giver skattelettelser til erhvervslivet på 5,2 milliarder. Samtidig øges de grønne afgifter med under en procent.
Finansminister Nicolai Wammen (S) er i disse dage travlt i gang med forhandlinger med Folketingets partier omkring en finanslov for 2021. Han har tidligere udtalt, at forhandlingerne først og fremmest handler om at "få Danmark bedst muligt igennem coronakrisen".

Finanslovsforhandlingerne går ind i den afgørende fase

Det spidser til med finanslovsforhandlingerne, og en aftale skal falde på plads indenfor de kommende uger. Forstå her, hvordan processen mod vedtagelsen af finansloven for 2021 ser ud.
Der var forventet en kolossal regning til de restauranter, natklubber, indkøbscentre, spillesteder, hoteller og alverdens andre erhverv, der har været påvirket af nedlukningerne under coronakrisen. Men et notat viser, at regningen ender med at blive væsentligt mindre, end man havde forventet.

Corona-pakker ender med at koste 62 milliarder mindre end forventet

Regeringen har ifølge notat overvurderet udgiften til hjælpepakker med 62 milliarder kroner - men det er inden de seneste hjælpepakker til en samlet pris af omkring 20 milliarder kroner.

Nye tal for sygedagpenge flytter store millionbeløb for de enkelte kommuner

Der er stor forskel på, hvor meget antallet af sygedagpengemodtagere er steget i hver kommune. Men den statslige kompensation er den samme for alle, og derfor rammes kommunernes økonomi vidt forskelligt.
Boligsalget slår den ene rekord efter den anden, og i oktober krydsede den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Gentofte Kommune 50.000 kroner. De høje prisstigninger i særligt velhavende kommuner skaber større skævvridning i grundskyldspromillen, når de nye ejendomsvurderinger træder i kraft.

Stigende boligpriser giver større skævvridning af grundskyldspromillen

De aktuelle store prisstigninger på boliger særligt i hovedstaden vil medføre endnu større forskelle i grundskyldspromiller mellem land- og bykommuner. En særlig mekanisme øger skævvridningen.

Nogle kommuner fejlregistrerer hver tredje udvandrer – andre kun hver tiende

Der er massiv forskel på, hvor stor en andel af udvandrede borgere, som kommunerne har registreret til tiden. Kommuner kan tjene på mangelfuld registrering.

Prognose: Seks kommuner står til at indtræde i kriteriet om faldende folketal

Nye folketal flytter rundt på fordeling af tilskud for i alt 1,5 milliarder kroner. Se prognosen for alle kommuners tilskud til faldende folketal i 2022 her.
I Frederiksberg Kommune kan man skyde en hvid pil efter de 33 millioner kroner, man kunne have fået i udligningskroner i 2022, hvis ikke man havde haft et for højt skattegrundlag til at udløse kriteriet. Her ses Frederiksberg slot, som troner midt i Frederiksberg Have.

Tre konservative kommuner glipper i alt 106 millioner på detalje

En bisætning i udligningsreformen betyder, at tre konservative hovedstadskommuner ikke får de 106 millioner kroner fra kriteriet om faldende folketal, som de ellers ser ud til at være berettiget til i 2022-udligningen.
Antallet af dødsfald blandt ældre har været usædvanligt lavt under covid-19- krisen, og det skaber historisk usikkerhed om befolkningsfremskrivningen, som udkommer 5. maj 2021.

Historisk stor usikkerhed om antal ældre påvirker kommunale budgetter

Lav dødelighed blandt ældre under covid-19 skaber historisk stor usikkerhed om ny befolkningsfremskrivning, som er afgørende både for økonomiaftale og de enkelte kommuners budgetter.
Takket være de mange initiativer for at skærme især de ældre mod Covid-19, dør færre end forventet. Det medfører et større træk på de offentlige budgetter i de kommende år.

Covid-19 på vej til at øge det demografiske træk

Forholdsreglerne mod covid-19 har også en stærk effekt mod influenza og andre smitsomme sygdomme. Derfor er vi på vej mod et meget lavt antal døde i 2020. Det kan øge udgifterne til demografien de kommende år.
Også ved forhandlingerne om økonomiaftalen for 2020 lykkedes det KL at få det "ekstraordinære finansieringstilskud" med igen, og dermed kan det fejre otte års fødselsdag i 2020.

Befolkningsfremskrivning bliver vigtig i økonomiaftale for 2022

Den lavere dødelighed i 2020 på grund af covid-19 indsatsen vil få en vigtig indflydelse på kommunernes økonomiforhandlinger for 2022. Læs baggrunden her.