Massive forskelle på, hvor mange ekstra penge kommuner bevilger til flere ældre

Ny analyser viser, at nogen kommuner bevilger under 20.000 til en ekstra ældre borger, mens andre bevilger over 50.000 kroner.

Flere anbringelser kan flytte millioner fra fattige til rige kommuner

Regeringen vil gerne have flere udsatte børn i anbringelse. Men anbringelser kan blive en dyr affære for særligt de mest udsatte kommuner. Samtidig kan velstillede kommuner tjene på en lovændring. Forstå mekanismen her.
Borgmester i Gentofte Kommune, Hans Toft (K), ser ikke ud til at få mulighed for at lave de sanktionsfrie skatteforhøjelser, som han gerne ville gennemføre. Dermed må kommunen enten gennemføre skatteforhøjelser med store sanktioner, eller skære i servicen for budget 2021.

Budgetforlig i Hillerød presser K-borgmestre

Hillerød Kommune har indgået et budgetforlig, hvor man bruger den fulde ramme til skatteforhøjelser. Dermed er der forsvindende få midler tilbage til en eventuel restramme, som flere K-borgmestre hungrer efter.
Der bliver hårde forhandlinger til den faseopdelte budgetlægning i KL-huset, når borgmestrene skal fordele servicerammen. Det er prognosen, når man kigger på de indgåede budgetter for 2021.

27 kommuner har indgået budgetforlig: Overskrider serviceramme med 33 millioner

27 kommuner har indgået budgetforlig. De har tilsammen overskredet den teknisk tildelte serviceramme med 33 millioner. Fortsætter tendensen, bliver den samlede overskridelse 107 millioner kroner.
KL's cheføkonom Morten Mandøe afviser, at udfordringen med en samlet overskidelse af kommunernes serviceramme er løst. "Vi er slet, slet ikke i mål," sier han.

KL om servicerammen: “Vi er slet, slet ikke i mål”

Selvom de indgåede budgetaftaler nedtoner problemet med servicerammen, så advarer KL mod at tro, at faren for en samlet overskridelse og sanktioner er ovre.
Hvis flere kommuner med udligningsgevinster indgår budgetforlig, som ligger over servicerammen, så bliver det mere end almindeligt svært for kommunerne at blive enige om fordelingen af servicerammen ved den faseopdelte budgetlægning i KL-huset.

Kommuner med udligningsgevinster sprænger servicerammen

Alene Vejle, Assens, Odsherred og Norddjurs går med deres budgetforlig 90 millioner kroner over deres tekniske serviceramme. Det tyder på svære forhandlinger i den faseopdelte budgetlægning.
En kommune kan tjene op til 120.000 kroner om året, hvis en ældre fra en anden kommune flytter ind på et af kommunens plejehjem.

Kommuner kan tjene op til 120.000 kroner på at tiltrække ældre fra andre kommuner til plejeboliger

Friplejehjem kan være en gylden forretning for en kommune, hvis mange af pladserne besættes af borgere fra en anden kommune.
Esbjerg Kommune har, kort tid efter at have ansøgt om tilskud til skattenedsættelser for 39 millioner, indgået et budgetforlig for 2021, hvor man holder kommuneskatten i ro.

Esbjerg holder skatten i ro trods ansøgning om skattenedsættelse

Esbjerg Kommune søgte for halvanden uge siden om tilskud til skattenedsættelse i 2021 for 39 millioner. Alligevel har man i det nyligt indgåede budgetforlig valgt en uændret udskrivningsprocent i 2021.
Social- og Indenrigsministeriet er i gang med at vurdere, hvilke kommuner, der skal have tilskud til skattenedsættelser, efter puljen på 430 millioner med kommunernes ansøgninger, er blevet overskredet med 108 millioner. Dermed er det ikke alle kommuner, der kan få sin fulde ansøgning imødekommet.

En ud af fire kommuner vil sænke skatten i 2021

25 kommuner har søgt om tilskud til skattenedsættelser i 2021. I alt vil kommunerne sænke skatten med 570 millioner, men staten giver kun tilskud til 430 millioner.
Kalundborg Kommune vil kun nedsætte skatten med det beløb, som man kan få støtte fra staten til, siger borgmester Martin Damm (V).

Borgmestre: Vi sænker kun skatten, hvis vi får tilskud

Uden støtte - ingen skattenedsættelser, er logikken i mange kommuner. Minister kan sikre størst mulige skattenedsættelser ved at køre ekstra ansøgningsrunde, lyder opfodringen fra flere borgmestre.
Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), har spekuleret længe, inden hun i dag meddelte kommunerne om, hvilken andel af restrammen, de får tildelt til sanktionsfrie skatteforhøjelser i 2021. Mens Rudersdal Kommune har fået opfyldt hele deres ansøgning, må Lyngby-Taarbæk tage til takke med et rundt nul.

Så er restrammen fordelt: Syv kommuner får adgang til yderligere skatteforhøjelser

Mens Rudersdal Kommune får imødekommet hele sin ansøgning, bliver Lyngby-Taarbæk som den eneste kommune med tab på udløbet af de to overgangsordninger forbigået i fordelingen af restrammen til skatteforhøjelser.
Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Vejle, Frank Sikær, sætter nu fordelingen af servicerammen mellem landets kommuner på den offentlige dagsorden, og er klar til at gøre det til et stort tema i valgkampen til KV21.

Krav om omfordeling af serviceramme bliver valgtema ved KV21 i Vejle

Et socialdemokratisk udspil i Danmarks femte største kommune kan udløse et større opgør om servicerammen mellem landets kommuner og udfordre en række borgmestre ved KV21.