Kommunernes aldersbestemte udgiftsbehov udvikler sig meget forskelligt

Det vigtigste parameter for kommunernes tilskud og udligning er den demografiske udvikling i kommunerne, men som du kan læse her, så er et ofte komplekst at afgøre, hvad der er godt og skidt.

Udligning for faldende folketal falder marginalt i 2022 – men det bliver meget værre

Allerede i 2022 udløser kriteriet for faldende folketal så mange kriteriehits, at enhedsværdien er under det maksimale niveau. Alt tyder på, at kriterier bliver stadigt mindre værdifuldt.

Sådan udvikler kommuners tilskud og udligning sig i 2022

Få overblikket over, hvilke kommuner, der får mere eller mindre i tilskud og udligning i 2022 i forhold til 2021, og se alle kommuners samlede resultat for 2022.
Der er færre penge til de ældre i beregningen af de kommunale tilskud og udligning i 2022.

Udligning: Færre penge til de ældste – flere til unge mellem 25 og 34 år

Kommunerne får færre penge til de ældre i 2022. Nye tal fra beregningen af den kommunale udligninger viser store forskydninger i udgiftsbehovet til de forskellige aldersgrupper.

Tre kommuner rykker ned blandt lavindkomstkommunerne

Tre kommuner går fra marginal udligning af beskatningsgrundlaget på 75 procent til en udligningsgrad på 95 procent. Alle andre kommuner har samme marginale udligningsgrad i 2022-udligning som i 2021-udligning.
Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune, er utilfreds med økonomiaftalen, der svigte fattige kommuner.

Borgmester: Trængte kommuner svigtes

Halsnæs Kommunes borgmester er utilfreds med den nylige økonomiaftale, der kommer til at gå ud over økonomisk udfordrede kommuner.
Nuværende borgmester i Ishøj Kommune Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) skal nu finde besparelser på den administration, han selv har bygget op. Det sker efter pres fra Socialdemokratiets nye spidskandidat Merete Amdisen.

Byråd bryder budget-tradition og vil skære på rådhuset

Politikerne skal have et bredere beslutningsgrundlag i forhold til budget 2022. Og der skal bruges færre penge på administration. Det har et flertal i byrådet i Ishøj Kommune besluttet. Borgmesteren kalder det en 'straffeekspedition'.
Aftalen om infrastruktur vil e investeirngerne i letbaner.

Her er alle projekter med kollektiv transport

Se listen over alle investeringer i kollektiv transport, som indgår i den netop fremlagte aftale om infrastrukturplanen frem mod 2035.
Alle Folketingets partier har været med til at forhandle den store aftale om infrastruktur - derfor var der også trængsel ved pressemødet.

Her er vejprojekter for 44,98 milliarder

Her er den samlede liste med landkort over nye og igangværende vejprojekter for 44,9 milliarder frem mod 2035, som indgår i ny infrastrukturplan.
Ikke mindre end 17 politikere fra alle Folketingets 11 partier var mandag mødt op i Finansministeriets gård for at præsentere infrastrukturplanen frem mod 2035. Med aftalen lægger politikerne beslag på en stor del af statens investeringsramme.

Halvdelen af statens anlægsbudget låses med aftale om infrastruktur

Med ny infrastrukturaftale låser staten cirka halvdelen af sit anlægsbudget frem til 2035. Det kan betyde, at regulering af anlægsudgifterne i højere grad vil ske gennem regionerne og kommunernes anlægslofter.
En ny trafikaftale for 161 milliarder kroner bliver fremlagt mandag formiddag i Finansministeriets gård. Et samlet Folketing står bag.

Borgmestre roser aftale om milliarder til veje og jernbaner

Alle Folketingets partier er med i aftale om 161 milliarder kroner til blandt andet udbygning af motorveje, jernbanenet og cykelstier frem mod 2035. Borgmestre står i kø for at rose aftalen.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad argumenterede i Folketingets Indenrigsudvalg for, at en genindførelse af betalingskommunefolketallet i den kommunale udligning ville medføre en stor gevinst for de store kommuner - men nu kommer professor med forslag til at undgå det.

Professor: Sådan kan problem med betalingsfolketal løses

Professor i økonomistyring har fundet en løsning til, hvordan Folketinget kan forhindre, at kommuner vælger sociale institutioner ud fra geografi og ikke kvalitet.