Ved installation af varmepumper som her - eller fjernvarme - i kommunale bygninger kan der hentes gevinster for både økonomi og klimaet. Det viser ny undersøgelse.

Styrelse: Kommunerne kan spare millioner ved at udfase olie- og gasfyr

4.440 kommunale og regionale bygninger opvarmes med enten olie- eller gasfyr. Der er både penge og CO2-udledning at spare ved at udskifte fyrene med fjernvarme eller varmepumper, fremgår det af ny undersøgelse. Omstillingen indgår i de aktuelle økonomiforhandlinger.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) har netop præsenteret regeringens udspil til en grøn skattereform. Den indeholder en klækkelig rabat til bl.a. Aalborg Portland.

Grøn skattereform rammer især landbrug og fiskeri

Regeringens udspil til en grøn skattereform viser, at det især er landbrug og fiskeri, der skal betale væsentligt højere afgifter, end de gør i dag. Cementindustrien slipper billigt.
Klimaet og uafhængighed af Rusland er regeringens første prioritet. Kommunerne kan derfor godt gøre sig klar til flere milliarder kroner besparelser på anlæg. Det vurdere NB-Økonomi i en analyse, efter regeringens klimaudspil blev offentliggjort tirsdag.

Analyse: Wammen skal skabe plads til nye anlæg for over 50 millliarder

Finansministeren skal finde 50-100 mia. kr. i budgettet de kommende seks år, hvis de gerne vil blive fri af russisk gas. Det er NB-Økonomis vurdering, efter regeringen har præsenteret nyt klimaudspil.
Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
Statsminister Mette Frederiksen på dagens pressemøde kunne fortælle, at regeringen i morgen præsenterer et udspil til en grøn skattereform.

Grøn skattereform med mere ensartet beskatning præsenteres onsdag

Onsdag vil regeringen præsentere sit udspil til en grøn skattereform med en mere ensartet beskatning af C02.

Sjællandske kommuner er hårdest ramt af prisstigninger på naturgas

De markante prisstigninger på naturgas rammer borgerne i især sjællandske kommuner, men kan også ramme kommunernes likviditet, mener borgmester.
Som bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket har Per Clausen fra Enhedslisten bundet sig til, at værket hurtigst muligt stopper med at bruge russisk kul.

Rusland giver kraftværker sved på panden

Hvordan undgår man at bruge russisk kul eller naturgas? Det spørgsmål trænger sig på nu i Odense, Aalborg og formodentlig flere andre kommuner. I Aalborg siger den kendte politiker Per Clausen (Enh.): 'Vi kan ikke udelukke, at et stop for brugen af russisk kul på Nordjyllandsværket kan få indflydelse på varmeprisen.'
Hospitalerne skal tænke mere klimavenligt fremover, mener partier i både rød og blå blok. De vil derfor sætte krav om klimamål som for eksempel sænkelse af CO2 i de kommende sundhedsforhandlinger.

Støttepartier og Venstre vil indføre klimakrav i sundhedsvæsenet

Støttepartierne og Venstre støtter op om Lægeforeningens forslag om et klimareduktionsmål på 70 procent i sundhedsvæsenet.
Byrådsmedlem for Enhedslisten Laura Bryhl et begejstret for, at der nu er et politisk flertal i byrådet i Aarhus for at afhænde investeringer i fossile selskaber.

Stor kommune lukker ned for fossile investeringer

Byrådet i Aarhus vil afhænde alle aktier i selskaber, der har noget at gøre med olie, benzin eller kul. Enhedslisten kan ikke få armene ned.

Bilsalget viser akut behov for at styrke ladeinfrastruktur

Salget af el- og hybridbiler var i december 2021 for første gang nogensinde højere end salget af benzin- og dieselbiler. Det stiller markant højere krav til ladeinfrastrukturen.
Testcenter Høvsøre i Lemvig Kommune og som på fotoet her Testcenter Østerild i Thisted Kommune får glæde af den nye politiske aftale.

To kommuner får flere vindmølle-arbejdspladser

Især to kommuner kommer til at høste arbejdspladser som følge af et netop indgået politisk forlig. Og en tredje kommune kommer måske også i spil. Et bredt flertal vil styrke forskningen i avanceret vindteknologi.
"Problemet med prisregulering er, at myndighederne ikke kender den rigtige pris. Så enten gætter de for højt, og så kommer kunderne til at betale for meget for opladning, eller også gætter de for lavt, og så bremses investeringerne i ladeinfrastruktur," siger branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader.

Nu kan kommuner medfinansiere ladestandere til elbiler

Ny politisk aftale gør det muligt for en kommune at anvende skattekroner på at installere og udbyde driften af el-ladestandere. Tidligere i år vurderede Ankestyrelsen ellers, at en kommune ikke har hjemmel i kommunalfuldmagten til medfinansieringen. Men nu har regeringen og en række partier gjort det muligt.