Regeringens støttepartier frygter, at regeringen undlader at medtage krav om minimumsnormeringer i forhandlingerne om frikommuner, der begynder i dag.

R og SF frygter at frikommuner fritages for minimumsnormeringer

Støttepartier står fast på, at kravet om minimumsnormeringer skal gælde trods forsøg på afbureaukratisering.
Jakob Næsager (K), Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, mener at det kan lette presset på kommune anlægsramme, hvis forældre vælger private pasningsordninger til deres børn.

Borgmester i København: Privat børnepasning mindsker tryk på anlægsramme

Desto flere børn, der bliver passet i private ordninger, jo mindre tryk er der på at bygge nyt og dermed bruge af anlægsrammen. Det mener københavnsk borgmester. I 2021 genindførte man pasning af eget barn i hovedstaden .

Se kommunefordeling: Så mange børn bliver passet i private tilbud

Blandt private pasningsordninger for børn foretrækker sjællandske forældre pasning af egne børn, mens jyske forældre vælger andre private pasningsordninger.
Steffen Jensen (S), der er borgmester i Halsnæs Kommune står i spidsen for én af de kommuner, som selv er begyndt at løse problemerne med et stigende antal elever med specielle behov. Han mener, at tendensen går mod mere inklusion frem for mindre.

Kommuner forsøger at inkludere flere elever for at spare penge

Flere børn og unge med specielle behov presser kommunernes økonomi så meget, at borgmester forudser en stigning i antallet af inklusionsbørn, så der spares på de dyre specielle tilbud.

Se kort: Flere børn kommer i specialtilbud

Selvom antallet af folkeskoleelever falder landet over, så stiger antallet af elever i specialtilbud eller -klasser samtidig. Det presser kommunernes økonomi på skoleområdet.
Professor Nina Smith var sammen med Bo Lidegaard, som er tidligere chefredaktør på Politiken, på scenen til KLs topmøde. Her skulle de blandt andet tale om, hvor vidt velfærdssamfundet var gode nok til at gribe unge mennesker, der hverken er i arbejde eller under uddannelse.

Professor om ungeindsats: Kommuner skal samarbejde med virksomheder om job

Kommuner skal indgå i partnerskaber med virksomheder og civilsamfund for at få unge på kanten i job. Det fortæller professor Nina Smith til KLs topmøde i Aalborg.
Dokumentationen i studiet er stærk, og det er med til at slå fast, hvor afgørende barndommen er for sundheden hele livet, forklarer Leonie K. Elsenburg.

Nyt studie: Belastet barndom kan forklare social ulighed i tidlig død

Et nyt stort dansk studie med data fra 1,2 millioner danske børn viser, at fattigdom og familiære belastninger i barndommen er med til at forklare social ulighed i tidlig død.
Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), håber på, at regeringen dropper al snak og lovgivning om at begrænse private velfærdstilbud i kommunerne. Han frygter, at det ellers vil få anlægsrammen til at eksplodere.

Borgmester: Anlægsrammen eksploderer, hvis Folketinget skruer op for velfærd og spærrer for private ...

Klasseloft, begrænsning af afkast for private dag- og plejehjemsinstitutioner og ideologi kan få anlægsrammen til at eksplodere, mener borgmester. Kampen om ideologi udfordres af kommunernes økonomi.

Se kort: Færre kommunale og flere private institutioner

Antallet af kommunale institutioner og institutionspladser falder i de fleste kommuner på børne-, ældre og handicapområdet. Men private tilbud stiger. Den tendens kan få vind i sejlene på grund af stigende anlægspriser.
Der mangler i stigende grad pædagoger til blandt andet vuggestuer som her. Alligevel er cirka hver andet nye job på deltid.

Ny opgørelse: Kun hver andet pædagogjob er på fuldtid

Selv om der er mangel på pædagoger i mange kommuner, så er det kun cirka hver anden pædagogstilling, som bliver slået op på fuldtid. 'At flytte ansatte fra deltid til fuldtid er ikke noget quick fix,' siger KL-udvalgsformand.
Når de unge skal vælge uddannelse i niende klasse, så har børn med minoritetsbaggrund markant oftere en klar plan end tilsvarende elever med dansk baggrund. Det viser nyt studie fra VIVE.

Ny undersøgelse: Unge fra minoritetsmiljøer er mere bevidste om uddannelse end danske unge

Der er markant flere unge med indvandrerbaggrund, som har en klar plan for deres uddannelse end tilsvarende unge af dansk oprindelse. Det viser ny undersøgelse.
Nyvalgte Anders Wolf Andresen (SF), der er borgmester i Hvidovre Kommune har indkaldt til krisemøde, så der kan komme styr på coronakrisen i daginstitutionerne.

Ekspert: Daginstitutioner kan forvente coronakrise helt ind i april

Daginstitutioner og skoler er nu så coronapressede, at op mod 70% af medarbejderne er syge. Kommuner kan opleve akut coronakrise frem til april, hvor 75% børn skal smittes, før det topper, fortæller ekspert til NB-Økonomi.