Sophie Løhde (V) mener, at der onsdag er kommet nyt belæg for, at regeringen ikke respekterer embedsværkets neutralitet. (Arkivfoto)

Venstre rejser spørgsmål til omlægningen af beskæftigelsestilskuddet

Venstre lægger nu op til, at man bruger den ekstra milliard, man længe har krævet tilført til udligningssystemet, til at undgå velfærdsbesparelser på baggrund af coronakrisen og omlægningen af beskæftigelsestilskuddet.
Folketingets partier er efter forhandlinger natten til fredag blevet enige om en aftale om en yderligere genåbning af Danmark. (Arkivfoto)

OVERBLIK: Flere tusinde kan vende tilbage i job

Frisører, tatovører og fysioterapeuter får lov at arbejde igen. Det ventes, at 13.500 vil genoptage arbejdet - se hvilke erhverv, det drejer sig om, her.
I alt 46.111 personer har meldt sig ledige, siden coronakrisen blussede op 9. marts. (Arkivfoto)

Arbejdsløshedskøen skrumper langsomt under coronakrisen

Ledigheden i Danmark faldt torsdag med 169 personer. Nu er i alt 46.111 blevet ledige under coronakrisen.
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform i Finansministeriet.

Førende udligningsekspert advarer mod centralt element i regeringens udligningsreform

Udligningseksperten Niels Jørgen Mau opfordrer regeringen til at overveje omlægning af beskæftigelsestilskud, fordi coronakrisen kan give store skævheder mellem kommunerne.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

På landevejen med håndsprit – sådan genåbner to kommuner

Det kræver fleksibilitet og fantasi at genåbne skoler og daginstitutioner, fortæller to kommuner. De nye krav indebærer automatisk opnormering. Jobcenterchef: Rengøringskrav er kommet for at blive.

13 kommuner har nu over 45 procents stigning i ledigheden

Nye tal viser store forskelle på, hvor hårdt kommunerne rammes af ledighed. Det kan give nogle kommuner stort økonomisk øretæve.
Thomas Boe, kommunaldirektør i Kolding Kommune.

Stigende ledighed kan flytte milliardbeløb mellem kommuner

Beskæftigelsestilskud straffer kommuner hårdt, hvis de rammes af coronakrisen - men giver store milliongevinster til andre.
Under en ung Lars Løkke Rasmussen (V) besluttede man i 2009, at beskæftigelsesindsatsen for forsikrede ledige skulle flyttes til kommunerne.

Forstå beskæftigelsestilskuddet på tre minutter

Det omdiskuterede beskæftigelsestilskud har længe mødt stor kritik. Læs her, hvordan det er skruet sammen.

Her er kommunerne, som rammes af turismekollapset

Fra den ene uge til den næste er restauranter blevet lukket, og hoteller tømt for gæster. Det rammer hele landet, men nogle kommuner er mere afhængige af oplevelsesbrancherne end andre.

Ledigheden stabil før corona

Inden 9. marts var ledigheden i Danmark omkring 3,7 procent af arbejdsstyrken. I kommunerne lå ledigheden fra tre til syv procent.
De mørkerøde kommuner har haft mere end 30 procents stigning i ledigheden mellem 9. og 29. marts.

Ledigheden er steget med fra 20 til 40 procent i kommunerne

Corona-arbejdsløsheden rammer skævt. Fra knap 20 procents stigning til Aalborg og Struer til op mod 40 procents stigning i Frederikshavn, Nyborg og Vejen.
Kommunerne kan vinde eller tabe stort afhængig af, om virksomhederne afskediger medarbejdere, eller sender dem hjem med løn og statstilskud. Tårnby fik derfor en stor gevinst, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i går kunne fortælle, at virksomhederne i Københavns Lufthavn og 3F havde indgået aftale, som betyder at medarbejderne ikke afskediges men sendes hjem med løn.

Geografiske forskelle i ledighed kan ramme enkelte kommuner hårdt

Afskediget eller sendt hjem med løn? Den beslutning hos virksomhederne bliver afgørende for hvilke kommuner, der tjener på coronakrisen, og hvilke der taber stort. Få forklaringen her.