Massive forskelle på, hvor mange ekstra penge kommuner bevilger til flere ældre

Ny analyser viser, at nogen kommuner bevilger under 20.000 til en ekstra ældre borger, mens andre bevilger over 50.000 kroner.
Venstres sundhed- og ældreordfører Jane Heitmann vil ikke udelukke nogen muligheder - ej heller et lovkrav - for at sikre friplejehjem og frit valg for de ældre i kommunerne.

Venstre er klar til at se på “alle muligheder” for at sikre friplejehjem i alle kommuner...

Venstre udelukker ikke et lovkrav for at sikre friplejehjem i alle kommuner. Det skal sikre de ældre valgmuligheder, hvis de er utilfredse med de kommunale plejehjem.
En kommune kan tjene op til 120.000 kroner om året, hvis en ældre fra en anden kommune flytter ind på et af kommunens plejehjem.

Kommuner kan tjene op til 120.000 kroner på at tiltrække ældre fra andre kommuner til plejeboliger

Friplejehjem kan være en gylden forretning for en kommune, hvis mange af pladserne besættes af borgere fra en anden kommune.
Plejehjemmet på Lærkevej i Frederikssund er bygget af private, og er dermed et af de friplejehjem, som Venstre gerne vil have flere af.

Borgmestre tror friplejehjem kan øge kvaliteten i kommunale tilbud

To borgerlige borgmestre byder friplejehjem velkomne, fordi de tror konkurrencen vil øge kvaliteten af de kommunale tilbud.

Der bliver markant flere ældre i forhold til børn – her er udviklingen størst

Antallet af 65+årige stiger drastisk i forhold til antallet af børn og unge, når man kigger frem mod 2040. Se her i hvilke kommuner udviklingen er mest markant.
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).

Borgerlige partier: Ældre skal kunne vælge pleje langt mere frit

Kommunerne skal anstrenge sig meget mere, for at ældre får frit valg af pleje og plejehjem. Sådan lyder opfordringen fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. V vil have flere profil-plejehjem, og Nye Borgerlige vil sætte kommunerne helt ud af spillet.
Finansminister Nicolaj Wammen (S) holder fast i metode for beregning af sund aldring, som reducerer det demografiske træk med cirka 10 procent fra 0,55 procentpoint til 0,50 procentpoint.

Sund aldring nedsætter demografisk træk med cirka 10 procent

Nye tal fra regeringen giver nye detaljer om effekten af sund aldring. Regeringen bruger den mest konservative metode, som reducerer det demografiske træk med cirka 10 procent.
TV2 satte kvaliteten af ældreplejen i Danmark massivt på den offentlige dagsorden, da tv-stationen i programmet Plejehjem bag facaden afdækkede forhold, der rystede både kommunal- og landspolitikere.

200 mio. kr. til ældrepleje udgør 0,43 procent af samlede udgifter

Ny pulje til forbedret ældrepleje vil målt på antal kroner ikke ændre meget. Ældresagen kalder manglende bevillinger til bedre ældrepleje "en falliterklæring".

Mindstenormering på plejecentre vil give tab i hver anden kommune

Især de fattige kommuner kan risikere store tab, hvis der indføres mindstenormeringer på ældrepleje. "Ren galimatias," siger borgmester.
Borgmester H. P. Geil (V), Haderslev Kommune, vil investere i kernevelfærd, når kommunen de næste tre år modtager ekstra millioner som konsekvens af udligningsreformen. (Arkiv)

Udligningsmillioner investeres i bedre velfærd

Mere og mere peger på, at de fattige kommuner vil omsætte store gevinster på udligningsreformen til bedre service. Det kan udløse sparekrav i andre kommuner, hvis kommunerne samlet skal overholde den aftalte serviceramme.
Fribo Holte er et friplejhjem, der omfatter 72 ældreboliger og opføres ved Skovlyskolen i Holte.

Udligningsreformen: Kommuner kan score kassen på friplejeboliger

Både en investeringsdirektør og en kommunaldirektør er enige om, at overgangen fra betalingskommune til bopælskommune i den nye udligningsreform kan blive en "gamechanger" i markedet for friplejeboliger.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

KL kræver klare regler for åbning af plejehjem

Sundhedsstyrelsen skal udarbejde nogle regler for besøg på plejehjem, som er "helt klare", mener KL. Beslutningerne må ikke overlades til det enkelte plejehjem. Ældre Sagen advarer mod for restriktive lokale fortolkninger.