Ældre Sagen foreslår minimumsstandard for rengøring hos ældre. Data for kommunernes regnskaber viser, at det kan blive meget dyrt, hvis alle kommuner skal have samme serviceniveau på de store velfærdsområder.

Minimumsstandarder kan udvikle sig til bombe under samfundsøkonomien

Det stigende pres for minimumsstandarder for kommunal service kan udløse en tocifret milliardregning. Læs her, hvorfor selve ideen om minimumsstandarder udløser så store udgifter.

Analyse: Svag sammenhæng mellem demografi og serviceudgifter

Der er en overraskende svag sammenhæng mellem udviklingen i kommunernes demografi og deres serviceudgifter pr. indbygger. Se tallene for alle kommuner her.
Hele byrådet i Kerteminde står bag anlægsaftale, som baner vejen for friplejehjem. Forklaringen, på at de røde partier er med, er, at kommunen reelt ikke havde noget valg på grund af den stramme anlægsramme.

Presset anlægsramme tvinger røde partier til at støtte friplejehjem

Anlægsrammen er historisk hårdt presset, og det tvinger kommunalpolitikere i mange byråd til at tænke på friplejehjem - uanset om de er ideologiske tilhængere af private velfærdsleverandører eller ej.
Erfarende investorer og plejeserviceleverandører peger over for OPS-Indsigt på fem ting, som kommunerne skal forbedre, hvis de vil have udbygget plejehjemskapaciteten.

Fem råd til kommunerne der kan lette byggeriet af friplejehjem

Med et behov for 26.000 nye plejehjemspladser i 2030 og kommunale anlægsbudgetter, der allerede nu er sprængt, kan friplejehjem blive løsningen. Men hvad kan den enkelte kommune gøre for at tiltrække investorer og private plejevirksomheder for at få byggeri af friplejehjem op i gear?
Det stigende antal ældre får kommunerne til at bygge nye plejecentre. Det presser anlægsrammen, som ikke er steget i takt med at behovet for nye plejecentre er steget.

Ældreboom presser anlægsrammen

Den store stigning i antallet af ældre over hele landet presser anlægsrammen, fordi kommunerne skal udvide antallet af plejepladser til det stigende antal ældre.
OPS-Indsigt beskrev kort efter domsafsigelsen i Vestre Landsret d. 5 juli, hvorfor dommen burde være sommerlæsning for landets ældre- og sundhedsforvaltninger.

Plejeleverandører trækker Brønderslev i Højesteret i sag om underbetaling

”Vi kan ikke stiltiende se til, at man bare sjusser sig frem til erstatningsbeløbet og belønner kommunen for at bryde lovgivningen,” siger Karsten Høgild, der er direktør for brancheorganisationen KA Pleje.
Der er færre penge til de ældre i beregningen af de kommunale tilskud og udligning i 2022.

Udligning: Færre penge til de ældste – flere til unge mellem 25 og 34 år

Kommunerne får færre penge til de ældre i 2022. Nye tal fra beregningen af den kommunale udligninger viser store forskydninger i udgiftsbehovet til de forskellige aldersgrupper.
Ærgerligt, men godt at de ældre får deres penge tilbage. Sådan lyder budskabet fra udvalgsformand Birgitte Schjerning Povlsen (K) i Rudersdal Kommune.

Rudersdal må tilbagebetale 5 mio. kr. til over 800 ældre

Rudersdal Kommune har opkrævet for mange penge fra beboere på plejehjem. Nu må kommunen hive omkring 5 mio. kr. op af kommunekassen for at betale penge tilbage. 'Det er ærgerligt, at der er konstateret fejl,' siger udvalgsformand.

Stigende pensionsalder letter især forsørgerbyrden i yderkommuner

Yder- og landkommunerne, som oplever et stigende pres fra en aldrende befolkning, bliver delvist reddet af den stigende pensionsalder. Se effekten af den stigende pensionsalder for forsørgerbyrden i alle kommuner.

Forsørgerbrøken stiger ifølge nye prognose

Endnu færre borgere i arbejdsstyrken skal betale for flere uden for arbejdsstyrken viser ny befolkningsprognose. Se udviklingen for alle kommuner her.

Stigende forsørgerbyrde rammer yderkommuner hårdt

Den nye befolkningsfremskrivning er dårlig nyt for især yderkommunerne. De bliver endnu hårdere ramt end tidligere forventet af den stigende forsørgerbyrde.
Rådmand Jette Skive (DF) i Aarhus har skrevet en mail, som sætter både hende og forvaltningen i et dårligt lys.

Rådmand til direktør: Blæs på økonomien

Tænk på Dansk Folkeparti og blæs på økonomien så vidt muligt. Sådan lyder opfordringen fra rådmand Jette Skive i Aarhus til direktør på ældreområdet. Opfordringen kan ifølge ekspert være ulovlig. S og SF i byrådet forlanger sagen undersøgt.