Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) lovede at reducere uligheden mellem borgerne i de forskellige kommuner, da hun i januar lancerede regeringens forslag til udligningsreform. Nye data viser, at uligheden i skatten i 2021 bliver den laveste siden kommunalreformen i 2007, hvis man måler på andelene af skatteydere med en meget høj eller lav kommuneskat.

Nye data: Krags udligningsreform har reduceret uligheden markant

S-regeringen har opnået sit mål om større lighed i skatteprocenterne i de danske kommuner. I 2021 vil færre danskere end på noget tidspunkt efter kommunalreformen have en meget høj eller lav kommuneskat.

Så hårdt bliver borgerne beskattet af indtægt og ejendom i de danske kommuner

Selvom skatteforskellene falder i 2021, skal borgerne i Danmarks dyreste kommune stadig betale næsten fem procent mere i skat end borgerne i lavskattekommunen, som ligger bare 85 kilometer væk.
35 kommuner ændrer på skatten i 2021. Det er særligt kommunerne med de højeste skatteprocenter der sætter skatten ned, og kommunerne med de laveste skatteprocenter, der sætter den op.

Fakta: Her er de 35 kommuner, der skruer på skatteprocenten i 2021

Mere end hver tredje kommune ændrer på skatteprocenten i 2021. Se tallene for alle kommuner her.
For høje gebyrer i byggesager koster nu Hørsholm Kommune dyrt.

Gebyrsag koster kommune dyrt

Ligesom nogle andre kommuner har Hørsholm faktureret forkert, når der er blevet opkrævet gebyrer i byggesager. Derfor skal kommunen nu betale mindst 3,25 mio. kr. tilbage, og fremover falder gebyrindtægten.

Efter udligningsreform: Stadig stor forskel på rige og fattige kommuner

Kommuner med de rigeste borgere kan som en konsekvens af udligningsreformen have en skatteprocent, der er tre procent lavere end kommunerne med de fattigste borgere. Se tallene for alle kommuner her.
Efter udligning af kommunernes beskatningsgrundlag er der stadig stor forskel på, hvor mange penge kommunerne har til service eller skattenedsættelser.

Top og bund: Så stor forskel er der på rige og fattige kommuner efter udligning

Kommuner med højtlønnede borgere og store grundværdier har stadig markant flere penge til service. Se her, hvor mange penge din kommune har i skatteindtægter efter udligning af beskatningsgrundlaget.
Social- og Indenrigsministeriet er i gang med at vurdere, hvilke kommuner, der skal have tilskud til skattenedsættelser, efter puljen på 430 millioner med kommunernes ansøgninger, er blevet overskredet med 108 millioner. Dermed er det ikke alle kommuner, der kan få sin fulde ansøgning imødekommet.

Forstå på fem minutter: Sådan udlignes kommunernes skatteindtægter

Det kommunale udligningssystem består af en indtægtsside og en udgiftsside. Forstå her, hvordan indtægtssiden af det nye kommunale udligningssystem er skruet sammen.
Der er stor forskel på den pris, som kommuner tilbyder de private leverandører. DI mener, at det kan presse private leverandører ud, fordi timeprisen i nogle kommuner er så lav, at det ikke kan betale sig at levere hjemmehjælp i de kommuner.

82 procent forskel i beregning af timeprisen på hjemmehjælp

En analyse fra Dansk Industri viser, at der er stor forskel på den pris, som kommunerne tilbyder private leverandører. Se forskellen i landets fem regioner her.

Arne-pension: Kommuner skal skære op til 40 procent af ansatte på jobcentre

De hårdest ramte kommuner risikerer at skulle skære fire ud af ti ansatte på jobcentrene, hvis hele besparelsen på 1,1 milliarder skal ske på administration. Se baggrunden for de dramatiske tal her.
S, DF, Ø og SF kunne med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i front præsentere en aftale om tidlig pension. Med aftalen skal en del af finansieringen ske ved at kommunerne skal skære 1,1 milliarder i beskæftigelsesudgifterne. En opgørelse viser, at pengene bliver sværere at finde, end regeringen har lagt op til.

Finansiering af tidlig pension er baseret på kunstigt højt tal

De 1,1 milliarder, som kommunerne skal spare på jobcentre og aktivering mener Finansministeriet, at man skal finde fra en pulje på 13 milliarder. Men en gennemgang viser, at det tal er kunstigt højt.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag lover kommunerne flere penge til at hjælpe handicappede.

Krag lover flere penge til handicappede

Minister lover flere penge til kommuners hjælp til handicappede i svar til Folketinget. Det skal sikre, at færre børn får skåret urimeligt i deres hjælp, når de bliver voksne.
Selvom dansk økonomi er særdeles holdbar på lang sigt, så er prognoserne så usikre, at Vismændene anbefaler Folketinget at have fokus på den langsigtede udvikling i det offentlige forbrug.

Vismænd: Folketinget skal fortsat have fokus på væksten i det offentlige forbrug

Dansk økonomi er overholdbar med 1,6 procent af BNP, men beregningen er meget følsom overfor udviklingen i det offentlige forbrug. Vismændene advarer derfor om, at Folketinget skal holde fokus på den langsigtede udvikling i det offentlige forbrug.