Velfærd

Finansministerens udmelding om, at der er begrænsede penge til egentlige velfærdsforbedringer i flere år frem kan udløse drama i finanslovsforhandlingerne, hvor ikke mindst Enhedslisten har gjort det til et succeskriterie at sikre flere penge til velfærd.

Analyse: Corona aflivede endeligt de mange velfærdsløfter

Det bliver afgørende for finansminister Nicolai Wammen, at S-ministre og folketingesmedlemmer stopper med at udstede nye velfærdsløfter. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse af de nye begrænsede rammer for egentlige velfærdsforbedringer.

Tre gode grunde til ikke at blive kommunal leder

Ledelsesugen 2020: En klar succesformel for en kommune ville være et byråd og et folketing, som tegner de store linjer og overlader driften til toplederne og deres medarbejdere. Det er langt fra virkeligheden i dag, men Nærhedsreformen varsler måske tøbrud.
Der er stor forskel på den pris, som kommuner tilbyder de private leverandører. DI mener, at det kan presse private leverandører ud, fordi timeprisen i nogle kommuner er så lav, at det ikke kan betale sig at levere hjemmehjælp i de kommuner.

82 procent forskel i beregning af timeprisen på hjemmehjælp

En analyse fra Dansk Industri viser, at der er stor forskel på den pris, som kommunerne tilbyder private leverandører. Se forskellen i landets fem regioner her.

Analyse: Sådan udvikler kommunernes serviceudgifter sig i 2021

Seks V-kommuner ligger langt under servicerammen i budgettet for 2021, mens alle S-kommuner ligger over rammen eller cirka på rammen. Få et overblik over serviceudgifterne i 47 af landets kommuner her.
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).

Borgerlige partier: Ældre skal kunne vælge pleje langt mere frit

Kommunerne skal anstrenge sig meget mere, for at ældre får frit valg af pleje og plejehjem. Sådan lyder opfordringen fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. V vil have flere profil-plejehjem, og Nye Borgerlige vil sætte kommunerne helt ud af spillet.
Fribo Holte er et friplejhjem, der omfatter 72 ældreboliger og opføres ved Skovlyskolen i Holte.

Udligningsreformen: Kommuner kan score kassen på friplejeboliger

Både en investeringsdirektør og en kommunaldirektør er enige om, at overgangen fra betalingskommune til bopælskommune i den nye udligningsreform kan blive en "gamechanger" i markedet for friplejeboliger.

Stewardship: Ledelse bør handle om anerkendelse og tillid, ikke belønning og straf

Når velfærdsinstitutioner styres med kontrol og regler, bunder det i historisk mistillid til medarbejderne. Den nye stewardship-teori støder stik modsat fra kaj: Tillid til, at ledere og medarbejdere vil det samme.
Fredag 29. maj indgik KL og regeringen en aftale om rammerne for kommunernes økonomi i 2021. I artiklen er nogle links, hvor du kan få overblik over økonomiaftalen.

Få overblik over økonomiaftalen

Vil du have overblik over økonomiaftalen indgået mellem Kommunernes Landsforening og regeringen?
Der bliver sandsynligvis armlægning mellem kommunerne og regionerne, når de til efteråret skal debattere nærhedsreform i sundhedssektoren.

Debat om nærhedsreform til efteråret

Regeringen, KL og Danske Regioner vil i efteråret drøfte rammerne for en nærhedsreform. Det kommer næppe til at gå stille af mellem KL og regionerne, når der skal diskuteres opgavefordeling på sundhedsområdet.
Næstformand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V) ser til, mens formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) taler med pressen på vej til de indledende forhandlinger om kommunernes økonomiaftale.

Analyse: Regeringen vil finansiere løft af serviceramme med effektiviseringer

Økonomiforhandlingerne er inde i en afgørende fase. Regeringen vil have kommunerne til at finansiere serviceløft med effektiviseringer.

Analyse: Hovedstadskommuner bruger 11 procent mere på service end provinskommuner

En ny analyse foretaget af NB-Økonomi viser, at der er store regionale forskelle på serviceudgifterne. I hovedstadsområdet bruger man væsentligt flere penge end man gør i provinsen.
Borgmester i Albertslund Steen Christiansen (S) her fotograferet sammen med sin kollega i Glostrup, John Engelhardt (V), siger, at Albertslund har meget høje serviceudgifter på grund af udfordringer med integration og sociale problemer.

Borgmestrene: Vi yder den service, som borgerne forventer af os

Både i Vejle og Albertslund mener borgmestrene, at man til trods for store forskelle i serviceudgifterne yder en fin service til borgerne, som man kan være godt tilfreds med.