Her får borgerne mest service for deres skat – se tallene for alle kommuner

I yderkommunerne betaler borgerne høj skat og får lav service, mens det er omvendt i særligt de rige hovedstadskommuner. Se sammenhængen mellem skat og service for alle kommuner.
KL-formand Jacob Bundsgaard og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose skal til at forklare deres bagland i kommuner og regioner, at den står på effektiviseringer/besparelser i 2022.

Sammenligning: Hverken regioner eller kommuner får dækket demografi og opdrift

Både kommuner og regioner skal effektivisere for at undgå en dårligere velfærd i 2022. Det viser sammenligning af de to nye økonomiaftaler.
Finansminister Nicolai Wammen får svært ved at finansiere regeringens løfter om bedre velfærd ved de kommende forhandlinger med regionerne og kommunerne.

Wammen har få penge med til økonomiforhandlinger

Finansministerens råderum ved de kommende økonomi- og finanslovsforhandlinger er ifølge tilgængelige data meget lille, og står i skærende kontrast til løfter om bedre velfærd.
Lange ventetider fører nu til, at man må finde penge til flere ansættelser i kommunens børnetandpleje. (Arkiv)

Lange ventetider i tandplejen koster kassen: Skal dækkes som coronaudgift

Borgmester håber på, at kommunens ekstraudgifter til nyansættelser i tandplejen kan kompenseres fra staten som ekstraordinær coronaudgift.
Kommunerne må indstille sig på, at der bliver færre penge end ventet til at forbedre den offentlige service på grund af coronakrisen. Det oplyste finansminister Nicolaj Wammen i dag.

Regeringen dropper store velfærdsambitioner på grund af coronakrisen

Coronakrisen vil lægge en kraftig dæmper på velfærdsambitionerne i 'ganske lang tid fremover,' siger finansministeren. Men han garanterer, at regeringen vil dække demografien.
Finansministerens udmelding om, at der er begrænsede penge til egentlige velfærdsforbedringer i flere år frem kan udløse drama i finanslovsforhandlingerne, hvor ikke mindst Enhedslisten har gjort det til et succeskriterie at sikre flere penge til velfærd.

Analyse: Corona aflivede endeligt de mange velfærdsløfter

Det bliver afgørende for finansminister Nicolai Wammen, at S-ministre og folketingesmedlemmer stopper med at udstede nye velfærdsløfter. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse af de nye begrænsede rammer for egentlige velfærdsforbedringer.

Tre gode grunde til ikke at blive kommunal leder

Ledelsesugen 2020: En klar succesformel for en kommune ville være et byråd og et folketing, som tegner de store linjer og overlader driften til toplederne og deres medarbejdere. Det er langt fra virkeligheden i dag, men Nærhedsreformen varsler måske tøbrud.
Der er stor forskel på den pris, som kommuner tilbyder de private leverandører. DI mener, at det kan presse private leverandører ud, fordi timeprisen i nogle kommuner er så lav, at det ikke kan betale sig at levere hjemmehjælp i de kommuner.

82 procent forskel i beregning af timeprisen på hjemmehjælp

En analyse fra Dansk Industri viser, at der er stor forskel på den pris, som kommunerne tilbyder private leverandører. Se forskellen i landets fem regioner her.

Analyse: Sådan udvikler kommunernes serviceudgifter sig i 2021

Seks V-kommuner ligger langt under servicerammen i budgettet for 2021, mens alle S-kommuner ligger over rammen eller cirka på rammen. Få et overblik over serviceudgifterne i 47 af landets kommuner her.
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).

Borgerlige partier: Ældre skal kunne vælge pleje langt mere frit

Kommunerne skal anstrenge sig meget mere, for at ældre får frit valg af pleje og plejehjem. Sådan lyder opfordringen fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. V vil have flere profil-plejehjem, og Nye Borgerlige vil sætte kommunerne helt ud af spillet.
Fribo Holte er et friplejhjem, der omfatter 72 ældreboliger og opføres ved Skovlyskolen i Holte.

Udligningsreformen: Kommuner kan score kassen på friplejeboliger

Både en investeringsdirektør og en kommunaldirektør er enige om, at overgangen fra betalingskommune til bopælskommune i den nye udligningsreform kan blive en "gamechanger" i markedet for friplejeboliger.

Stewardship: Ledelse bør handle om anerkendelse og tillid, ikke belønning og straf

Når velfærdsinstitutioner styres med kontrol og regler, bunder det i historisk mistillid til medarbejderne. Den nye stewardship-teori støder stik modsat fra kaj: Tillid til, at ledere og medarbejdere vil det samme.