Velfærd

  Statsminister Mette Frederiksen præsenterede regeringens nye reformudspil mandag formiddag på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

  FAKTA: Det indeholder regeringens nye reformudspil

  Mindre bureaukrati i kommunerne og kortere og mere erhvervsrettede kandidatuddannelser er en del af udspil.
  Socialdemokratiet lovede i valgkampen 2019 at sikre tre milliarder kroner ekstra til velfærd ved at spare på konsulenter. Nye tal viser, at staten i bedste fald har sparet en brøkdel af de 803 millioner kroner, som skulle være sparet på det statslige område, som regeringen direkte kontrollerer,

  Staten brugte del af konsulentbesparelser på ansatte og ikke mere velfærd

  Socialdemokratiets store løfte fra valkampen om at sikre tre milliarder ekstra til velfærd ved at skære i udgiften til konsulenter falder yderligere fra hinanden, viser nyt svar til Folketinget.
  Wammen står i et af de valg, som gør finansministerposten til en af de hårdeste i en regering: Skal han gå på kompromis med regeringens velfærdsløfter eller slække på den økonomiske anvarlighed?

  Kommentar: Wammen er fanget i krydspres mellem velfærd og økonomisk ansvarlighed

  Finansministeren er fanget i et ubehageligt valg mellem at få kritik for at svigte velfærden eller føre en uansvarlig finanspolitik, der sætter yderligere skub i inflationen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

  36 kommuner kan ikke tilbyde ejerboliger til velfærdspersonale

  Det er blevet sværere for sosu'er, pædagoger og lærere at komme ind på boligmarkedet. Det kan forværre rekrutteringsudfordringerne i kommunerne med høje boligpriser. Det kan ikke løses politisk, mener flere borgmestre.
  310 kvadratmeter i Tønder Kommune med 10 værelser er i øjeblikket til salg for under 2,9 mio. kr. Det ville en nyuddannet sosu-assistent, der dannede par med en nyuddannet lærer have råd til.

  Se hvilken bolig en velfærdsarbejder har råd til at købe

  En sosu-medarbejder, der bor sammen med en lærer, kan vælge mellem en toværelses på 75 kvadratmeter på Frederiksberg og et hus med ti værelser på over 300 kvadratmeter i Tønder. Se her, hvad man kan få for 2,9 mio. kr.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) mener, at regeringen har holdt hånden under velfærden - trods behov for kommunale besparelser i 2023.

  Indenrigsministeren: Vi har løftet velfærden bredt set

  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) afviser kritik af, at regeringen overdriver velfærdseffekt af økonomiaftalen og fastholder, at aftalen holder hånden under velfærden.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) ser det som en af sine opgaver som minister at advare Folketinget mod at indføre nye regler for at styre kommunerne. Her er han fanget i forbindelse med udnævnelsen til minister.

  Minister: Frikommuneforsøg skal styre reguleringsiveren på Slotsholmen

  Den nye indenrigsminister mener, at frikommuneforsøgene forpligter ham til at se kritisk på nye krav om minimumsnormeringer og central styring af kommunerne. Vi skal holde godt øje med 'reguleringsiveren', fastslår han.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) balancerer på et knivsæg, når det kommer til at formulere sig omkring velfærdsdækningen i økonomiaftalen for 2023. Allerede nu deler han vandene blandt borgmestrene.

  Regeringen får nu kritik af borgmestre for manglende medansvar for økonomiaftale

  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen og dermed regeringen løber fra sit medansvar for en stram økonomiaftale. Det mener flere borgmestre. Det er især en formulering om at holde hånden under velfærden, som gør borgmestrene frustrerede.
  Regeringen har længe lovet kommunerne og vælgerne, at man dækker udgifterne, når der kommer flere ældre. Samtidig må det ikke kunne mærkes på velfærden. Nye tal viser, at præmissen ikke holder.

  Antallet af ansatte pr. ældre er faldet under S-regeringen

  Der er færre medarbejdere pr. 1.000 ældre i den kommunale ældrepleje i dag, end da regeringen kom til magten i 2019, viser nye tal. Udviklingen er sket trods regeringens løfter om, at pengene følger med det stigende antal ældre.
  Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

  Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

  Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
  Hovedparten af borgmestre svarer i NB-Kommunes rundspørge, at de oplever et voksende spænd mellem den velfærd, som kommunerne kan levere inden for servicerammen, og borgernes forventninger. Blandt andet på skoleområdet opstår der nemt et 'forventningsgab'.

  Borgmestre: Stigende gab mellem borgernes forventninger og kommunens formåen

  Størsteparten af borgmestrene oplever, at der er et voksende gab mellem den velfærd, som kommunerne kan levere og borgernes forventninger, viser rundspørge. To borgmester fortæller om frustrationerne ved at være fanget i et 'forventningsgab'.
  Ifølge direktøren for Nationalbanken, Lars Rohde, kan det blive nødvendigt at stramme finanspolitiken i de kommende år som følge af, at man øger kapacitetspresset med energiomlægning og investeringer i Forsvaret.

  Nationalbanken: Det kan blive nødvendigt at prioritere mellem forsvar og velfærd

  Selvom man udvider råderummet med den nye forsvarsaftale, så ændrer det ikke på, at der er et højt kapacitetspres på dansk økonomi. Derfor kan det blive nødvendigt at prioritere mellem forsvar og velfærd, siger nationalbankdirektøren.