Styring

  Kommunerne kunne yde en bedre og billigere service til borgerne, hvis deres økonomiafdelinger, som her er samle til det årlige KØF-møde, kom i spil tidligere, så økonomistyringen blev et stærkere ledelsesværktøj, mener professor.

  Professor: Det offentlige skal tænke økonomistyring mere visonært

  Den offentlige sektor skal stoppe med at gå efter den næstringeste løsning og istedet gå efter den næstbedste, siger professor Per Nikolaj Bukh.
  Bag dørene på Københavns Rådhus har man ifølge professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh, udviklet et system, der er så kompliceret, at man ganske enkelt ikke kan finde ud af det. Andre offentlige ledere kan lære af sagen.

  Offentlige ledere kan lære af fadæsen i København

  Fokus i anlægsskandalen i København er skiftet fra mulig besvigelse til ledelsessvigt, og derfor kan alle offentlige chefer lære af sagen, ifølge professor i økonomistyring.
  Hjemmepleje er blandt de opgaver, som kommunerne i høj grad hjemtager. Ifølge Dansk Erhvervs medelemsundersøgelse sker hjemtagningerne ofte uden kontrolbud, og det ser man på med en bekymret mine.

  75 procent af offentlige opgaver hjemtages uden kontrolbud

  Hver tredje virksomhed, der sælger til det offentlige, har fået hjemtaget opgaver inden for de seneste tre år, og i tre ud af fire tilfælde sker det uden kontrolbud. 'Problematisk tendens,' mener markedschef i Dansk Erhverv.
  Tølløse Skole i Holbæk Kommune. Tidligere var skolen under en fælles ledelse sammen med fem andre skoleafdelinger, men nu har skolen igen fået egen ledelse og egen skolebestyrelse som en del af kommunens nye skolestruktur.

  Flere kommuner tilbageruller centralisering af skolerne

  Efter mange år med lukning af de små skoler og sammenlægning af ledelse og administration, ruller flere kommuner nu skolernes centralisering tilbage.
  Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne advarer mod, hvis kommunerne blot erstatter statslige regler ved frikommuneforsøg.

  Kommunale chefer: Frikommuner giver bedre service

  Tre ud af fire kommunale ledere lover borgerne bedre service, hvis Folketinget slækker på de mange lov- og proceskrav overfor kommunerne.
  Danmark er sammen med New Zealand kåret til verdens mindst korrupte land i en global opgørelse foretaget af Transparency International.

  Ny opgørelse: Danmark er verdens mindst korrupte land

  For tredje år i træk kårer Transparency International i dag Danmark som det land i verden, hvor der er mindst korruption.
  Det er pengene som afgør, om få eller mange elever kommer i specialklasse eller på specialskole, viser ny analyse.

  Økonomimodel for skolebudgetter afgør segregering af elever

  Hvis den enkelte skole skal betale for elever i specialklasse eller på specialskole, så er skolelederne mere tilbøjelige til at beholde eleverne i den normale klasse, viser ny analyse.
  På rådhuset her i Brønderslev Kommune vil der ifølge en ny rapport fra VIVE være mulighed for at spare en del på administration ved at øge konkurrenceudsættelsen. Kommunen har nemlig allerede en vis erfaring med konkurrenceudsættelse på administrationsområdet, men ligger stadig under de gennemsnitlige niveau for konkurrenceudsættelse, og har dermed meget at hente.

  Ny rapport: Kommunerne sparer på administration ved større konkurrenceudsættelse

  En rapport fra VIVE viser, at en gennemsnitskommune sparer 12 kroner per indbygger, når konkurrenceudsættelsen på administration stiger en procent. Dermed kan der være store beløb at hente i kommunernes administration.
  Fynbus er et af tre trafikselskaber, som får en økonomisk lussing for ikke at overholde udbudsregler. (Arkivfoto)

  Trafikselskaber får rekordstore bøder for overtrædelser af udbudsregler

  Tre trafikselskaber har fået 10 millioner kroner i bøde for grov overtrædelse af reglerne i udbud om flextrafik kørsel. Det er den største bøde, der nogensinde er givet på området.
  Der er stor forskel på den pris, som kommuner tilbyder de private leverandører. DI mener, at det kan presse private leverandører ud, fordi timeprisen i nogle kommuner er så lav, at det ikke kan betale sig at levere hjemmehjælp i de kommuner.

  82 procent forskel i beregning af timeprisen på hjemmehjælp

  En analyse fra Dansk Industri viser, at der er stor forskel på den pris, som kommunerne tilbyder private leverandører. Se forskellen i landets fem regioner her.
  Odenseborgmester Peter Rahbæk Juel kan læse om mistillid mellem forvaltningerne i ekstern analyse af det specialiserede socialområde. (Arkiv)

  Samarbejdsproblemer står i vejen for hjælp til udsatte

  Massiv kritik af indsatsen for udsatte børn i Odense. Løsningen er ifølge konsulentfirma flere penge og bedre samarbejde.

  Stewardship: Ledelse bør handle om anerkendelse og tillid, ikke belønning og straf

  Når velfærdsinstitutioner styres med kontrol og regler, bunder det i historisk mistillid til medarbejderne. Den nye stewardship-teori støder stik modsat fra kaj: Tillid til, at ledere og medarbejdere vil det samme.