Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V) til virtuelt møde med statsminister Mette Frederiksen (S) og de seks øvrige borgmestre i frikommuneforsøget.

Frikommuneforsøg skudt i gang med virtuelt håndslag

Regeringens frikommuneforsøg blev torsdag sat i værk ved virtuelt møde mellem statsministeren og de syv udvalgte kommuners borgmestre.
Et spændende forsøg i Aarhus Kommune kan måske give svar på, hvordan man alt for meget pjæk og sygefravær i folkeskolen til livs.

Forskere: Sådan kan vi mindske børns skolefravær

Der er alt for meget pjæk og sygdom i folkeskolen. Nu viser et forsøg i Aarhus Kommune, at et tæt samarbejde mellem børn, forældre, skolen og en terapeut kan være en måde at sætte en dæmme op for fravær.

Se andelen der dumper dansk eller matematik i din kommune

Mens det i Hørsholm er 2 ud af 100 elever, der dumper i enten dansk eller matematik ved folkeskolens afgangsprøve, er tallet 17 ud af 100 i Vordingborg. Data viser stærk sammenhæng med gennemsnitsindkomst. Se hvordan det går i din kommune her.
Borgmester H. P. Geil (V), Haderslev Kommune, vil investere i kernevelfærd, når kommunen de næste tre år modtager ekstra millioner som konsekvens af udligningsreformen. (Arkiv)

Udligningsmillioner investeres i bedre velfærd

Mere og mere peger på, at de fattige kommuner vil omsætte store gevinster på udligningsreformen til bedre service. Det kan udløse sparekrav i andre kommuner, hvis kommunerne samlet skal overholde den aftalte serviceramme.

Kæmpe forskelle i udgifterne til folkeskolen på tværs af landet

I Ishøj Kommune bruger man næsten dobbelt så mange penge på folkeskolen per elev, som man gør i Dragør Kommune. Se kortet med alle kommuners udgifter her.
Statsminister Mette Frederiksen (S) var med, da Stolpedalsskolen i Aalborg genåbnede for de ældste elever 18. maj i år. Nu vil kommunerne kortlægge erfaringerne med den coronaramte undervisning. (Arkivfoto).

Kommuner vil lære af nødundervisning under coronakrisen

KL vil indsamle erfaringer med holdinddeling, kortere skoledage og udendørs undervisning.

Kommunale regnskaber afslører kæmpe forskelle i prisen for undervisning

Udgifterne til undervisning per 6-16-årige varierer fra 65.000 kroner i Nyborg til 108.000 kroner på Langeland. Se tal for alle kommuner her.

Sådan har udgifter til undervisning udviklet sig i alle kommuner

Mens Fredensborg Kommune i 2019 hævede udgifterne til undervisning med 15,8 procent, blev de sænket med 5,3 procent i Jammerbugt.
Nyt studie fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed viser, at manglende systematik i offentlige registre om folkeskolen gør det svært at benchmarke udgifterne i forhold til skolernes evne til at løfte elevernes indlæring.

Rod i data gør det svært at afsløre ineffektivitet i folkeskolen

Manglende systematik i offentlige data gør det svært at lave benchmark af folkeskoler - men data tyder på et milliardpotentiale.
Hvis en elev har 15 procents ulovligt fravær i løbet af et kvartal, har kommunerne siden august haft mulighed for at trække dig i børnepenge. Det har kun to kommuner gjort. (Arkivfoto)

Kun to kommuner er begyndt at trække børnepenge for børns fravær

Næstved og Aarhus er de første kommuner til at trække forældre i børnepenge på grund af fravær i skolen.
(Arkivfoto)

Flere penge giver ikke bedre undervisning

Elevernes faglige præstationer er uafhængig af, hvor mange penge kommunen bruger på folkeskolen, viser ny undersøgelse.
Der er markant flere folkeskoleklasser med mange elever end for ti år siden, skriver Politiken på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

SF kræver klasseloft på 24 i folkeskolen

Efter minimumsnormeringer vender SF vender SF blikket mod folkeskolen. Det sker efter nye tal viser, at antallet af klasser med mindst 28 elever mere end fordoblet.