Skat

  Skat

  Skattetrykket stiger under socialdemokratiske statsministre

  Skattetrykket ser ud til at være en smule højere under socialdemokratiske regeringer de seneste år, end under Lars Løkke Rasmussens regeringsperioder.
  Det var et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Venstre, der nu beder partierne bag udligningsreformen om at give kommunen sanktionsfri skatteforhøjelse til at dække kommunens tab på udligningsreformen - præcis som en række andre hovedstadskommuner fik.

  Frederiksberg vil have sanktionsfri skattestigning på grund af udligningstab

  Bredt flertal i Frederiksberg vil have forligspartier bag udligningsreform til at droppe sanktioner på kommunens skattestigning, der ifølge kommunen er et resultat af uventede skævheder i udligningssystemet.

  Færre kommuner oplever større stigning i indkomstskatterne

  Fra 2020 til 2021 oplevede færre kommuner en markant stigning i indkomstskatten, end de gjorde året før. Det viser nye tal.
  Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har netop fordelt rammerne til skatteændringer i 2023. Her er der lagt vægt på, at kommunerne får muligheden for at hæve skatten med nogenlunde samme procentsats.

  Rammerne til skatteændringer er tildelt: Se resultatet her

  Indenrigs- og Boligministeriet har netop meddelt, hvor stor en del af rammerne til tilskud til nedsættelse af skatten og skattestigning uden sanktion, som hver kommune får i 2023.
  Slagelse Kommune har kun fået bevilget en sanktionsfri ramme til skatteforhøjelser på 21,5 millioner kroner, og det er langt fra nok til at lukke hullet i kassen.

  Prognose efter fordeling af skatterammer: Sanktioner på 366-532 mio.

  Fordelingen af rammer til skattenedsættelser har forøget de sandsynlige sanktioner, fordi især Slagelse kan blive tvunget til en stor sanktionsbelagt skattestigning.
  Allerød Kommune håber på at få grønt lys fra Indenrigs- og Boligministeriet til en gennemføre en skattestigning for i alt 65,8 millioner kroner. Det svarer til en stigning i udskrivningsprocenten på et point.

  Skattestigninger på et procentpoint er på bordet i tre kommuner

  14 kommuner vil samlet set hæve skatten med 721,5 millioner kroner. Mellem de 14 kommuner er der stor forskel på, hvor hårdt det vil ramme borgerne. Læsø vil omvendt gennemføre den relativt største skattenedsættelse.

  København sænker skatten men risikerer alligevel årlig sanktion på 62 millioner

  Hvis ikke kommunerne i løbet af den faseopdelte budgetproces formår at bremse de planlagte skattestigninger, så vil det medføre voldsomme sanktioner i alle kommuner.
  Jens-Kristian Lütken (V), Jakob Næsager (K) og Ole Birk Olesen (LA) kunne med glæde præsentere en skattenedsættelse i Københavns Kommune på 0,1 procentpoint i 2023 ved offentliggørelsen af kommunens budget. Det rammer hverken service eller anlæg i kommunen.

  Fakta: Derfor har skattelettelser i København ingen betydning for velfærden

  Beslutningen om skattenedsættelse i Københavns Kommune har medført anklager om velfærdsforringelser. Forstå her, hvorfor det er forkert.
  Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er angiveligt kun timer fra at blive sat udenfor politisk indflydelse i København, når et flertal udenom S og SF bliver endeligt enige om en budgetaftale.

  Flertal sætter Hæstorp udenfor og gennemfører skattelettelser for 135 mio. kr. om året

  Et flertal uden om S og SF er i fuld gang med at nedskrive alle detaljer i historisk budgetaftale i København, som redder alle kommuner fra sanktioner. Hæstorp er på vej til at blive reduceret til kransekagefigur.
  Borgmester Merete Amidsen fra Ishøj Kommune tror ikke, at der bliver mulighed for at sænke skatten i kommunen. Den luft i likviditeten, som kommunen har, vil man hellere prioritere på at sætte gælden ned. Den prioritering er hun ikke ene om.

  Kommuner vil bruge likviditet til gældsnedsættelse frem for skattelettelse

  Kommuner med luft i likviditeten til at sænke skatten, vil hellere bruge midlerne til at betale af på gælden. Det kan slukke håbet for de kommuner, som har brug for at hæve skatten, uden at blive ramt af sanktioner.
  På rådhuset i Københavns Kommune kan man sænke skatten med hele 0,88 procentpoint, svarende til 1,16 milliarder kroner, uden det vil ramme hverken likviditeten, servicen eller anlægsbudgettet.

  Seks kommuner kan sænke skatten med 1,4 mia. uden at skære i budgettet

  Flere kommuner ophober så meget likviditet, at de kan sænke skatten, uden det vil ramme hverken service, anlæg eller den nuværende likviditet. De vil komme under pres i den faseopdelte budgetproces.
  Det var dårligt nyt for cirka 80 kommuner, at Finansministeriet nu forventer markant større indtægter fra selskabsskatter for 2021 og 2022.

  Kæmpevækst i selskabsskatter koster fire ud af fem kommuner tocifret millionbeløb i 2024

  Det bliver en alvorlig økonomisk bet for cirka 80 kommuner, at indtægten fra selskabsskatterne stiger med 31,4 milliarder.