Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), har spekuleret længe, inden hun i dag meddelte kommunerne om, hvilken andel af restrammen, de får tildelt til sanktionsfrie skatteforhøjelser i 2021. Mens Rudersdal Kommune har fået opfyldt hele deres ansøgning, må Lyngby-Taarbæk tage til takke med et rundt nul.

Så er restrammen fordelt: Syv kommuner får adgang til yderligere skatteforhøjelser

Mens Rudersdal Kommune får imødekommet hele sin ansøgning, bliver Lyngby-Taarbæk som den eneste kommune med tab på udløbet af de to overgangsordninger forbigået i fordelingen af restrammen til skatteforhøjelser.
Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) åbner nu for, at kommuner, som ikke får opfyldt deres ansøgning til restpuljen til skatteforhøjelser, alligevel kan få mulighed for at hæve skatten, hvis det frem mod budgetvedtagelserne viser sig, at de tildelte skatterammer ikke bliver udnyttet i andre kommuner.

Minister åbner for anden runde af ansøgninger til skatteforhøjelser

Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), åbner nu for, at kommuner, som ikke får opfyldt deres ansøgning til restpuljen til skatteforhøjelser, kan få del i en eventuelt uudnyttet tildelt ramme frem mod budgetvedtagelsen.
Gentofte Kommune har tabt til Skattestyrelsen, i sag om dødsboer

Puljeregler kan udløse ekstra besparelser i nordsjællandske kommuner

Hvis nogle kommuner vælger ikke at gøre brug af den tildelte andel af restrammen til skatteforhøjelser, kan andre blive tvunget til at gennemføre unødvendige besparelser, fordi de ikke får opfyldt deres ansøgning.
Sofia Osmani (K), borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, vil ikke udelukke, at kommunen gennemfører skattestigninger, selvom det kan medføre sanktioner. Borgerne i kommunen kan derfor risikere at skulle betale væsentligt højere skatter i 2021, fordi kommunen kun kan beholde 25 procent af det stigende skatteprovenue.

Flere K-borgmestre overvejer skattestigninger med sanktioner

Tre konservative borgmestre åbner for, at man vil hæve skatten udover den tildelte skatteramme - også selvom man ikke får del i restrammen. Dermed kan der være dyre skattestigninger på vej til kommunerne.
På grund af en teknisk fejl må Social- og Indenrigsministeriet her tilbagetrække sin udmelding fra i går om udligning.

Stor forvirring: Vil Lyngby-Taarbæk hæve skatten med 19 millioner eller 53 millioner?

Ifølge tal fra Social- og Indenringsministeriet har Lyngby-Taarbæk ansøgt om at hæve skatten med 19 millioner i 2021. Ifølge kommunen selv har de søgt om 53 millioner. Tvivlen skyldes en tvetydig ansøgning.
Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) står overfor en svær opgave, når restrammen til skatteforhøjelser skal fordeles. Der er nemlig ansøgt om skatteforhøjelser, som langt overgår den restramme, der er til rådighed.

Kommuner søger om skatteforhøjelser for over 500 millioner

Selvom rammen til skatteforhøjelser i alt udgør 430 millioner i 2021, vil kommunerne hæve skatten med langt over 500 millioner kroner. Der bliver dermed hård kamp om restrammen til skatteforhøjelser.
Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), er en af blot tre borgmestre, der vil hæve skatten i 2021 på trods af en gevinst fra udligningsreformen. Det kan blive en dyr affære, hvis ikke andre kommuner vil sænke skatten markant.

Tre kommuner vil hæve skatten i 2021 trods gevinster på udligningsreformen

Hjørring, Dragør og Lolland Kommune vil hæve skatten i 2021, selvom de ifølge regeringens beregninger får en udligningsgevinst på i alt 100 millioner kroner fra næste år.
Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) er den borgmester, der bruger den største del af skatterammen. Aarhus hæver til næste år skatten med 67,9 millioner kroner.

15 kommuner gør brug af skatterammen og vil hæve skatten med 236 millioner

I alt har 26 kommuner fået tildelt en skatteramme på 430 millioner kroner til skatteforhøjelser. 15 kommuner har valgt at gøre brug af rammen, og vil hæve skatten med 236 millioner kroner. Se kommunerne her.
Pressemøde efter aftale om udligningsreform i Finansministeriet i København.

Udligningsreform ser ud til at give samlet stigning i kommunalskatten

De foreløbige tal tyder på, at kommunernes skattestigninger overgår kommunernes skattenedsættelser i budgetterne for 2021. Dermed vil der som følge af udligningsreformen under ét være en stigning i kommunalskatten.
Borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), vil udnytte den unikke mulighed for at hæve indkomstskatten uden sanktioner. Derfor får borgerne i Aarhus sandsynligvis en stigning i indkomstskatten på 0,11 procent i 2021.

Aarhus hæver skatten til næste år – flere kommuner følger trop

Aarhus er den seneste i rækken af kommuner, der varsler skattestigninger i 2021. Mens Aarhus som de fleste vil udnytte den sanktionsfrie skatteramme, ser nogle få kommuner ud til at hæve skatten væsentligt mere.
De konservative i Hørsholm er for første gange siden 2007 på vej til at foreslå en skatteforhøjelse. Kommunen styrer mod et hul i kassen på 120 millioner kroner i 2025, og derfor siger borgmester Morten Slotved (K), at man må holde alle muligheder åbne.

Hørsholm ser på skattestigning for at undgå hul på 120 mio. kr.

Hvis Hørsholm Kommune fortsætter driften som hidtil, kommer kommunen til at mangle 120 millioner i kommunekassen. Det får den konservative borgmester til at overveje skattestigning.
Hvis ikke staten dækkede hele skattenedsættelsen, havde vi "ikke sænket den og aldrig på noget tidspunkt sænket den med en halv procent," siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).

Mindst seks kommuner sætter skatten ned

Mindst seks kommuner med høj skatteprocent siger ja til en fuld finansieret skattenedsættelse. De seks kommuner er Brønderslev, Kerteminde, Langeland, Læsø, Norddjurs og Svendborg. Seks andre kommuner ventes at følge trop.