Regeringen

  Regeringen

  På rådhuset i Hedensted Kommune er man frustreret over, at man skal bruge flere penge og ressourcer på nye statslige krav til revision, når regeringen samtidig siger, at der skal spares massivt på den kommunale administration.

  Nye omfattende administrationskrav til kommunerne, mens de skal spare milliarder

  Selvom regeringen vil have kommunerne til at spare massivt på administration, så er der netop indført omfattende nye statslige revisionskrav for kommunerne. I Hedensted betyder det en stigning i revisionsudgifterne på 20 procent.
  Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg, er dybt provokeret af partifælle Benny Engelbrechts kontroversielle interview til Berlingske. Vindfeldt er her fanget i det blå lys på Kommunaløkonomisk Forum.

  S-borgmester med hård kritik af Benny Engelbrecht

  Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.
  Thomas Gyldal Petersen (S) borgmester i Herlev Kommune mener, at den nye SVM-regering har forstået alvoren i kommunerne.

  Borgmestre: Regeringen må fortælle, hvilken service, der kan undværes

  Regeringen skal på banen vedrørende hårde velfærdsprioriteringer. De skal fortælle det åbent og ærligt til borgerne, siger borgmestre på KØF.
  Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

  Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

  Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
  Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen indeholder i alt nye udgiftsposter for 24,8 milliarder kroner og nye indtægter for 12 milliarder kroner. Desuden er der 11 milliarder kroner i ny finansiering fra øget arbejdsudbud.

  Overblik: Her er alle nye indtægter og udgifter i regeringsgrundlaget

  Mange store tal er føget rundt, siden den nye regering i går præsenterede regeringsgrundlaget. NB-Økonomi giver dig her overblikket over, hvilke nye indtægter og udgifter, der indgår i regeringsgrundlaget.
  De tre partiledere fra Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne fremlagde ved præsentationen af regeringsgrundlaget på Marienborg en række reformer, der skal sikre øget arbejdsudbud og løfte Danmarks BNP med 26 mia. i 2030.

  Regeringen vil have 26 mia. i øget BNP og 45.000 flere i beskæftigelse i 2030

  Den nye SVM regering vil øge den strukturelle beskæftigelse med 45.000 mennesker i 2030, som skal styrke BNP med 26 mia. kr. Det giver ny finansiering til staten på i alt 11 milliarder kroner. De fleste penge er afsat til skat og forsvar.
  Erik Lauritzen (S), Sønderborgs borgmester, er bekymret for de internationale kriser som Ukraine, klimaet og inflationen. Det kræver på den korte bane et bredt SV-samarbejde om en regering, mener han.

  S og V-borgmestre bakker op om SV-regering

  Flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre er positive over for en SV-regering. Der er behov for fælles løsninger på akutte udfordringer både lokalt, nationalt og internationalt, lyder svaret.
  Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) fik mere end halveret sine personlige antal stemmer til folketinget. Det til trods for, at Socialdemokratiet gik frem med to mandater på landsplan.

  Astrid Krag får vælgerlussing – Rabjerg går frem

  S-ministre Magnus Heunicke og Christian Rabjerg Madsen har opnået fremgang i antallet af personlige stemmer til Folketingsvalget. Omvendt har Astrid Krag fået en stor vælgerlussing og Nicolai Wammen er ligeledes gået tilbage.
  Så længe den radikale leder Sofie Carsten Nielsen og Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen står sammen, så vil de kommende regeringsforhandlinger være fokuseret på en reformregering ind over den politiske midte.

  Analyse: Reformer bliver den store dagsorden efter valget

  En række reformer om arbejdskraft, rekruttering til den offentlige sektor og den grønne omstilling vil komme til at dominere de kommende regeringsforhandlinger, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
  Ifølge Mette Frederiksen skal der gennemføres store forandringer af velfærdssamfundet, hvis der også i fremtiden skal være plads til at yde en god velfærd.

  Mette Frederiksen vil lægge helhedsplan for velfærdssamfundet

  Mette Frederiksen siger fra Folketingets talerstol i sin åbningstale, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en helhedsplan for velfærdssamfundet, der skal række 15 år ud i fremtiden.
  Ved præsentationen af udspillet Danmark kan mere III foreslog regeringen, at kommunerne skal spare 2,5 milliarder kroner på administration, så man kommer tilbage til niveauet for 2013. Men her har regeringen ikke taget højde for udviklingen i folketallet.

  Administrationsudgifter er kun steget med 800 mio. kr. når man korrigerer for folketal

  Når man korrigerer for udviklingen i folketallet siden 2013, så er kommunernes administrationsudgifter kun steget med knap 800 millioner kroner siden 2013, og altså ikke 2,5 milliarder kroner, som regeringen vil spare.

  Administrationsbesparelser vil ramme hårdt i kommuner, der allerede har sparet

  Regeringens foreslåede besparelser på 2,5 milliarder kroner på den kommunale administration vil i praksis ramme hårdt i de kommuner, der i forvejen har lave administrative udgifter. Det er især nogle af landets fattigste kommuner.