Regeringen

Regeringen

Finansministeren undgik de fleste kritiske spørgsmål ved stik imod sædvanen at indkalde til pressemøde med under 20 minutters varsel. Selv Danmarks nationale nyhedsbureau Ritzau nåede ikke frem.

S-regering opgiver velfærdsløft i spareaftale med kommunerne

Regeringen endte i et markant tilbagetog på velfærdspolitikken for at få en aftale med KL. Tidligere løfter om velfærdsløft på den kommunale service er nu erstattet af effektiviseringer og krav om prioritering inden for handicapområdet.
Hjørring borgmester Arne Boelt fik skældud fra alle kanter, da kommunen lukkede plejecenteret Havbakken for at effektivisere driften af ældreområdet. Med den nye økonomiaftale kan borgerne se frem til flere af den slags effektiviseringer.

Økonomiaftale udløser effektiviseringer for langt over 400 millioner kroner

Effektiviseringer er tilbage som en officiel del af regeringens politik i den nye økonomiaftale. Og borgerne skal forvente langt større effektiviseringer end de omtalte 400 mio. kr. Se her hvorfor.
Kommunerne har bygget på livet løs i både 2020 og 2021, men fra 2022 skal de igen vænne sig til at bruge lidt færre penge på byggeri og anlæg. Samlet sænkes anlægsloftet fra 21,9 mia. kr. i 2021 til 19,9 mia. kr. i 2022.

Anlægsrammen er tilbage på niveau fra før corona

Regeringen har lyttet til økonomernes løftede pegefinger, og har sænket kommunernes anlægsloft for 2022 til niveauet fra før coronakrisen. I alt er kommunernes anlægsloft 19,9 mia. kr. i 2022.
De bugnende pengekasser i kommunerne skal reduceres, fremgår det af ny aftale.

Kommuner skal betale af på gæld og indbetale feriemidler

Som en del af økonomiaftalen med regeringen, skal kommunerne i gang med at afvikle gæld og indbetale feriemidler. Kommunernes likviditet skal nedbringes.
Inden du drukner i alle papirerne, så se de vigtigste nøgletal fra årets økonomiaftale her.

Fakta: Her er de vigtigste nøgletal i økonomiaftalen

Få her det hurtige overblik over de rene økonomital i aftalen mellem KL og regeringen.
KL-formand Jacob Bundsgaard og Finansminister Nicolai Wammen er tirsdag aften tæt på at have indgået en økonomiaftale, erfarer NB-Økonomi. Her ses de ved præsentationen af kommunernes økonomiaftale sidste år.

Økonomiaftale mellem KL og regeringen er lige på trapperne

KL's forhandlere har fået mandat fra KL-bestyrelsen til at forhandle en økonomiaftale på plads med udgangspunkt i den aftaletekst, der ligger på bordet nu. Løftet af servicerammen ligger i omegnen af 1,5 mia. kr.. Det erfarer NB-Økonomi.
KL's topforhandlere samledes foran Finansministeriet udstyret med egen printer. Måske et praktisk tegn på, at KL i år vil forhandle meget tæt om den såkaldte tekstdel, hvor regeringen forpligter sig til en fælles forståelse med kommunerne om, hvilket serviceniveau en aftale giver mulighed for.

KL genoptager økonomiforhandlinger efter opfordring fra regeringen

KL-formand siger nu åbent, at han ikke vil acceptere en gentagelse af et pressemøde i 2019. Her udlagde regeringen en økonomiaftale som et velfærdsløft, mens KL-formanden fastholdt, at aftalen sikrede uændret velfærd.
Jakob Bundsgaard og Martin Damm på vej ind til det første møde i den afsluttende forhandling om en kommuneaftale for 2022.

Intet tyder på en økonomiaftale i weekenden

KL-formanden er pessimistisk forud for dagens økonomiforhandlinger. Nye krav om serviceforbedringer ved Folketingets afslutningsdebat har ikke gjort forhandlingerne lettere.
Konflikten mellem regeringen og KL om ufinansierede velfærdsløfter blev allerede grundlagt efter kommuneaftalen i 2019. (Fotoet er fra forhandlingerne i 2019)

Kommentar: Økonomiforhandlinger er belastet af vælgerbedrag

Både KL og regeringen fører vælgerne bag lyset , når de præsenterer danskerne for planer, som ikke hænger sammen med virkeligheden. Derfor er årets økonomiforhandlinger sværere, end de har været i mange år, skriver chefredaktør Arne Ullum.
"I forhold til finanspolitikken skal regeringen til at stramme bæltet ind," siger underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau Nielsen.

DI: Sæt dig på pengekassen Wammen

Lad nu være med at give efter for KL's krav om mange flere penge. Det er opfordringen fra Dansk Industri til finansminister Nicolai Wammen, som forsøger at lave en aftale med kommunerne om næste års økonomi. Øget offentlig forbrug kan tage pusten ud af gryende opsving, lyder det fra DI.
Professor Kurt Houlberg, VIVE, giver her de vigtigste grunde til at økonomiforhandlingerne ender med en aftale trods den aktuelle uenighed.

Ekspert: Derfor er det usandsynligt, at der ikke kommer økonomiaftale

Trods uenigheden i økonomiforhandlingerne anser professor Kurt Houlberg det for usandsynligt, at der ikke kommer aftale. Læs hvorfor her.
Finansminister Nicolai Wammen og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose gik i aftes fra hinanden uden at aftale et nyt forhandlingsmøde. (Fotoet er fra et pressemøde i fjor)

Regionernes forhandlinger med regeringen er gået i hårdknude

I aftes gik forhandlere fra Danske Regioner og regeringen hver til sit uden nogen aftale om økonomien for regionerne i 2022. Forhandlingerne er gået i hårdknude, og der er ikke aftale om nye forhandlinger.