Stor forskel på andelen af ældre i plejeboliger i de enkelte kommuner

Mens Vallensbæk Kommune blot har fire procent af de 85-89 årige i plejebolig, er tallet 17,3 procent i København. Se de nye tal for alle kommuner her.

Store fald i andel i plejeboliger siden 2010

Andelen af ældre, som bor i plejeboliger, er faldet markant siden 2010. Se tallene for alle kommuner her.
Friplejehjemmet Munke Mose er gået konkurs. Odense Kommunes egne medarbejdere overtager opgaven med ældreplejen indtil videre. (Arkiv)

Konkurs sender kommunens folk på plejehjem

Odense Kommune har sendt 30 medarbejdere ind på det konkursramte friplejehjem Munke Mose i Odense, men det bliver kun en midlertidig ordning. FOA frygter, at flere friplejehjem kan følge efter i den kommende tid.
En kommune kan tjene op til 120.000 kroner om året, hvis en ældre fra en anden kommune flytter ind på et af kommunens plejehjem.

Kommuner kan tjene op til 120.000 kroner på at tiltrække ældre fra andre kommuner til plejeboliger

Friplejehjem kan være en gylden forretning for en kommune, hvis mange af pladserne besættes af borgere fra en anden kommune.
De ældre skal meget mere frit kunne vælge plejehjem, og der skal være langt flere tilbud at vælge imellem. Sådan lyder det fra borgerlige ordførere. Fra venstre Jane Heitmann (V), Per Larsen (K) og Pernille Vermund (NB).

Borgerlige partier: Ældre skal kunne vælge pleje langt mere frit

Kommunerne skal anstrenge sig meget mere, for at ældre får frit valg af pleje og plejehjem. Sådan lyder opfordringen fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige i kølvandet på plejesvigt. V vil have flere profil-plejehjem, og Nye Borgerlige vil sætte kommunerne helt ud af spillet.
Borgmester H. P. Geil (V), Haderslev Kommune, vil investere i kernevelfærd, når kommunen de næste tre år modtager ekstra millioner som konsekvens af udligningsreformen. (Arkiv)

Udligningsmillioner investeres i bedre velfærd

Mere og mere peger på, at de fattige kommuner vil omsætte store gevinster på udligningsreformen til bedre service. Det kan udløse sparekrav i andre kommuner, hvis kommunerne samlet skal overholde den aftalte serviceramme.
Fribo Holte er et friplejhjem, der omfatter 72 ældreboliger og opføres ved Skovlyskolen i Holte.

Udligningsreformen: Kommuner kan score kassen på friplejeboliger

Både en investeringsdirektør og en kommunaldirektør er enige om, at overgangen fra betalingskommune til bopælskommune i den nye udligningsreform kan blive en "gamechanger" i markedet for friplejeboliger.
Alle Folketingets partier undtaget Venstre er med i en aftale, som afsætter 165 millioner kroner til coronahjælp til demente og svækkede ældre, der har været isoleret fra familie under coronundbruddet. (Arkivfoto)

Aftale til 165 millioner sikrer at plejehjemsbeboere kan få besøg

Besøgspavilloner, udestuer og lignende kan gøre det muligt for svækkede ældre at få besøg af pårørende.
“Vi kræver nationale standarder, som gør, at plejen er ens uanset, hvor vi bor." sige direktør for Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen kræver nationale standarder for normeringer på landets plejecentre

Ny undersøgelse viser, at der er store forskelle på normeringerne på landets plejecentre. Det får Ældre Sagen til at kræve fælles nationale standarder.
Minister kritiserer kommuner for at have droppet klippekortordning på plejecentre, fordi kommunerne ifølge ministeren har fået penge i økonomiaftale til at videreføre ordningen. Nu viser det sig, at staten selv har inddraget en del af pengene hos 13 af de 17 kommuner, som ministeren kritiserer.

Misvisende svar fra minister i sag om klippekort

Minister brugte milliardløft i økonomiaftale som argument for kritik af 17 kommuner - nu viser det sig, at de 13 af kommunerne slet ikke har fået alle pengene.
To borgmestre og en sundheds- og ældreordfører mener, at sundheds- og ældre minister Magnus Heunicke ganske enkelt ikke forstår, hvor kommunernes og statens økonomi spiller sammen.

Kritik af minister: Han forstår ikke den kommunale økonomi

Det vækker vrede og forundring, at minister påstår, at 17 kommuner, som har nedlagt klippekortordning til ældre, har fået pengene til at fortsætte ordningen.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ingen kender antallet af lukkede plejehjem

Når social- og indenrigsministeren ønsker, at små plejehjem bevares, åbner hun en diskussion, hvor ingen har overblikket; der findes ingen tal.