Offentlig ledelse

  Tre gode grunde til ikke at blive kommunal leder

  Ledelsesugen 2020: En klar succesformel for en kommune ville være et byråd og et folketing, som tegner de store linjer og overlader driften til toplederne og deres medarbejdere. Det er langt fra virkeligheden i dag, men Nærhedsreformen varsler måske tøbrud.

  Vi skal rykke ledelsen helt tæt på driften

  Ledelsesugen 2020: Regeringens tanker med Nærhedsreformen går som hånd i handske med erfaringerne fra coronakrisen. Vi har en historisk unik mulighed for at gøre noget nyt. For vi ved nu med sikkerhed, at ledelse fungerer bedst, når den er helt tæt på medarbejdere og drift, ikke forstyrret af tidsrøvende benspænd fra meningsløst bureaukrati. Så lad os komme i mål denne gang.

  Kortere vej til lederen gavner både borgere og medarbejdere

  Ledelsesugen 2020: I Viborg Kommune oplever ledere og medarbejdere på omsorgsområdet, at det har løftet kvaliteten i omsorgen for borgeren og skabt bedre trivsel hos de ansatte, at den faglige ledelse er kommet tættere på driften i hverdagen. Det er den, fordi man har ansat 16 nye ledere og dermed mere end halveret ledelsesspændet.
  Nordea er kommet i politisk stormvejr på Frederiksberg efter banken har sagt ja til at overtage banktransaktionerne i forbindelse med Ekstra-Bladets annoncering for prostituterede og JP-Politiken koncernen øvrige sex-sites.

  Byrådsmedlemmer vil fyre Nordea på grund af prostitutionsannoncer

  Nordea er endt i nyt politisk stormvejr, efter banken har sagt ja til bankforretning relateret til JP/Politikens forretning med sexsider og annoncer for prostituerede.
  Odenseborgmester Peter Rahbæk Juel kan læse om mistillid mellem forvaltningerne i ekstern analyse af det specialiserede socialområde. (Arkiv)

  Samarbejdsproblemer står i vejen for hjælp til udsatte

  Massiv kritik af indsatsen for udsatte børn i Odense. Løsningen er ifølge konsulentfirma flere penge og bedre samarbejde.

  Mød ’den politiske kvinde’: Et nyt ansigt på ledelsesgangen

  ’Den politiske kvinde’ har levet i skyggen af den økonomiske og den humanistiske mand. Vi nærmer os et opgør med enten-eller-tænkningen, som baner vejen for en mere kompleks og farverig ledelsespraksis, styret af den politiske kvinde.

  Stewardship: Ledelse bør handle om anerkendelse og tillid, ikke belønning og straf

  Når velfærdsinstitutioner styres med kontrol og regler, bunder det i historisk mistillid til medarbejderne. Den nye stewardship-teori støder stik modsat fra kaj: Tillid til, at ledere og medarbejdere vil det samme.

  Samskabt styring rimer på stewardship

  Stewardship teoriens fokus på tillid, inddragelse og fælleskabsorienterede værdier virker idealistisk på papiret. Men flere kommuner har vist vejen til, hvordan idealerne i stewardship kan gøres til virkelighed med samskabt styring.

  Stewardship nyt pejlemærke for styring: Gladere, mere effektive medarbejdere og tilfredse borgere

  Stewardship-tankegangen et fornuftigt, alternativ for offentlig styring og ledelse, hvis vi antager, at ansatte i top og bund deler ønsket om at gøre en forskel for borgerne og på vejen også gerne vil trives bedre og være mere effektive.

  Karisma, identitet og personlighed gør en forskel for din ledelse

  Nogle ledere fremstår karismatiske – andre gør ikke. Nogle har en stærk faglig identitet, andre har en stærk lederidentitet. Og lederes personlighed varierer også. Karisma, identitet og personlighed betyder noget for at udøve ledelse. Men hvordan arbejder du som leder med det? Bliv klogere her.

  Anmeldelse: Fremtidens styring pakket pædagogisk ind og klar til brug

  "Samskabt styring" af Tina Ølgaard Bentzen fra Roskilde Universitet gør os klogere på, hvorfor afbureaukratisering er så svær en øvelse, og hvorfor samskabt styring er umulig at komme udenom i fremtidens offentlige sektor.

  Coronakrisen kræver modige ledere

  Både politikere og offentlige ledere har rettet opmærksomheden mod de fagprofessionelles råd og viden i covid-19-situationen – og har måtte trække på eget mod til nye beslutninger. Det skriver to ledelsesforskere i denne artikel.