Økonomi

  Økonomi

  Yderområder rammes ekstra hårdt af større udgifter til sygedagpenge

  Vest- og Sydsjælland samt Vest- og Nordjylland rammes særligt hårdt af stigende sygedagpenge. Den stigende tendens dækkes ikke nødvendigvis af hverken økonomiaftale eller budgetgaranti.
  Det er i meget høj grad landkommuner, der må bære byrden ved produktion af grøn energi fra solceller og vindmøller. Men snart kan de måske høste en økonomisk gevinst af deres indsats gennem en grøn udligningsordning.

  Borgmestre støtter forslag om grøn udligning

  En række borgmestre støtter forslag fra energibranchen om en grøn udligning, som giver befolkningstynde kommuner økonomiske incitamenter til at give plads til nye grønne energiprojekter.
  Regionrådsformand Stephanie Lose (V) frygter et stort problem i sundhedsvæsenet for både 2022 og 2023, hvis ikke regeringen kompenserer for inflationen.

  Regeringen har endnu ikke afvist at kompensere regionerne for inflation

  Danske Regioner forventer en ekstra regning på 0,6 mia. kr. på grund af inflation. De venter forsat på svar fra Regeringen, om de bliver kompenseret.
  KLs formand Martin Damm (V) advarede allerede tilbage i juni om, at budgetterne for 2023 kunne betyde velfærdsforringelser, fordi regeringen i økonomiaftalen kun ville dække det demografiske træk, men ikke sundhed- og handicapområdet.

  Kommuner sparer på store velfærdsområder i 2023

  Trods økonomiaftaler med økonomi til det demografiske træk, sparer kommunerne ifølge fagforeninger og interesseorganisation alligevel på både folkeskolen og daginstitutionerne.
  Nicolai Wammen (S) vil ikke kompensere kommunernes stigende priser på grund af inflation på 1,4 mia. kr. Men han kalder Venstres ønske om at finde penge på konkurrenceudsættelse for en bombe under kommuneøkonomien.

  V og S i infight om besparelser på kommuner

  Finansministeren angriber Venstres akutpakke for at tage 1,5 mia. fra kommunerne - Venstre sætter fokus på, at Wammen tager 1,4 mia. fra kommunerne i manglende prisregulering.
  Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har afvist at give kommunerne en hjælpende hånd for at afbøde konsekvenserne af de stigende priser. Nye tal viser, at konsekvenserne sandsynligvis bliver endnu større end frygtet.

  Manglende prisregulering i kommunerne ser ud til at blive værre end frygtet

  Nye tal for inflationen viser, at kommunerne kan forberede sig på et endnu større varigt tab i finansieringen end de 1,4 milliarder kroner, der blev frygtet i september.
  Pelle Dragsted (EL), der er rådmand i Frederiksberg Kommune, vil ikke gå med til at sænke den aftalte skattestigning i kommunen, fordi det ifølge ham vil gå varigt ud over serviceloftet.

  Frederiksberg vil ikke mindske skattestigning af frygt for lavere serviceramme

  Frederiksbergs andel af servicerammen vil blive lavere i de kommende år, hvis man deler skattestigningen op over flere år. Det er årsagen til, at man holder fast i landets største skattestigning, siger kommunalbestyrelsesmedlem Pelle Dragsted (EL).
  Overvismand Carl-Johan Dalgaard fremlagde i dag, tirsdag, sammen med det øvrige formandsskab for Det Økonomiske Råd - bedre kendt som vismændene - udsigterne for dansk økonomi i de kommende år.

  Vismænd: Usikker økonomisk fremtid, men fornuftigt finanslovsudspil

  De økonomiske vismænd vurderer i deres efterårsrapport, at fremtiden for dansk økonomi er særdeles usikker, men at regeringens foreslåede finanspolitik for 2023 giver et godt udgangspunkt.
  Michael Ziegler (K) regner med, at Høje Taastrup Kommune selvbudgetterer i 2023. Det skyldes potentiel gevinst på 82 mio. kr.

  Kommuner selvbudgetterer trods udsigt til recession

  Flere kommuner har valgt at selvbudgettere i 2023, selvom mange økonomer frygter recession. Det skyldes den store befolkningstilvækst, forklarer flere borgmestre til NB-Økonomi.
  Andelen af kommunernes sociale udgifter går i stigende grad til udgifter relateret til sundhed og sygdom. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Sociale ydelser til sundhed og alderdom er steget

  Det er især andelen af sociale udgifter til sundhed og alderdom, der er stigende. Til gengæld trækker andelen af udgifter til arbejdsløse den modsatte retning.
  Finansminister Nicolai Wammen er klar i mæglet i et folketingssvar til Troels Lund Poulsen. Regeringen har ikke afsat midler af til højere løn i den offentlige sektor i finansloven for 2023. Højere løn er ellers et af statsministerens valgkampsløfter.

  Mette Frederiksens løfte om højere løn er ikke afsat på regeringens egen finanslov

  Statsministerens valgkampsløfte om lønforhøjelser til visse grupper af offentlige ansatte er ikke afsat på regeringens udspil til en finanslov for 2023. Det bekræfter finansministeren i et folketingssvar til Venstre.
  Det vil koste statskassen 2,75 mia. kr. (1,25 mia. kr. efter tilbageløb) at hæve sosuers og sygeplejerskers løn med 2.000 kr. om måneden. Forhandlingsreserven til finansloven for 2023 er dog kun på knap 0,6 mia. kr. Det skriver Nicolai Wammen til Karsten Hønge.

  Prisen på at hæve sosuer og sygeplejerskers løn er næsten tre milliarder

  Det vil koste knap tre mia. kr. at hæve sosuer og sygeplejerskers løn med fem procent. Det viser nyt folketingssvar fra finansministeren.