Kommunerne må indstille sig på, at der bliver færre penge end ventet til at forbedre den offentlige service på grund af coronakrisen. Det oplyste finansminister Nicolaj Wammen i dag.

Regeringen dropper store velfærdsambitioner på grund af coronakrisen

Coronakrisen vil lægge en kraftig dæmper på velfærdsambitionerne i 'ganske lang tid fremover,' siger finansministeren. Men han garanterer, at regeringen vil dække demografien.
Finansministerens udmelding om, at der er begrænsede penge til egentlige velfærdsforbedringer i flere år frem kan udløse drama i finanslovsforhandlingerne, hvor ikke mindst Enhedslisten har gjort det til et succeskriterie at sikre flere penge til velfærd.

Analyse: Corona aflivede endeligt de mange velfærdsløfter

Det bliver afgørende for finansminister Nicolai Wammen, at S-ministre og folketingesmedlemmer stopper med at udstede nye velfærdsløfter. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse af de nye begrænsede rammer for egentlige velfærdsforbedringer.
Kommunerne med mange minkfarme, og som derfor er ramt af nedslagtningen af alle mink, står forrest i køen for at få den særlige hjælp til at afværge ledighed.

Regeringen vil afsætte to milliarder til opkvalificering og vækst

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner til lokale omstillingsindsatser, der skal styrke omskoling og opkvalificering af danskere, der har mistet deres job i coronakrisen. Se, hvad pengene skal gå til her.

Kommunernes likviditet er på det højeste niveau siden kommunalreformen

Efter en indbringende midtvejsregulering, er kommunernes samlede likviditet på det højeste niveau siden kommunesammenlægningen i 2007. I alt havde kommunerne i 3. kvartal i år likvide beholdninger for over 46 milliarder kroner.
Aflivningen af coronasmittede mink påbegyndte allerede for en måned siden, som det her ses i Gjøl i Jammerbugt Kommune. Nu skal alle mink aflives. Borgmesteren i Jammerbugt Kommune kalder det skrækkeligt, og siger, at "voksne mænd græder" over, at deres livsværk skal lukke.

Lukning af minkfarme rammer jyske kommuner hårdt

Det har stor betydning for både økonomien og lokalsamfundet i mange jyske kommuner, at minkfarmene nu skal lukkes. Flere borgmestre er nedslåede over meldingen, og frygter for de økonomiske konsekvenser.
En midtvejsregulering på 3,4 milliarder kroner til en stigning i ikke-forsikrede ledige var en del af aftalen om kommunernes økonomi, som KL og regeringen præsenterede i maj. En stor del af det beløb ser ud til at ende lige i kommunekassen.

Kommuner står til milliardgevinst fra beskeden stigning i ledigheden

Fra midtvejsreguleringen i økonomiaftalen mellem regeringen og KL har kommunerne fået udbetalt 3,4 milliarder kroner til stigende udgifter til ekstra sygedagpenge og ikke-forsikrede ledige i 2020. Men intet tyder på, at kommunernes udgifter vil nærme sig det beløb.

‘Vi betaler for andre kommuners svømmehaller’

Borgmestres evaluering af udligningsreformen afhænger af, om man giver eller modtager millioner af kroner. Tre borgmestre giver deres bud på, hvad reformen konkret betyder for deres kommune.
Som ved kommuneaftalen for 2020 har regeringen også i 2021 lovet at dække kommunernes stigende udgifter på grund af den demografiske udvikling, og det svarer ifølge nye tal til 1,25 milliarder kroner i 2021.

Nye tal: Kommunerne skal have 1,25 mia. til demografi ved kommuneaftalen

Tal fra Finansministeriet viser, at kommunerne burde være sikret mindst 1,25 mia. kroner til demografisk træk ved kommuneaftalen, men også at der bliver hård kamp om de få midler, som regeringen har til egentlige serviceforbedringer.
Efter udligning af kommunernes beskatningsgrundlag er der stadig stor forskel på, hvor mange penge kommunerne har til service eller skattenedsættelser.

Top og bund: Så stor forskel er der på rige og fattige kommuner efter udligning

Kommuner med højtlønnede borgere og store grundværdier har stadig markant flere penge til service. Se her, hvor mange penge din kommune har i skatteindtægter efter udligning af beskatningsgrundlaget.
Social- og Indenrigsministeriet er i gang med at vurdere, hvilke kommuner, der skal have tilskud til skattenedsættelser, efter puljen på 430 millioner med kommunernes ansøgninger, er blevet overskredet med 108 millioner. Dermed er det ikke alle kommuner, der kan få sin fulde ansøgning imødekommet.

Forstå på fem minutter: Sådan udlignes kommunernes skatteindtægter

Det kommunale udligningssystem består af en indtægtsside og en udgiftsside. Forstå her, hvordan indtægtssiden af det nye kommunale udligningssystem er skruet sammen.
Selvom dansk økonomi er særdeles holdbar på lang sigt, så er prognoserne så usikre, at Vismændene anbefaler Folketinget at have fokus på den langsigtede udvikling i det offentlige forbrug.

Vismænd: Folketinget skal fortsat have fokus på væksten i det offentlige forbrug

Dansk økonomi er overholdbar med 1,6 procent af BNP, men beregningen er meget følsom overfor udviklingen i det offentlige forbrug. Vismændene advarer derfor om, at Folketinget skal holde fokus på den langsigtede udvikling i det offentlige forbrug.
Det Økonomiske Råd præsenterede tirsdag sin analyse af dansk økonomi ved et pressemøde på Nationalmuseet i København.

Vismænd: Underskud på offentlige finanser i 2025

Vismændene forudser underskud på de offentlige finanser i 2025, og skaber dermed tvivl om størrelsen af det økonomiske råderum.