"Med den viden, vi har nu, har vi brugt et par millioner mere, end staten kompenserer for," siger Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S).

Corona trækker millioner ud af budgettet i kommune

I nordsjællandske Hillerød Kommune frygter økonomiforvaltningen, at kommunen ikke bliver kompenseret 100 procent fra staten. Allerede nu er der et udækket 'hul' på to millioner kroner. KL og andre kommuner inddrages.
Formand for KL, Jacob Bundsgaard (S) og næstformand, Martin Damm (V), kan forberede sig på en svær proces i KL, når servicerammen skal fordeles mellem kommunerne. De første drøftelser starter på mandag den 24. august.

Fordelingen af servicerammen kan udløse hård kamp mellem kommunerne

Takket være udligningsreformen er der usædvanligt mange kommuner, der lægger op til at lave store serviceforhøjelser i 2021. Der kan derfor vente et større politisk slagsmål om at få andel i den ekstra serviceramme på 1,5 milliarder.

Sådan har serviceudgifterne udviklet sig i kommunerne siden 2017

Kommunernes udgifter til serviceudgifter inden for f.eks. folkeskole og ældreområdet varierer meget, og nu starter slagsmålet om, hvem der kan få del i øget serviceramme fra staten. Se alle kommuners udvikling i serviceudgifterne siden 2017 her.
Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), pynter sig med lånte fjer, mener Venstre i byrådet: Kommunens gode økonomi skyldes udefrakommende penge og intet andet. (Arkiv)

Opposition: Borgmester tegner lyserødt billede af Køges økonomi

S-borgmesteren i Køge roser kommunens fine, økonomiske formåen og ser frem til budgetforhandlingerne. Venstre mener, at alt ville se anderledes ud, hvis ikke udligningsreformen og økonomiaftalen holdt hånden under kommunen.
Hvis ikke staten dækkede hele skattenedsættelsen, havde vi "ikke sænket den og aldrig på noget tidspunkt sænket den med en halv procent," siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).

Mindst seks kommuner sætter skatten ned

Mindst seks kommuner med høj skatteprocent siger ja til en fuld finansieret skattenedsættelse. De seks kommuner er Brønderslev, Kerteminde, Langeland, Læsø, Norddjurs og Svendborg. Seks andre kommuner ventes at følge trop.
Borgmester H. P. Geil (V), Haderslev Kommune, vil investere i kernevelfærd, når kommunen de næste tre år modtager ekstra millioner som konsekvens af udligningsreformen. (Arkiv)

Udligningsmillioner investeres i bedre velfærd

Mere og mere peger på, at de fattige kommuner vil omsætte store gevinster på udligningsreformen til bedre service. Det kan udløse sparekrav i andre kommuner, hvis kommunerne samlet skal overholde den aftalte serviceramme.
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, i midten af billedet, mener ikke, at finansieringen af tidlig pension gennem råderummet vil gå i karambolage med budgetloven. Til gengæld vil det sænke partiernes forhandlingsreserve til finansloven.

Professor: Tidlig pension begrænser råderum for nye initiativer på finanslov

Ifølge økonomiprofessor Philipp Schröder, vil det begrænse partiernes forhandlingsreserve, at regeringen i 2021 og 2022 vil finansiere tidlig pension via det økonomiske råderum.
"Der breder sig sådan en opfattelse i dele af samfundet om, at 'bare lad være med at betale, de (skattevæsenet, red.) opkræver dem alligevel ikke'," siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til Ritzau.

Ministerium har ingen tidsplan for at inddrive milliardgæld

Det står meget sløjt til med inddrivelse af borgernes gæld til de offentlige kasser. Ifølge ikke-offentliggjort beretning fra Rigsrevisionen vil forsinkelse af gældsinddrivelse koste staten 'væsentlige milliardbeløb'.

Hård opbremsning i økonomien

Dansk økonomi er hårdt ramt af corona. Der er - som det ses af grafikken - sket et rekordstort fald i Danmarks BNP (bruttonationalprodukt).