Nicolai Wammen (S), finansminister

  Nicolai Wammen (S), finansminister

  Finansminister Nicolai Wammen (S) - i midten - havde et stort følgeskab af to ministre og fire fra erhvervslivet, da han i dag (torsdag) præsenterede regeringens nye digitaliseringsstrategi. Der var ingen repræsentanter for hverken regioner eller kommuner, selvom det forventes, at begge parter skal spille stor rolle i den kommende implementering øget digitalisering.

  Kommuner skal medfinansiere regeringens digitaliseringsstrategi

  Finansministeren fastholder, at den kommende økonomiaftale for kommunerne bliver stram. Alligevel skal kommunerne hjælpe med at finansiere den øgede digitalisering.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) har flere gange varslet en stram økonomiaftale for 2023. Hvis kommunerne kun får dækket udgifterne til demografien vil det være første gang siden 2018, at der ikke kommer et reelt løft af servicen i kommunerne.

  Økonomiaftalen kan blive den strammeste i fem år

  Hvis kommunerne kun får dækket udgifter til demografien i økonomiaftalen, kan det blive første gang i fem år, at kommunerne ikke får et serviceløft ud over det demografiske træk.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) har besluttet, at udgifter til håndtering af krigen i Ukraine er 'exceptionelle', og derfor ikke skal tælles med i råderum og budgetlovsgrænse.

  Udgifter til ukrainske flygtninge kan lægges oveni råderummet

  Finansministeren har besluttet, at udgifter til håndteringen af krigen i Ukraine ikke skal tælles med i råderummet, og derfor kan finansieringen til kommunerne blive markant højere.
  Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersens forslag om ikke at indregne grundkøb til nye institutioner i anlægsrammen kan blive en hjælp til KL i svære forhandlinger, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Forslag fra Hæstorp kan både hjælpe KL og København

  Forslag fra Københavns overborgmester om anlægsrammen kan løse flere problemer for både KL og finansministeren i svær forhandling om anlægsrammen for 2023.
  Ifølge Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, skal kommunerne have lov til at bruge de penge de vil, uden finansministeren skal give dem en økonomisk sanktion for ikke at overholde økonomiaftalen i budgetterne.

  Enhedslisten: Drop sanktionerne, Wammen

  Ifølge Enhedslistens finansordfører skal kommunerne have lov til at bruge de penge, de har. Derfor opfordrer han finansministeren til at droppe sanktionerne på kommunernes budgetter.
  Handicaporganisationerne var rasende over økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Derfor satte de deres lid til finansloven, men intet tyder nu på, at den kommer til at indeholde et nævneværdigt løft af handicapområdet.

  Handicappede glemt på finansloven

  I regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat penge til udgiftsvæksten på handicapområdet. Kombineret med meldingerne fra sommergruppemøderne tyder alt på, at handicapområdet glemmes i finansloven.
  Der findes ingen officielle billeder af det hasteindkaldte pressemøde om regeringens og KL's økonomiaftale, da Danmarks nationale nyhedburaeau Ritzau og dens fotografer heller ikke nåede frem med 18-19 minutters varsel. Men her er et privatbillede venligst udlånt af en embedsmand.

  Mediekommentar: Finansministers PR-strategi udmanøvrerede KL og medierne

  De store medier i Danmark må have røde ører, efter en kynisk men effektiv pressestrategi fra Finansministeriet fik regeringens tilbagetog i velfærdspolitikken til at forsvinde fra nyhedsfladen. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne mediekommentar.
  Finansministeren undgik de fleste kritiske spørgsmål ved stik imod sædvanen at indkalde til pressemøde med under 20 minutters varsel. Selv Danmarks nationale nyhedsbureau Ritzau nåede ikke frem.

  S-regering opgiver velfærdsløft i spareaftale med kommunerne

  Regeringen endte i et markant tilbagetog på velfærdspolitikken for at få en aftale med KL. Tidligere løfter om velfærdsløft på den kommunale service er nu erstattet af effektiviseringer og krav om prioritering inden for handicapområdet.
  KL's topforhandlere samledes foran Finansministeriet udstyret med egen printer. Måske et praktisk tegn på, at KL i år vil forhandle meget tæt om den såkaldte tekstdel, hvor regeringen forpligter sig til en fælles forståelse med kommunerne om, hvilket serviceniveau en aftale giver mulighed for.

  KL genoptager økonomiforhandlinger efter opfordring fra regeringen

  KL-formand siger nu åbent, at han ikke vil acceptere en gentagelse af et pressemøde i 2019. Her udlagde regeringen en økonomiaftale som et velfærdsløft, mens KL-formanden fastholdt, at aftalen sikrede uændret velfærd.
  "I forhold til finanspolitikken skal regeringen til at stramme bæltet ind," siger underdirektør i Dansk Industri Morten Granzau Nielsen.

  DI: Sæt dig på pengekassen Wammen

  Lad nu være med at give efter for KL's krav om mange flere penge. Det er opfordringen fra Dansk Industri til finansminister Nicolai Wammen, som forsøger at lave en aftale med kommunerne om næste års økonomi. Øget offentlig forbrug kan tage pusten ud af gryende opsving, lyder det fra DI.
  Professor Kurt Houlberg, VIVE, giver her de vigtigste grunde til at økonomiforhandlingerne ender med en aftale trods den aktuelle uenighed.

  Ekspert: Derfor er det usandsynligt, at der ikke kommer økonomiaftale

  Trods uenigheden i økonomiforhandlingerne anser professor Kurt Houlberg det for usandsynligt, at der ikke kommer aftale. Læs hvorfor her.