Langeland Kommune

  Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, er begejstret over en mulighed for at udvide frikommuneforsøget til andre velfærdsområder end folkeskolen.

  Borgmestre: Ja, tak til at blive sat fri, men…

  Uanset partifarve glæder borgmestrene sig til, at deres kommuner kan blive sat fri. De er mest nervøse for, om man i Folketinget kan blive enige om en aftale.
  Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) har fokuseret hjælpen til de "særligt vanskeligt stillede kommuner", og derfor får to kommuner næsten halvdelen af de 360 millioner kroner.

  To kommuner får næsten halvdelen af §16-pulje

  17 kommuner har fået del i pulje på 360,4 millioner kroner - men Lolland og Langeland får næsten halvdelen.

  En ud af tre kontanthjælpsmodtagere på Langeland er flyttet til inden for fem år

  Mange kontanthjælpsmodtagere flytter til landkommuner, og det giver store skævheder mellem kommunerne. I ni kommuner udgør tilflytterne over 20 procent af det samlede antal kontanthjælpsmodtagere.
  Lolland kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) kigger ind i et af de tomme huse, som er det synlige bevis på, at Lolland er ramt af massiv fraflytning af erhvervsaktive borgere og tilflytning af sociale klienter. Kommunen anses derfor som sikker på at blive en af to eller tre kommuner, som får en særlig udviklingsaftale.

  Seks kommuner har søgt om udviklingsaftaler – fire kan falde på stor udligningsgevinst

  I alt seks kommuner har ansøgt om at indgå en såkaldt udviklingsaftale med Indenrigs- og Boligministeriet, som skal rette op på kommunens økonomi over en årrække. To kommuner er favoritter til at indgå aftalerne.

  Seks kommuner sætter ekstra ind mod socialt bedrageri

  Seks kommuner er med i nyt pilotprojekt, hvor de i samarbejde med politiet sætter ekstra ind for at bekæmpe svindel med offentlige ydelser. Vi skal finde nye måder at bekæmpe socialt bedrageri på, siger justitsministeren.
  Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad (S) vil give en stor del af den såkaldte paragraf 16 pulje til to eller tre kommuner, som har særligt store problemer.

  Regeringen lover stor del af særtilskudspulje til to-tre kommuner

  To-tre kommuner får store tilskud i såkaldte udviklingsaftaler. Lolland og Langeland anses for sikre, mens Ishøj kan være den tredje.

  Flest modtagere af midlertidigt børnetilskud i yderkommuner

  Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor mange personer, der modtager det midlertidige børnetilskud. Se tallene for din kommune her.
  En samlet rød blok har sat rammerne for de tre kommuner, som bliver stillet fri fra en lække række regler og love på ældreområdet de næste tre år som en del af de nye frikommuneforsøg. Blandt andet kan kommunerne tilbagerulle det frie valg for de ældre.

  Samlet rød blok indgår aftale om frikommuneforsøg på ældreområdet

  Alle partier i rød blok er blevet enige om de rammer, der skal gælde for ældreplejen i de tre frikommuner på ældreområdet. Blandt andet behøver kommunerne ikke tilbyde de ældre frit valg.
  Langeland Kommune med borgmester Tonni Hansen (SF) i spidsen er en af de kommuner, der scorede en stor varig kompensation for at sætte skatten ned til 26,3. Derfor har de over 100 procent udligning af deres skatteindtægter i 2021.

  Tre kommuner får udlignet over 100 procent af skatteindtægterne

  En analyse foretaget af NB-Økonomi viser, at tre kommuner får over 100 procent af deres mindreindtægt fra indkomstskatten udlignet i 2021. Syv andre kommuner får mellem 90 og 100 procent udligning. Forstå mekanismen her.
  Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V) til virtuelt møde med statsminister Mette Frederiksen (S) og de seks øvrige borgmestre i frikommuneforsøget.

  Frikommuneforsøg skudt i gang med virtuelt håndslag

  Regeringens frikommuneforsøg blev torsdag sat i værk ved virtuelt møde mellem statsministeren og de syv udvalgte kommuners borgmestre.
  Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) får noget af en opgave, når kommunen nu skal lave et forsøg inden for ældrepleje. Det vurderer ekspert.

  Innovation og udvikling bliver centralt for ledere i syv frikommuner

  Projektchef i VIVE kalder frikommuneforsøget både "spændende, ambitiøst og nytænkende," men understreger, at det også stiller nye ledelsesmæssige krav.

  Minister samler særtilskud på færre kommuner

  Minister reducerer antallet af kommuner, som får særtilskud. Langeland og Lolland blev de store vindere. Bortset fra to Vestegnskommuner er alle 18 modtagere yderkommuner.