Klima

  Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

  Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

  Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
  De danske fjernvarmeselskaber skal ifølge regeringen igang med en massiv udbygning.

  Kommuner skal udbygge fjernvarme massivt her og nu

  Regeringen vil have 400.000 huse væk fra gasfyr så hurtigt som muligt. Det kræver massiv udbygning af fjernvarmen.
  Hospitalerne skal tænke mere klimavenligt fremover, mener partier i både rød og blå blok. De vil derfor sætte krav om klimamål som for eksempel sænkelse af CO2 i de kommende sundhedsforhandlinger.

  Støttepartier og Venstre vil indføre klimakrav i sundhedsvæsenet

  Støttepartierne og Venstre støtter op om Lægeforeningens forslag om et klimareduktionsmål på 70 procent i sundhedsvæsenet.
  Professor i økonomi, Michael Svarer, stod som formand for ekspertgruppen for grøn skattereform i spidsen, da gruppen i dag, tirsdag præsenterede sine forslag til en højere CO2-afgift.

  Grøn skattereform vil især ramme få virksomheder

  Ekspertgruppe har fremlagt tre modeller for, hvordan Danmark kan indføre en beskatning af CO2. Få virksomheder vil rammes særlig hårdt.

  Bilsalget viser akut behov for at styrke ladeinfrastruktur

  Salget af el- og hybridbiler var i december 2021 for første gang nogensinde højere end salget af benzin- og dieselbiler. Det stiller markant højere krav til ladeinfrastrukturen.
  "Problemet med prisregulering er, at myndighederne ikke kender den rigtige pris. Så enten gætter de for højt, og så kommer kunderne til at betale for meget for opladning, eller også gætter de for lavt, og så bremses investeringerne i ladeinfrastruktur," siger branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader.

  Nu kan kommuner medfinansiere ladestandere til elbiler

  Ny politisk aftale gør det muligt for en kommune at anvende skattekroner på at installere og udbyde driften af el-ladestandere. Tidligere i år vurderede Ankestyrelsen ellers, at en kommune ikke har hjemmel i kommunalfuldmagten til medfinansieringen. Men nu har regeringen og en række partier gjort det muligt.
  Ifølge Miljøstyrelsen har det blandt andet været argumentet om problemer med at skaffe de todelte skraldespande og nødvendige skraldebiler, der har gjort, at mange kommuner har fået dispensation på tidsfristen for den nye affaldsordning.

  Kun ni kommuner er klar med ny affaldssortering til tiden

  Fra i dag 1. juli skulle alle kommuner sortere borgernes affald i ni dele, men kun ni er klar til opgaven. 'Det var en urealistisk deadline,' siger projektleder.
  Forbrændingsanlægget under det ikoniske 'Energitårn' ved Roskilde står til at lukke. Det ryster borgmester og formand for affaldsselskabet ARGO, Niels Hörup.

  ‘Jeg fik et chok i går’

  KL anbefaler lukning af 10 forbrændingsanlæg inden 2030. Kommunalpolitikere møder anbefalingen med overraskelse og protester. KL-formanden mener, at kommunerne skal have ca. 1,5 milliarder kroner i kompensation, så forbrugerne ikke får højere priser.
  Trods store armbevægelser lykkedes det ikke klimaminister Dan Jørgensen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S), på pressemødet mandag at overbevise interesseorganisationer og Folketingets øvrige partier om, at tiden ikke er moden til en ensartet CO2 afgift.

  Regeringen vil bruge halvdelen af det grønne råderum på skattelettelser til erhvervslivet

  Skatteministeren og klimaministeren præsenterede mandag et forslag til en skattereform, som samlet giver skattelettelser til erhvervslivet på 5,2 milliarder. Samtidig øges de grønne afgifter med under en procent.
  Danske kommuner tripper for at gøre en indsats mod klimaforandringerne, som blandt andet betyder lokale oversvømmelser. (Arkivfoto)

  Kommunerne står i kø for at blive klimafrontløbere

  Pilotprojekt med 20 kommuner som klimaspydspidser vokser nu med yderligere 46 kommuner landet over.
  Kommunerne Aarhus og København fremhæves i regeringens 'Klimaprogram 2020', fordi de i samarbejde prøver på at gøre indkøb til måltider mere miljørigtige.

  Regeringen: Offentlige indkøb skal være langt grønnere

  Inden årets udgang skal der være en strategi for at gøre alle kommunale, regionale og statslige indkøb grønnere. Det fremgår af regeringens nye klimaprogram. 'For at fremme grønne indkøb, bør man lave en forpligtende aftale i den årlige økonomiaftale,' vurderer erfaren borgmester.

  Så mange elbiler er der i hver kommune

  Der er markant forskel på, hvor mange elbiler, der kører rundt i de danske kommuner. Den største andel findes i kommunerne i hovedstadsområdet, mens yderkommunerne kun har meget få elbiler.