"Vi vil bruge økonomiforhandlingerne til at sætte en fælles retning for, hvad vi vil med socialområdet,” siger Ulrik Wilbek, formand for KL’s Socialudvalg.

KL har 13 forslag til forbedringer af socialområdet

KL har før økonomiforhandlingerne 13 forslag til, hvordan fysisk og psykisk handicappede kan få bedre hjælp. Sagsbehandlingen skal styrkes, kvaliteten skal højnes, og der skal opsamles mere viden. Blandt forslagene er ansættelse af flere socialrådgivere og bedre efterværn.
KL fremlægger ifølge næstformand Martin Damm om tre uger en plan, der vil forbedre hjælpen til handicappede markant. Planen skal indfri ønsker fra regeringen og Folketinget og ventes at koste et milliardbeløb.

KL fremlægger milliardplan for bedre hjælp til handicappede

Allerede i midten af maj fremlægger kommunerne en ambitiøs plan med et markant løft af hjælpen til handicappede, som opfylder ønsker fra regeringen og Folketinget.
En af landets tungeste borgmestre - Jens Ive (V) fra Rudersdal retter skarp kritik mod socialminister Astrid Krag for at skrue borgernes forventninger til kommunernes hjælp til handicappede uden at give kommunerne flere penge. "Det er dybt useriøst," siger han.

Borgmestre i oprør: KL skal rejse nye ministerløfter til handicappede i økonomiforhandlinger

Flere borgmestre har nu tabt tålmodigheden med socialminister Astrid Krags løfter om bedre hjælp til handicappede uden at pengene følger med. Sagen skal derfor være central i årets økonomiforhandlinger, siger de.
Mediernes rolle som offentlighedens vagthund i forhold til kommunernes økonomi svækkes af manglende indsigt, mener chefredaktør. Her bliver KL-formand Jacob Bundsgaard interviewet under økonomiforhandlingerne med regeringen i 2020.

Kommentar: Mediedækning af kommunale regnskaber afslører demokratisk problem

Det er et demokratisk problem, at de brede medier i Danmark ofte dækker den kommunale økonomi med mangel på indsigt og perspektiv. Det skriver chefredaktør for NB-Medier, Arne Ullum, i en kommentar til bl.a. dækningen af kommunernes netop fremlagte regnskaber.
Egedal Kommune er kåret til Danmarks bedste. Borgmester Karsten Søndergaard (V) fremhæver, at Egedal Kommune satser meget på at give borgerne "verdens bedste hverdag".

Nyt site sammenligner kommuner

Hvordan er din kommune sammenlignet med andre? Det kan man blive klogere på via en ny, gratis dataplatform. Her bliver kommunerne målt op mod hinanden på 9 forskellige parametre og 28 målepunkter. Egedal, Favrskov og Roskilde ligger i top. Se din kommune på Danmarkskort.
Butikscentre risikerer at blive lukket ned igen med meget kort varsel, hvis der bliver for mange smittede i lokalområdet.

Ny corona-automatik i kommunerne for nedlukning af butikslivet

Butikslivet i kommunerne kan nu blive lukket ned efter nogenlunde samme model, som der lige er indført på skole-området. Det vil sige, når coronasmitten når et bestemt niveau, så skal f.eks. centre og frisører lukkes. Lige nu er den nye automatik kun i brug i én kommune.
Folketingets ønske om at kunne tage æren, når eleverne i de kommende uger får flødeboller, pizza eller ekstraundervisning har udløst en omfattende pseudo-kontrol, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Kommentar: Pseudo-kontrol med skolepenge udløser bureaukrati

Kommunerne og skolerne kan reelt bruge pengene fra trivselspulje helt, som de vil. Krav om regnskaber er derfor pseudokontrol uden nogen effekt, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
KL spiller ud med stort sparekatalog på beskæftigelsesområdet i et forsøg på at få reduceret omfattende statslig styring.

Analyse: Derfor kommer KL med sparekatalog på beskæftigelse

KL's usædvanlige sparekatalog på beskæftigelsesområdet skal ses i sammenhæng med, at området har udviklet sig til det måske mest dysfunktionelle i den offentlige sektor, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
KL har foreslået en række konkrete ændringer, som kan spare 1,1 milliard kroner på jobcentrene.

Fakta: Sådan vil KL spare 1,1 milliard på beskæftigelsesområdet

Se her, hvordan KL mener, at partierne bag den tidlige pension bør realisere planlagt besparelse på 1,1 milliard kroner på den kommunale beskæftigelsesindsats.
Det nye partnerskab er "et udtryk for, at alle parter er enige om, at der er store problemer," mener Thorkild Olesen, som er formand for Danske Handicaporganisationer.

Nyt partnerskab skal imødegå kritik fra handicappede

Kommunerne får massiv kritik for deres hjælp til handicappede. Nyt partnerskab mellem minister Astrid Krag (S) og blandt andre KL skal genoprette handicappedes tillid til systemet. Initiativet kommer før kritisk debat i Folketinget.
Det er en overvejelse værd, om det var rigtigt at give kommunerne ansvaret for de handicappede, da man tilbage i 2007 gennemførte strukturreformen. Det mener borgmester og KL-udvalgsformand Thomas Gyldal Petersen (S).

Borgmester: Overvej om handicappede bør håndteres af kommunerne

Borgmester og KL-udvalgsformand opfordrer til, at kommunerne i det mindste overvejer at afgive det specialiserede socialområde til regionerne eller staten. Han går dermed mod strømmen i KL i ømtålelig debat.
FOA-formand Mona Striib forudså den dårlige situation, som fagbevægelsen er havnet i nu: Det er svært at høste befolkningens corona-sympati for varme hænder i forhandlingerne om nye overenskomster.

Slutspurt i OK-forhandlinger: Statens aftale presser kommunale lønmodtagere

ANALYSE: Det bliver ikke let. Og måske bliver det kontant, når KL og fagbevægelsen i weekenden indleder slutspurten mod ny overenskomster for ansatte i kommuner og regioner. Den forudgående aftale for de statsansatte har givet panderynker hos topforhandleren Mona Striib.