KL sætter nu fokus på flere områder, der skal styrke ældreplejen.

KL sætter fokus på faste teams og sundhedsreform

KL har fremlagt et nyt udspil til at gøre ældreplejen bedre. De har fokus på alt fra rekruttering, faste teams til en ny sundhedsreform
Københavns Kommune har aktuelt omkring 17 mia. kr. i opsparet likviditet. Det gør dem til den kommune, der har den højeste likviditet både pr. indbygger og i alt.

Kommunerne kunne have brugt 13,5 milliarder kroner mere de seneste to år

Hvis ikke det var for service- og anlægslofterne, kunne kommunerne have brugt hele 13,5 milliarder kroner mere over de seneste to år uden hverken at justere på kommuneskatten eller tage penge fra andre områder.
Der er god grund til at trække på smilebåndet for Jacob Bundsgaard og Martin Damm, der er henholdsvis formand og næstformand i KL, efter det endegyldigt er lykkedes at holde sig inden for budgetrammerne for 2022 efter en historisk svær budgetproces i KL.

Forløsning i KL: Budgetkrisen er endegyldigt afværget

Efter en historisk svær budgetproces er det nu endegyldigt lykkedes kommunerne og KL at holde sig inden for de aftalte rammer med regeringen for 2022. Glæden kan dog blive kortvarig.
I sidste ende lykkedes det at komme i mål med de kommunale budgetter for 2022 inden for de aftalte rammer med regeringen. Det glæder både formand og næstformand i KL, Jacob Bundsgaard og Martin Damm.

KL-formand: Vejen til ny faseopdelt budgetproces er en del af løsningen

KL-toppen skal nu i gang med at finde en model for en mindre smertefuld måde at få kommunerne til at overholde økonomiaftalen med regeringen. 'Vejen dertil er en del af løsningen,' siger KL-formand Jacob Bundsgaard til NB-Økonomi.
KL's formandsskab er nu så godt som sikre på, at borgmestrene har fået løst budgetkrisen for 2022. Men det er en kortsigtet glæde. Nu skal kommunerne blive enige om et nyt system.

Små ekstra bidrag redder KL ud af budgetkrise

Små ekstra besparelser i en række kommuner sikrer, at kommuner lever op til økonomiaftale trods mindre oprør mod sparekrav.
Arbejdet med en nye proces for fordeling af service- og anlægsrammer vil komme til at dominere både KØF i januar og topmødet i marts.

Frygten breder sig for udligningsopgør i KL

Topfolk i både kommuner og KL er ved at erkende, at sammenbruddet i år i den faseopdelte budgetproces kan true sammenholdet fremover i KL. Læs baggrunden her og forstå, hvordan tekniske og politiske udfordringer truer forude.
KL-formand Jacob Bundsgaard bekræfter, at alle kommuner skal gennemføre en budgetnedskæring på 0,4 procent for at sikre, at kommunerne overholder de aftalte service- og anlægsrammer.

Budgetstriden: Alle kommuner skal spare 0,4 procent

For at undgå kollektive sanktioner og sammenbrud i det kommunale samarbejde pålægger KL nu samtlige kommuner at skære 0,4 procent af deres samlede service- og anlægsudgifter i budget 2022.
Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) retter en usædvanlig kritik af KL-formanden Jacob Bundsgaard (A) for ikke at være skarp nok i kritikken af sine partifæller i regeringen, når ministre lover mere velfærd end der er dækning for i økonomiaftalen.

Borgmester i skarp kritik af KL-formand og økonomiaftale

Borgmester i Helsingør kommer med en usædvanlig skarp kritik af KL-formand Jacob Bundsgaard, som Benedikte Kiær ikke mener er skarp nok i sin kritik af regeringen. Hun spørger direkte, om det skyldes, at Bundsgaard er socialdemokrat? KL-formand afviser kritikken.
Borgmestrene fik i dag skåret den forventede overskridelse af service- og anlægsrammerne ned til cirka 1,4 milliard kroner. Dermed stiger tiltroen til, at det vil lykkes kommunene at overholde økonomiaftalen med regeirngen.

Budgetkrise tæt på løsning men anlæg volder fortsat problemer

Den samlede overskridelse af service- og anlægsbudgetter er nu nede på omkring 1,4 milliard kroner. Dermed er budgetkrisen på vej til at være løst.
Venstreborgmester Martin Damm (T.h.) er næstformand for KL, her ses han sammen med formanden fra KL Jacob Bundsgaard (A), der er borgmester i Aarhus. Begge kommuner overholder servicerammen.

Kalundborg: Kommuner skal nøjes med én kage i servicebuffeten

Serviceudgifterne for 2022 nedbringes fortsat i kommunerne i takt med, at flere og flere budgetter tikker ind. Dermed kommer kommunerne stadigt tættere på at overholde den samlede serviceramme.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning Skovgaard (V) fra Københavns Kommune nægter at stå på mål for dyr aktivering i kommunen.

Borgmester vil ikke stå på mål for dyr aktivering i Københavns Kommune

Københavns Kommune er tre gange så dyr som Odense, når det kommer til at sætte folk i aktivering. Men beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) fra Københavns Kommune vil ikke stå på mål for den dyre ordning.
KL har indkaldt til ekstraordinært borgmestermøde torsdag i et forsøg på at finde en løsning på budgetkrisen i kommunerne.

Analyse: Svære forhandlinger om økonomirammer på ekstraordinært borgmestermøde

NB-Økonomi tegner ud fra offentliggjorte budgetter og samtaler med centrale aktører et billede af positionerne i den kommunale budgetkrise, som nu har fået KL til at indkalde til ekstraordinære møder onsdag og torsdag.