To borgmestre fra Lejre og Stevns har hver for sig henvendt sig til Social- og Indenrigsministeriet for at gøre opmærksom på en række socioøkonomiske forhold, der skævvrider den kommunale udligning. (Arkivfoto)

To af hovedstadens landkommuner: Storbyerne må betale mere

Landkommunerne Lejre og Stevns er klemt inde mellem hovedstaden og provinsen, og det fører ifølge de to borgmestre til, at deres sociale udgiftsbehov undervurderes. De stiller derfor krav til ændringer i udligningssystemet.
Det er blevet billigere at få udført asfaltarbejder, og det sparer sammen med lavere prisudvikling på andre bygge- og anlægsopgaver kommunerne for over en kvart milliard kroner.

Prisfald på anlæg sparer kommuner for over en kvart milliard

Kommunerne kan glæde sig over, at de har sparet godt en kvart milliard på anlæg takket være lavere prisstigninger. Men det kan gøre det sværere at hæve anlægsrammen i 2021.
En otte måneder lang forsinkelse af letbanen i Odense kan komme til at koste Odense Kommune og byens borgere dyrt. (Arkivfoto)

Forsinkelse af letbane vil koste Odense 180 millioner

Den nye letbane i Odense ventes at blive otte måneder forsinket, og det kommer til at koste kommunen dyrt.
Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune.

Tung V-borgmester: Fattige kommuner skal have penge fra store byer

Jens Ive fra Rudersdal foreslår udligningsreform, der vil tage penge fra de store byer og give dem til 25-35 økonomisk udfordrede kommuner.
Boligområdet Aldersrogade i København er en af fem ghettoer i hovedstaden, som alene på er ghettolisten, fordi Boligministeiret sammenligner beboernes indkomster med hele Region Hovedstaden, som også rummer de rige nordsjællandske kommuner.

Høje indkomster i Nordsjælland gør fem boligområder i København og Høje-Taastrup til ghettoer

Fem ud af 11 ghettoer i hovedstaden er kun ghettoer, fordi deres indkomster sammenlignes med hele Region Hovedstaden, hvor indkomsten trækkes op af rige kommuner.

Markant løft i anlægsrammen med 1,3 milliarder kroner

Kommunerne får løft i anlægsrammen på 1,3 milliarder, men det vil ikke nødvendigvis betyde mere byggeri i kommunerne. Årsagen er, at kommunerne i 2018 og sandsynligvis også 2019 har brugt mere, end de måtte på anlæg.

Ny motorvej kan blive droppet: Partier bag aftale trækker støtten

De borgerlige partier står ikke længere sammen bag den aftale om fremtidens infrastruktur, de indgik kort før folketingsvalget. Det kan betyde at Ring 5 fra Køge til Frederiksundsvej bliver droppet.

Transportminister bekræfter: Alle projekter er taget af bordet før nye forhandlinger

"Frustrerede borgmestre (...) er blevet lovet guld og grønne skove af den tidligere regering," skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i et §20-svar i Folketinget. Regeringen er klar til at begynde helt forfra med en ny infrastrukturaftale. 

Bedre Balance: Hovedstadskommuner har glemt Metroen i opgørelse til Folketinget

De 34 hovestadskommuner har udeladt statens investering på foreløbigt 12,2 milliarder i Metro Cityringen i en henvendelse til medlemmer af Folketinget om kommunal udligning. Samtidig tæller Køgebugtmotorvejen og Ringstedbanen ikke med i hovedstaden.